marynata - 6549 przepisów (strona:263/437)

Schab duszony w winie z jabłkami 180

Pyszne mięso, kruche i soczyste. Schab jest duszony w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste. Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie

Moje Małe Czarowanie
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 258

pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem. Zwiniętego kurczaka obwijamy na około szpadatem i papierem do pieczenia a następnie

Podróż w kulinaria
Kotlet schabowy w zwykłej panierce. 153

dokładnie dziurawię mięso.  Kto nie ma czym, może użyć zwykłego patyczka do szaszłyków. Później rozbijamy  kotlet i marynujemy w jajku, dobrze aby choć godzinę poleżały w takiej marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie.  Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej własnej roboty i dobrze  aby obie poleżały w pełnej panierce

Dieta moja pasja
Schab wolno pieczony 192

Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy i marynujemy w zimnym miejscu przez 24 godziny. Po tym czasie schab obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym

Kulinarne przygody Gatity
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 137

kawałeczki papryczkę chili.  Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja do pełna, zakręcamy. Krok 5. Pasteryzacja: słoiki litrowe pasteryzujemy od 10 - 12 minut, słoje trzy- lub czterolitrowe pasteryzujemy 15 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI EGZOTYCZNE 109

Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut. Smacznego :) *zdjęcia dzięki użytkownikowi KEKO64 z freedigitalphotos.net

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 164

SAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz

Moja Książka Kucharska
SLEDZIE PO GRECKU 184

cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy

Moja Książka Kucharska
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 163

dzięki temu stały się niezwykle chrupiące. Kiedy piersi się zamarynują, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu

Kuchnia od dwojga
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 377

przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu

Słodka Strona
Karczek pieczony w ziołach 169

czosnek 4 ząbki sól pieprz oliwa 6-7 łyżek cebula 2 sztuki  Przygotowanie: Karczek myjemy i osuszamy z wody. Z ziół, przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy robimy marynatę. Nacieramy nią mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godz. (może być  dłużej). Karczek wstawiamy do piekarnika podlewając wodą i pieczemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak w sosie winno-pomidorowym (Pollo al sugo di pomodoro e vino) 189

garofano per circa 1-2 ore. W dużym garnku szklimy drobno pokrojony czosnek z szalotk ą  z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Dodajemy kurczaka z marynat ą , którą  redukujemy o  połowę . Doprawiamy sol ą  i pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Kurczaka zalewamy pulp ą  pomidorow ą  i dusimy

La grande e la piccola cuoca
Soczysty kurczak w ulubionych przyprawach 130

łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki suszonego lubczyku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju WYKONANIE: ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka, zostawiamy na noc, garnek rzymski moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem), wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika

Kuchnia Beaty
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 227

Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą, bazylią, oregano i rozmarynem. Przygotowaną marynatą nacieramy indyka.Wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej. Pierś z indyka umieszczamy

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDŹ PIECZONY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 222

wyszorować w gorącej wodzie, wysuszyć a następnie zetrzeć skórkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać sól, oliwę, skórkę oraz koperek i zioła. Wszystko wymieszać dokładnie. Śledzie umieścić w marynacie (posmarować w środku oraz na zewnątrz) i marynować minimum 2-3 godziny w lodówce. Śledzie ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać

Ola la LCHF