marynata - 6549 przepisów (strona:275/437)

Gruszki w syropie waniliowym 209

ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane w waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają się jako coś bardzo wykwintnego i wyrafinowane zarazem. Już nie mogę się doczekać kiedy

Wiem co jem
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 229

przedstawiam nasze tegoroczne przepisy. Czytelniku, potraktuj je jako bibliotekę i korzystaj do woli. Powidła z moreli i "Ognisty bóg" Fasolka w pomidorach na zimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ogórków na zimę 219

przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika  ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić

Codziennik Kuchenny
Ocet malinowy 152

Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałat, dressingów i marynat. Ocet owocowy można przygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny. Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych. Składniki: 3/4 szklanki malin ocet jabłkowy

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 194

cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy.  Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Rzodkiewki pokroić w plastry.  Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną

Codziennik Kuchenny
Kiszone warzywa na zimę. 363

Często robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor.  Na moim blogu znajdziecie przepis na  ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej

Codziennik Kuchenny
Zawijasy z mozzarellą 147

czosnku, zgnieciony 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej szczypta chili w proszku sól pieprz 12 plastrów szynki parmeńskiej, przekrojonych wzdłuż na pół 1 pęczek świeżej bazylii     Przygotowanie Przygotowałem marynatę: do miski wlałem olej, dodałem zgnieciony czosnek, posiekaną paprykę, chili, sól i pieprz do smaku. Dodałem mozzarellę, wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 30 minut. Odcedziłem mozzarellę z zalewy

R'n'G Kitchen
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 194

pokrój dynię na mniejsze, podłużne kawałki. W małej miseczce wymieszaj oliwę, sumak, kmin, kolendrę i suszone płatki chili, brukselkę i dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż

Plate of Joy
Cukinia w słoiku 340

chili oczyszczamy z nasion i z kolei kroimy w cieniutkie paseczki. Ząbki czosnku obieramy i pozostawiamy w całości. Natkę siekamy i dodajemy do reszty warzyw. Wszystkie składniki również zalewamy marynatą i odstawiamy na godzinę. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy jak w przepisie wyżej

Kulinarne przemyslenia
Spaghetti z sosem pomidorowym na białym winie z Pancettą 145

sól morska i pieprz grubo mielone suszona bazylia i oregano do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób: Jak zawsze zabieramy się najpierw za marynatę mięsa Wołowina ,jajko, cebula ,czosnek pieprz i sól z ziołami lądują w misce . Wyrabiamy mięso tak by połączyć wszystkie składniki. Odstawiamy na kilka chwil. Następnie w rondelku z podwójnym dnem

Viola cooks with passion
Żeberka w sosie słodko – pikantnym 208

moich żeberek. Życzę powodzenia i jak zwykle... SMACZNEGO! Krys Zapraszam po inne przepisy na wspaniałe żeberka: Kruche żeberka duszone w sosie własnym Żeberka w miodzie i musztardzie Żeberka z marynaty (Coca-cola + whisky) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Skrzydełka na ostro 154

Skrzydełka umyłem, odciąłem ostre końcówki, a pozostałe części podzieliłem na pół. W misce wymieszałem musztardę z ¾ ilości sosu teriyaki, płaską łyżeczką miodu, niewielką ilością startego sera parmezan. Tak przygotowaną marynatą natarłem skrzydełka, odstawiłem na godzinę. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. W naczyniu do zapiekania ułożyłem skrzydełka, skropiłem pozostałym sosem, posypałem parmezanem. Piekłem 25 minut

R'n'G Kitchen
Cytrynowy kurczak w niskiej temperaturze 188

Prosty i aromatyczny obiad. Kurczak pieczony w marynacie maślano- cytrynowej, z dodatkiem tymianku w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mega soczysty, kruchy i delikatny, a skórka chrupiąca. Rewelacyjny. Ale jest jeden minus... nie jest dla osób na diecie. Taki kurczak nie jest dietetyczny. Na szczęście.. . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony 177

najmniej na dwie godziny. Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dodać cebulę i resztę marynaty. Zagotować. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 - 130 stopni na 6 – 7 godzin. Po dwóch godzinach pieczenia wlać około 300 ml wody. Po 4 godzinach w razie potrzeby (zależy to od szczelności naczynia

królestwo garów
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 201

pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem, tak aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiamy na około 60 minut. Pół szklanki kuskusu zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą

Czerwona Porzeczka