marynata - 6549 przepisów (strona:278/437)

Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 143

mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku

To co kocham
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 175

będziemy piec polędwiczki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Na warzywa położyć kawałki polędwiczek nadzianych jabłkiem. Wymieszać miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy ze zmiażdżonym czosnkiem i cynamonem. Przygotowaną marynatą polać mięso wzdłuż. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 4o minut (mięso powinno być w środku delikatnie różowe). Podawać na upieczonych ziemniakach

Pociąg Do Kuchni
Grillowany stek 205

angielskie. Drobno siekamy kilka ząbków czosnku, liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn. Wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą i całość zalewamy oliwą z oliwek. Wołowinę mocno i dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą. Tak zamarynowane mięso musimy przykryć i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso musi dobrze wchłonąć cały aromat. Po tym czasie z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Wielkość steków zależy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pistacjami 187

zdrowa sałatka z grillowanym kurczakiem i dużą ilością warzyw i pistacji. Taka sałatka może być śniadaniem w pracy lub lekkim obiadem. Na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 1 łyżeczka liścia lubczyku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Dodatkowo: 1 czerwona papryka 4 pomidory 1 ogórek 4 łyżki pistacji

VioletoweKucharzenie
ZRAZY MIELONE Z MIĘSA MIESZANEGO 133

Masę mieloną podzielić na 40 porcji, uformować okrągłe frykadelki, obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z startym żółtym serem i różnymi przyprawami. Usmażyć i podać z grzybkami marynowanymi lub inną marynatą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
ROLADKI Z FIGĄ, ŻURAWINĄ I SKARMELIZOWANĄ CEBULKĄ 151

łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki olej z pestek winogron(nie musowo) 2 łyżki masła 1 cebula mała 2 łyżki żurawiny sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Schab umyć,zamarynować w marynacie klasycznej prymatprzez 12 godz.,osuszyć,pociąć na dość cienkie kotlety.Rozbić tłuczkiem,oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plastry ,udusić,posypać cukrem,smażyć na złoty kolor.Kilka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z pieczonego buraka, jabłka i koziego sera. 145

skórką w półplasterki (usuwając środek). Serek kozi również pokroić w półplasterki (lub inaczej jeżeli kształt serka na to nie pozwala). Zaaranżować na talerzu sałatkę. Posypać pestkami dyni, skropić marynatą od buraka i oprószyć dodatkowo pieprzem

zadanie-gotowanie
Pieczona szynka z dzika 115

szynki wieprzowej na święta.   Szynka z dzika (około 700 g), sól, 50 g słoniny solonej do szpikowania, 2-3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, otrzewna lub słonina, marynata: 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 gałązki rozmarynu, 10 jagód jałowca, Szynkę z dzika oczyścić, nie myć. Natrzeć solą. Odstawić w chłodne miejsce. Wino zagotować z rozmarynem i rozgniecionym jałowcem. Odstawić

królestwo garów
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 190

końcu). Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do małej miseczki. Do czosnku wlewamy sos sojowy, wino Mirin, olej sezamowy i resztę soku z cytryny – mieszamy składniki. Powstałą marynatę dodajemy do miski z kalarepą, dodajemy paski marchewki – łączymy składniki. Całość posypujemy czarnym sezamem i drobno pokrojoną (lub startą) skórką cytrynową – mieszamy. Surówkę odstawiamy na ok. 30 minut do macerowania

mojewypiekiinietylko
INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA 186

sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy (dowolnej) olej Wykonanie:  Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku), musztardy i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią każdą golonkę i ostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.  Następnego dnia obzmażamy je z każdej strony na oleju, aż do momentu, kiedy skórka będzie

Walijskie Pichcenie
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 196

gorącej wodzie, wtedy wróci do formy płynnej. Gdy mleko jest już na patelni, gotujemy wszystko razem, dajmy mu też lekko odparować. Doprawiamy do smaku wszystkim tym, czego używaliśmy do marynaty, a dodatkowo chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak pieczony na butelce z piwem 1336

papryka ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kuraczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 4-5 łyżek oleju mieszamy z solą, papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i taką marynatą nacieramy mięso (zewnątrz i od środka). Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kurczaka tylko wewnątrz. Kurczaka przełożyc do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej

magiczna kuchnia Kasi
Polędwiczki w sosie z grzybów leśnych. 137

Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów 2 cebule szalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego,  szczypta soli,  1/2 łyżeczki papryki ostrej,  1 czosnek przeciśnięty przez praskę,  1 łyżeczka lubczyku suszonego przetartego

Kuchnia Beaty
Gęsie udka w sosie z warzywami 159

Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam! Składniki: 2 gęsie uda sucha marynata: 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzybki marynowane 164

Zalewa • Do wody dodać ocet ,cukier,sól.  Zagotować zalewę. 3. • Do każdego słoiczka dać kawałeczek cebuli , dodać liść laurowy,pieprz,i gorczycę  Włożyć odcedzone gorące grzyby zalać marynatą zakręcić  Wstawić słoiczki do ciepłej wody. Pasteryzować od zagotowania 15 -20 minut na wolnym ogniu

W królestwie smaków Beaty