marynata - 6549 przepisów (strona:238/437)

Żeberka z multicookera 170

kostki. Umieścić w dużej misce, natrzeć olejem, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i plasterkami czosnku, dodać ziele i liść. Odstawić na noc w zimne miejsce. Z żeberek usunąć kawałki marynaty, natrzeć dobrze solą i pieprzem. Żeberka lekko podsmażyć na patelni, przełożyć do misy multicoockera, dodać przyprawy, zalać bulionem. Dusić około 2 godziny.Na koniec wlać przez sitko 1 łyżkę mąki rozrobioną

Moje domowe kucharzenie
udka kurczaka duszone... 133

łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin. Na gorącym oleju zrumienić z każdej strony porcje udek, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki z kurczaka, z miodem i curry... 117

curry zabek czosnku zgnieciony w prasce 3/4 łyżeczki soli warzywa (można pominać): cebula, pomidorki koktajlowe, papryka, cukinia  Pokrój kurczaka w kostkę, okolice 2cm. W sporej misce wymieszaj składniki marynaty, dodaj mięso, upewnij się, że każdy kawałek jest otoczony przyprawami, przykryj i odstaw na minimun 30 minut (można zostawić na noc w lodówce). Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj warzywa

Lejdi of the house
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 108

się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony.  Jednak warto wiedzieć, że to owoce

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 108

się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony.  Jednak warto wiedzieć, że to owoce

Kuchnia MagdaLeny
Udka pieczone ze śliwkami 122

tymianku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Udka myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Syrop ze śliwek łączymy z papryką, solą oraz pieprzem i zalewamy mięso. Pozostawiamy je w takiej marynacie minimum 12 godzin, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy śliwki oraz listki tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C z funkcją termoobiegu i parowania. Udka pieczemy godzinę

Kuchnia w czekoladzie
Pieczony kalafior 182

łyżeczki mielonego białego pieprzu około 1/2 szkl. oliwy z oliwek Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w misce. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Utworzoną marynatą nacieramy różyczki kalafiora po czym rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do preferowanej przez nas miękkości (około 20-35 minut

Smaki Na Talerzu
Pilke wersja II 174

listkami laurowymi W słojach układać ogórki, dodać po parę ziaren gorczycy i zalać wrzącą zalewą Pasteryzować ok. 15-20 min. w słojach. Przepis znalazłam w w książce "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej. Dla ozdoby dołożyłam do słojów małe pomidorki koktajlowe i paseczki papryki. W tym roku możemy nie doczekać się przejrzałych, wyrośniętych ogórków, dlatego spróbować trzeba zrobić je z zielonych

Proste Potrawy
Grillowany filet z kurczaka pod kurkami 103

mega smacznie Na 3 porcje ok. 400 gramów fileta z kurczaka 200 gramów kurek ok. 60 gramów masła 1 średnia cebula mały ząbek czosnku grubo mielony pieprz sól Marynata olej, sól, słodka papryka w proszku,odrobina czosnku granulowanego Zielona pietruszka lub szczypiorek do podania. Fileta z kurczaka dzielimy na 3 porcje. Posypać przyprawami skropić olejem i odstawić na jakiś czas

Andzia Pichci
Pieczony dorsz z pomidorami pod mozzarellą 132

osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje i wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę w proszku, sól i pieprz. Każdy kawałek ryby nacieramy składnikami marynaty. Odstawiamy na 20 minut. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy a następnie podsmażamy na niej poszatkowany czosnek oraz oregano. Po dwóch trzech minutach dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku

Qchnia po prostu
Kurczak w sosie kurkowym 124

czosnek drobno kroimy. Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy czosnek. Odstawiamy na kilka minut. Jeśli mamy czas, to pozostawiamy mięso dłużej w takiej „marynacie”. Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy szalotkę i kurki. Przez chwilę wszystko podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z czosnkiem. Smażymy wszystko razem aż kurczak się zetnie i wlewamy

Analiza Smaku
szaszłyki drobiowe grillowane... 132

cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami. Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki. Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut. Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby? 125

świetna przekąska i dodatek do mięs. Najlepiej marynuje się grzyby niezbyt twarde – borowiki, gąski, koźlaki, boczniaki, rydze, maślaki a nawet pieczarki, sprawdzą się wyśmienicie. Pamiętajmy jednak, że grzyby w marynacie słodko-kwaśnej wymagają pasteryzacji, zaś te w kwaśnej już niekoniecznie. Tak przygotowane grzyby można przechowywać nawet do roku. Mrożenie to także doskonały sposób na przechowywanie grzybów. Najlepiej wybierać

Kulinarne Przeboje
grillowane udka kurczaka ... 111

łyżki, czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka Przyprawę do kurczaka całe opakowanie wsypać do miski, wlać olej rzepakowy dobrze wymieszać, do marynaty włożyć udka kurczaka duże przecięte na dwie części: podudzie i pałka, mięso dokładnie natrzeć i schować do lodówki na cała noc. Patelnię grill nasmarować olejem, bardzo mocno rozgrzać i kłaść porcje

W Mojej Kuchni Lubię