marynata - 6549 przepisów (strona:272/437)

Łopatka w majeranku 168

Składniki: - 1 kg łopatki wieprzowej - ok. 5 łyżek majeranku - łyżka soli - ok. 0,5 szkl. oleju Sposób przygotowania: 1. Z przypraw i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią mięso. 2. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zostawiamy na noc w lodówce. 3. Mięso pieczemy w 180st bez termoobiegu przez 1  godzinę. Po upieczeniu zostawiamy mięso w rękawie

Od łyżki do widelca
ŻEBERKA W SOSIE MIODOWO – MUSZTARDOWYM 218

minut w posolonej wodzie. Miód, musztardę, olej, przyprawę do dziczyzny, lubczyk, pieprz i sól wymieszać razem w misce. Dolać wody – 1 szklankę. Całość wymieszać i wymoczyć w takiej marynacie żeberka. Najlepiej zostawić tak zamarynowane na całą noc w lodówce wtedy smak będzie intensywniejszy, ale jeśli nie ma takiej możliwości to też będzie ok. Nagrzać piekarnik do 180º na funkcji

kuchniabellissima.wordpress.com
Kurczak marynowany w solance. 130

sól i cukier. Następnie dodać pozostałą część wody (już zimnej). Umytego kurczaka (bez podrobów) zamoczyć w solance i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia wyjąć kurczaka z marynaty i dokładnie osuszyć. Do wnętrza włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz czosnek. Spód naczynia wysmarować oliwą, przełożyć kurczaka, którego skórkę należy dokładnie posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze

zadanie-gotowanie
Pierś z kurczaka w cieście 119

kroimy na dużą kostkę. Łyżkę oleju sezamowego mieszamy z łyżeczką przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki soli i pieprzy, łyżeczką sosu sojowego oraz pokrojonym w duże ćwiartki czosnku. Do gotowej marynaty dodajemy kurczaka i szczelnie zawijamy folią. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Powoli dodajemy stopniowo po łyżeczce mąki ziemniaczanej i mieszamy. Dodajemy

Klasyka Gotowania
Makaron z kurczakiem i pomidorami 201

makaronem tworzą smaczne i jednogarnkowe danie. I szybkie! A to lubimy:) Aromaty ziół, świeżych pomidorów, śmietanki (która jest świetnym dopełnieniem dania), no i mięsa które przeleżało kilka godzin w marynacie - jak zawsze - są niezastąpione. Mogłabym takie dania jeść o każdej porze dnia i .. nocy:) Do tego danie nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków, więc każdy może je w mig przygotować

Zasmakuj Kuchni
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM 158

pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę.  Odstawcie do ostudzenia. W słoiku poukładajcie śledzie, zalejcie zimną marynatą, zakręćcie. Wstawcie na 2-3 dni do lodówki, aby smaki dobrze się wymieszały

OliveandThyme
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 173

pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ  w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ

Kuchnia bezglutenowa Loli
DEWOLAJ W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 300

nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie.     SKŁADNIKI 2 filety z kurczaka, marynata staropolska , sól,  pieprz Nadzienie: 20 dag pieczarek, ½ cebuli, sól o'Sole,  pieprz,  papryka słodka w proszku, 2-3 łyżki startego startego sera, Panierka: ½ szkl. płatków kukurydzianych

słodki bratek
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 194

sól i pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie

Smaki Na Talerzu
Butter chicken czyli maślany kurczak 113

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
skrzydełka z kurczaka pieczone w woreczu 111

nieskomplikowanego .dobrego i nie drogiego.. składniki: 4 skrzydełka na osobę przyprawa gyros tymianek czosnek olej sól.pieprz tymianek Wykonanie: Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem..z ww.składników robimy marynatę i marynujemy jednak jak ktoś nie ma czasy wrzuca skrzydełka do worka i zioła ..potrząsając woreczkiem by wszystkie składniki się

Ugotujmy Coś
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 166

lubi?! Plancha to grillowanie na solidnej, mocno rozgrzanej płycie żeliwnej. Dobrze znany sposób obróbki w Hiszpanii, Baskonii czy też Meksyku. Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych

Moja pasja smaku
Udka po hiszpańsku - danie z jednej blaszki. 109

pieprz -0,5 łyżki zioła prowansalskiego -0,5 łyżki tymianku -4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. Gotową marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ziemniaków nie obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blaszce i polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzonymi paprykami

Magia jedzenia.
FIT TIKKA MASALA Z CUKINIĄ 189

smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło.  SKŁADNIKI: Mięso i marynata 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 łyżka curry EVITA 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 /3 łyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kozieradki

Gotowanie Patki
Pieczona łopatka wieprzowa - gyros z sosem jogurtowym 178

czosnku(zmiażdżone) 1/2 łyżeczki soli Sos: 25 dag jogurtu greckiego 1 długi ogórek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso nacieramy marynatą sporządzoną z przyprawy do gyrosa, octu, oleju, czosnku i soli. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Sos: Ścieramy na dużych

Qchnia po prostu