marynata - 6549 przepisów (strona:282/437)

Kurczak duszony w pomidorach 157

łyżki octu balsamicznego oliwa Do miski wlać łyżkę oliwy, dodać pieprz, sól i zioła. Kurczaka umyć, pokroić w grubą kostkę, osuszyć, a następnie włożyć na pół godziny do marynaty. W czasie gdy mięso będzie się marynowało pokroić w drobną kostkę cebulę, oraz pomidory, które wcześniej należy sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Rozgrzać patelnię i obsmażyć kurczaka z każdej strony

Dobra karma
Kociołek węgierski 175

wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się wytopi. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Gdy cebula będzie już

Dobra karma
Kurczak pieczony w panierce 152

łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej

kuchnia doski
PAŁKI Z KURCZAKA W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE 254

łyżki musztardy stołowej Orzech , 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki: słodkiej papryki, majeranku, ostrej papryki, sól i pieprz WYKONANIE Musztardę mieszam z przyprawami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową marynatą dokładnie nacieram mięso, odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wykładam mięso na blaszkę wysmarowaną masłem. Przykrywam folią aluminiową, piekę 25 min w 180 stopniach, następnie zdejmuję folię, zapiekam

słodki bratek
KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO 292

pojedyncza pierś kurczaka 1 duże mango 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1/2 puszki ( 200 g) mleka kokosowego opcjonalnie : 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry MARYNATA 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1-2 łyżki pasty curry np.  TAKIEJ WYKONANIE Pierś kurczaka

cool and minty
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 185

następnego dnia po pracy w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje.  Fantastyczny efekt osiągnięty przy minimalnym wkładzie pracy.  SKŁADNIKI / 2 porcje KURCZAK W MARYNACIE 1 pojedyncza pierś kurczaka 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny

cool and minty
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 217

łyżką oliwy.  Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy z białych błon, kroimy na plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Przekładamy do salaterki, nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Na niezbyt dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 213

plastry. Wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak, aby wszystkie plastry buraczków dokładnie pokryły się marynatą. Układamy na dużym talerzu. Na buraczkach rozkładamy plastry kaczki. Polewamy przygotowanym dressingiem. Roszponkę mieszamy z oliwą i kładziemy na plastrach kaczki. Opcjonalnie posypujemy pestkami granatu lub orzechami włoskimi. Podajemy

cool and minty
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 203

oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do salaterki i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz pastą curry. Mieszamy, tak aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się marynatą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania (można na cała noc). POMIDORY nacinamy "na krzyż" (tylko skórkę) i wkładamy do małego rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 minutę. Wyjmujemy

cool and minty
Chłodnik z pieczonych buraków 133

jajkami mollet - gotuje się tak jak na twardo, ale czas gotowania od chwili zawrzenia wynosi 4 minuty).  Na dnie miseczki/talerza ułożyć rzodkiewki, ogórki, buraki gotowane i z marynaty, jajko, koperek. Wlać chłodnik. Oczywiście można wszystko wymieszać razem... *ja użyłam żółte buraki, oczywiście mogą być czerwone :) ** Julienne – technika krojenia polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki

królestwo garów
KURCZAK GRILLOWANY w JOGURCIE z SAŁATKĄ z FETY i POMARAŃCZY 157

Filety myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry, nacieramy solą, pieprzem i papryką. W dużym talerzu mieszamy jogurt z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wkładamy do niego mięso i pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką z fety

Kulinarne Fantazje Marioli
Młode ziemniaczki z piersią z kurczaka marynowanej w kurkumie i oregano, z mizerią z ogórków 232

oregano. 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować

Moja Delicja
Pieczony kalafior w pomidorowym curry 403

lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.  W tak przygotowanej marynacie wymieszać dokładnie różyczki kalafiora. Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny

Fabryka pomysłów
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 161

delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu. Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać

Niespełnione zdolności kulinarne
Szaszłyki z kurczaka 161

zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie.  Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki

Cooking Monster