marynata - 6549 przepisów (strona:284/437)

Tortilla panini ze schabem w sosie kebab-gyros 208

placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste 1 garść gotowej mieszanki sałat 1 garść pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka tortilli sól, pieprz - do smaku 1 łyżeczka oleju - do smażenia Mięso schabowe pokroić na drobne kawałki. posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać z sosem. Odstawić pod przykryciem

Grunt to przepis!
Koperkowa karkówka pieczona z warzywami 176

Porządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw. 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawa do karkówki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku suszony Suszony koperek 3 cebule 3 marchewki 7 pieczarek 1/4 korzenia selera Przyprawa uniwersalna typu Kucharek Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą do karkówki

VioletoweKucharzenie
Grillowany schab w musztardzie do kanapek 223

Składniki na 4 kanapki: KANAPKI: 4 bułki kajzerki 4 plastry żółtego sera garść świeżych liści szpinaku baby 250g schabu - cienko zbity i pokrojony w szerokie pasy olej - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: 3-4 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE sól, pieprz - do smaku Zamarynowane mięso Schab pokroić w cienkie plastry i dobrze zbić tłuczkiem do mięsa. Pokroić

Grunt to przepis!
Wieprzowy gyros z cebulą 187

kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką  PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie podsmażamy całość przez około 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i podduszamy do momentu aż cebula zmięknie - około kolejne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 215

naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba rezygnować z  weekendowego rosołu mając przytarganą z targu przez faceta

Fiolka w kuchni
Kurczak z oliwkami (tagine) w wolowarze 210

instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać połowę oliwy z mielonym imbirem, papryką, pieprzem cayenne, kurkumą i czarnym pieprzem.  Kawałki kurczaka posolić, posmarować ze wszystkich stron marynatą. Odstawić na minimum 30 minut albo na całą noc do lodówki.  Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć kawałki mięsa przez ok 6  - 8 minut, tak aby ładnie się zrumieniły. Zdjąć

Stare Gary
porcje kurczaka z piekarnika na ostro... 252

sztuki, sok pomidorowy 250 ml olej, czosnek, kucharek, papryka ostra, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, przyprawę w płynie dobrze wymieszać porcje kurczaka: 4 duże udka, 4 skrzydełka dokładnie natrzeć marynatą i schować do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem w naczyniu żaroodpornym do porcji kurczaka dodać kawałki cebuli, wlać sok pomidorowy (ja mam swój domowy, można dać kupny), wstawić do piekarnika

W Mojej Kuchni Lubię
Warsztaty Seko - na fali smaku 164

maju w słonecznym Sopocie pod czujnym okiem Dominiki Wójciak. Warsztaty Seko - na fali smaku 6 maja w Sopocie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez producenta marynat i wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, firmę Seko . Warsztaty poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię

Kulinarne przygody Gatity
Grillowana karkówka w marynacie barbecue FolWark. 175

Witajcie a oto kolejna propozycja grillowanego mięska z rewelacyjnymi sosami firmy FolWark.   Pyszna sycąca grilowana karkówka w marynacie barbecue. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki: około 8 ładnych plastrów karkówki umytych i osuszonych 2 świeże gałązki rozmarynu   1 gałązka świeżego tymianku  1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki papryki 1,5 łyżki sosu barbecue FolWark   1 łyżeczka pieprzu

Sama słodycz i szczypta chili
Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's 316

rozpalić grilla zechce to zrobić, a powietrze wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki. Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś w musie rabarbarowym 122

Filet z łososia jest tak wdzięcznym kulinarnie obiektem, że pasuje do niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch

Milion Smaków
Kurczak pieczony na butelce od piwa 165

piwem wkładamy na kilka minut do wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę. Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy

Aga w kuchni
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 179

papryka w proszku tym razem) Sól Pieprz Przygotowanie: Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem.  Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut.  Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 299

napisałam – ten tłuszcz nie smakuje nawet odrobinę podobnie do polskiego smalcu. To mięso jest miękkie. Wymaga krótkiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Nie potrzebuje ostrych przypraw i mocnych agresywnych marynat.   Kotlety (pamiętajcie, żeby były w temperaturze pokojowej a nie wyjęte prosto z lodówki) wystarczy z obu stron posolić – w tłuszczu też jest woda, sól pomoże się jej szybko pozbyć

Karo in the Kitchen
8 przepisów (pomysłów) na obiad. 245

nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Naleśniki. Makaron z pieczarkowym sosem light na bazie mleczka kokosowego. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie

Słodkie okruszki