marynata - 6549 przepisów (strona:240/437)

SUSHI DONUTS 141

samemu w domu – k upujemy korzenie imbiru (młodszy – mniejszy jest lepszy – mniej łykowaty), skrobiemy ze skórki i tniemy wzdłuż włókien na cienkie paseczki (jak w przypadku kupnego imbiru). Marynatę przygotowujemy z brązowego cukru (5 łyżek) i szklanki octu ryżowego, dodajemy odrobinę soli. Jeśli chcemy imbir biały nie stosujemy barwnika, aby zabarwić imbir na różowo wystarczy dodać odrobinę barwnika – koncentratu

Ostra na Słodko
Skrzydełka pieczone 129

Skrzydełka pieczone, które praktycznie robią się same. Wrzucamy je do aromatycznej marynaty, zostawiamy na noc w lodówce a potem przepakowujmy do żaroodpornego naczynia i do piekarnika. Można podać na przekąskę z zestawem sosów, albo jako danie obiadowe z dodatkiem np. kaszy gryczanej i surówki. W sezonie, skrzydełka wg tego przepisu można również upiec na grillu. PRZEPIS NA SKRZYDEŁKA PIECZONE Składniki

Dorota Smakuje
Filipińskie adobo – wegański gulasz z grzybów i tofu 101

Filipin, która przynajmniej raz na tydzień gotowała sobie ten gulasz. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępuję grzybami i tofu, ale poza tym oryginalny smak adobo jest zachowany dzięki marynacie, w której je dusimy. A zapach jest bardzo, ale to bardzo smakowity – aż ślinka cieknie Polecam! Składniki: 500 g surowych grzybów boczniaków (lub portobello) 300 g twardego tofu naturalnego

Lamarida.pl
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 127

potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania. Jak to w kuchni azjatyckiej mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 171

ziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju SOS: mały jogurt naturalny 2 jajka posiekana natka pietruszki(ilość wg.uznania) sól,pieprz WYKONANIE: polędwiczki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki zamarynować

Kuchnia Beaty
10 sprawdzonych przepisów na szparagi 107

ładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado i szparagami Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing oraz marynata, pomarańczowa, słona i równocześnie słodka. Do tego kasza ugotowana na sypko i szparagi. Zobacz przepis Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad – pikantny kurczak 236

majeranku sól pieprz łyżeczka suszonego czosnku 2-3 łyżki oliwy Pikantny kurczak – przepis Wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem i oliwą rozcieramy w moździerzu. Kurczaka myjemy i nacieramy przygotowaną marynatą do kurczaka . Wkładamy go do miski i odstawiamy na ok. 12 godzin. Kurczaka pieczemy w w zamkniętym naczyniu do zapiekania przez ok. 1 godzinę 20 minut w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GRILLOWANE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA, BOCZKU I SUSZONYCH ŚLIWEK 90

ostrej papryki (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Do miseczki wlać olej, dodać miód, sól, przyprawę do kurczaka i paprykę ostrą, wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, dodać do marynaty z oleju i miodu, wymieszać. Mięso odstawić a w między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku. Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek

Zrób to smacznie
Pikantne skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku. 154

przez praskę, majeranek, oregano, paprykę ostrą i słodką, ketchup z jalapeno oraz sól i pieprz.   Skrzydełka dokładnie obtocz w tak powstałej marynacie. Doprawione mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kurczaka mkożna odstawić do lodówki na 2 godziny lub 12 (na całą noc), w zależności

kuron.com.pl
Sałatka krewetkowa ze szparagami 101

osuszam i strzepie na talerzu. Krewetki odmrażam i przekładam do miseczki. Dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek drobno pokrojony, kawałek chili, i natkę pietruszki. Mieszam i odstawiam w marynacie na godzinę do lodówki. Z rzodkiewek wycinam kwiatki i układam na sałacie. Cebule kroje  w krążki. Szparagi kroję na 3 cm kawałki. Same łodyżki bez główek gotuję w osolonej

wesoła kuchnia
Grillowane szparagi, kurczak i placuszki ziemniaczane 141

Grillowane szparagi, kurczak i placuszki ziemniaczane Składniki na 2 - 3 osoby: 1 duża pierś z kurczaka 1 pęczek szparag 3 duże ziemniaki jajko 1 ząbek czosnku sól,pieprz olej marynata do kurczaka oraz szparagów: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu olej pieprz ziołowy Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy 2 lub 3 plastry mięsa. Na około

Życie zaczyna się w kuchni
Przyprawa do wieprzowiny 116

Domowa mieszanka przypraw do wieprzowiny, dodając łyżkę oleju będziemy mieli świetną marynatę do mięs na grilla. Składniki: dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, szczypta chili, łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka czosnku, łyżeczka suszonej cebuli, pół łyżeczki rozmarynu, łyżeczka majeranku, szczypta soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie przyprawy mieszamy razem, przysypujemy do słoiczka

Lena Gotuje
Domowa przyprawa do kurczaka 213

jednej łyżeczce: ostrej papryki czosnku suszonego mielonego kurkumy kminku mielonego suszonej pietruszki curry Wykonanie: Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeżeli chcemy zrobić marynatę możemy dodać niewielką ilość oleju i zamarynować, dowolne mięso. Artykuł Domowa przyprawa do kurczaka pochodzi z serwisu Podstawy Gotowania

Podstawy Gotowania
PIERŚ Z KURCZAKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ PIECZONA W PIEKARNIKU 78

łyżka płynnego miodu * 2 łyżki oleju * 1 łyżeczka kurkumy * pół łyżeczki soli Wykonanie: W naczyniu żaroodpornym umieścić musztardę francuską, miód, olej, kurkumę i sól. Wszystko razem wymieszać. Do marynaty dołożyć piersi z kurczaka, obtoczyć je z obu stron w musztardzie. Tak przygotowane mięso odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 170'C, piec piersi około

Zrób to smacznie
Szynka marynowana,pieczona 98

Pyszna pieczona szynka dla wszystkich miłośników chudego mięsa.Szynka pozostawiona w marynacie na dobę z mieszanką różnych ziół po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Jako dodatek proponuję tarty chrzan i świeże pieczywo. Składniki 1 kg szynki 1 łyżka soli kilka gałązek świeżego tymianku łyżka rozmarynu świeżego lub suszonego łyżka suszonego oregano łyżka majeranku kilka ziaren kolorowego pieprzu … Czytaj dalej Szynka marynowana

gotuj ze mną