marynata - 6549 przepisów (strona:248/437)

Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 135

zrumienienia (najpierw na mocnym ogniu, po chwili nieco go redukujemy). Usmażone mięso przekładamy na bok. Z patelni po smażeniu mięsa zlewamy tłuszcz. Na patelnię dodajemy śliwki wraz z marynatą. Smażymy do czasu, aż staną się one miękkie, a powstały sos nieco zgęstnieje. Pod koniec do śliwek dodajemy przygotowane roladki i dusimy całość jeszcze przez około 3-4 minuty.   Uwagi

Smaki Na Talerzu
Pikantna zupa z kafirem i trawą cytrynową 129

agawy, soku cytryny i czosnku, dodajemy pokrojoną łodygę trawy cytrynowej i kilka liści kafiru. Marynujemy minimum 2 godziny. Po tym czasie, smażymy na grillu najlepiej elektrycznym. Podlewamy naszą marynatą. Następnie obsypujemy czarnym sezamem. W osobnym garnku, podgrzewamy ugotowaną już kukurydzę, następnie kroimy kolbę na 3 lub 4 części. W osobnym garnku, podgrzewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego mleko kokosowe, pokrojoną

dlaSmaQ
Papryka marynowana z miodem II 107

przed czyszczeniem Do każdego słoika należy przygotować: 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gorczycy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 3-4 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu Marynata: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do każdego wyparzonego słoika

Kuchnia domowa Ani
Kukurydza pieczona z prosciutto 104

sól, pieprz Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Papryczkę chili i natkę pietruszki kroję drobno, dodaję cztery łyżki oleju rzepakowego i mieszam w miseczce. Kolby kukurydzy obieram z liści, smaruję marynatą z oleju, i zawijam w plastry prosciutto które pokroiłam na cieńsze paski. Posypuje solą, pieprzem. Każdą kolbę zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce. Piekę 45 minut. Przed końce

wesoła kuchnia
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 111

Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada ten owoc... Dowiedz

Kuchnia MagdaLeny
Shawarma (shoarma) z pieczonego kurczaka 131

zrobić jeśli nie mamy urządzenia obrotowego? Możemy wykorzystać do tego piekarnik i zrobić shawarme po prostu z upieczonego mięsa np piersi kurczaka. Do tego mega aromatyczna marynata, dodatki i gotowe. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 112

świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem

Wanilia i Kardamon
ZUPA BAZYLIOWA Z POMIDOREM 122

Odciąć górę pomidorów i je wydrążyć. Mozarellę Galbani wraz z krewetkami pokroić w kostkę. Dodać sok z limonki oraz pozostałą oliwę. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą chilli. Zostawić w marynacie ok 15 minut. Pomidory nafaszerować krewetkami z mozarellą Galbani . Na wierzch dodać plasterek mozarelli Galbani. Pieczemy pomidory 10 minut w temp. 180 st. C Łodyżki bazylii wyjąć z zupy. Dodać

Kuchnia w oparach
Zdrowe grillowanie 132

pierś z indyka, kurczak, dorsz, pstrąg itd.) * Zawsze do różnego rodzaju białka dodawaj dużą porcję warzyw. * Pamiętaj o piciu wody - w szczególności, gdy grillowaniu towarzyszą upały. * Uważaj na gotowe marynaty - mogą zawierać duże ilości konserwantów i sztucznych  barwników. * Sosy do mięs czy ryb zrób samodzielnie na bazie jogurtu naturalnego. * Spróbuj ograniczyć alkohol i nie pij słodkich, gazowanych napojów. * Używaj

MintTaste
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 342

sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy na plastry grubości około 2 cm, myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Musztardę i miód mieszamy ze sobą i taką marynatą smarujemy plastry schabu z obu stron. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy czasu można smażyć od razu). Następnie obtaczamy je w roztrzepanym

e-PrzepisyKulinarne
Jedzonko do pracy #67 123

frittaty z papryką i kurczaka na sposób indyjski z trzema sosami to jest to co lubię! :)  Śniadanie: Frittata z papryką (przepis na blogu już jutro) Lunch: Kurczak w marynacie z pasty curry i 3 sosy - ostra cebulka, miętowy i raita z ogórkiem (jeżeli jesteście zainteresowani na przepisy na te sosy, to dajcie znać, to przygotuję o nich wpis

Codzienne Gotowanie
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 131

Mięso opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnie kawałki. Do miski wlać sos sojowy, dodać ketchup pikantny, wsypać czubata łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso wieprzowe, dokładnie połączyć i odstawić do lodówki na około godzinę. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie plastry ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki

WSZYSTKO SMACZNE
Kuchnia indyjska nie jest trudna 141

małe porcje przeznaczone dla 2 osób każda, szybkie przygotowanie i porcja na 1 raz. To nowość marki, która już za chwilę pojawi się w sklepach. Idealne także jako marynata do mięsa z grilla! 3 steps – to zupełnie innowacyjny produkt, dzięki któremu w 3 krokach przygotujecie przepyszne danie. Produkt podzielony jest na 3 saszetki – suche przyprawy które podsmażacie

nietylkopasta.pl
Botwinka do słoików 216

Botwinka do słoików to świetny sposób na zamknięcie trochę lata na zimę, bo głównie sezon na botwinkę u nas trwa od czerwca, jeszcze teraz w sierpniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię