marynata - 6549 przepisów (strona:288/437)

Sałatka z cukinii i kurczaka. 140

godziny w mieszance oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli oraz szczypty pieprzu i cukru. Cebulę pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki i polać delikatnie pozostałą cukiniową marynatą

zadanie-gotowanie
Śledzie z suszonymi pomidorami i majerankiem 207

dlatego, że łatwo się przechowuje po zasoleniu.  Jest wiele sposobów na śledzia - może być spożywany w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko w te święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie

Zasmakuj Kuchni
Bieszczadzkie smaki - część II 146

krótka, często zmieniana ze względu na sezonowość lokalnych produktów, ich dostępność oraz fantazję szefa kuchni i właściciela Roberta Żechowskiego. Jest to zazwyczaj dobry znak. Zdecydowaliśmy się na Jagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie, dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny. Ale to wszystko

królestwo garów
PASTA TIKKA - JAK JĄ ZROBIĆ 153

Pasta TIKKA jest to rodzaj marynaty do kurczaka w kuchni indyjskie ,ale bardzo ulubiona przez Anglików.Zazwyczaj się podaje  kurczaka w kawałkach otulonego w pachnących przyprawach na które składa się ta Marynata.Polecam ogromnie ten przepis.  Tak wygląda kocowa faza zrobienia pasty TIKKA. 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurkuma, przyprawa indyjska 156

sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu - jednej z najdroższych przypraw świata. Warto wiedzieć, że kurkuma jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100. Jak przyprawiać potrawy kurkumą

Zasmakuj Kuchni
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 157

tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron. Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy

Miód i pieprz
Karkówka po kowalsku 147

wkładamy do dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, przyprawę do mięsa, paprykę słodką/ostrą, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Tą marynatą zalewamy karkówkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc). Pieczarki pokrojone w pól plasterki podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą. Ser zółty (ilość wedle uznania)ścieramy

Smaki Natalii
Kaczka zapiekana z jabłkami w żurawinie 140

całą noc w rozmarynie wraz z kawałkami cytryny jest niesamowicie aromatyczna. Jeśli nie macie czasu na marynowanie jej całej nocy to chociaż polecam wstawienie jej na kilka godzin w marynacie do lodówki. Zresztą....jak już się robi kaczkę to zazwyczaj wcześniej się przygotowujemy na jej przyjazd do domu ze sklepu;) Przed pieczeniem nacieramy kaczkę przyprawami, w tym majerankiem i pieprzem

Zasmakuj Kuchni
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PO PROWANSALSKU 185

tymianku i rozmarynu oliwa 3 łyżki sól morska pieprz *****************************************************  Dzień wcześniej umyć i osuszyć kurczaka.Natrzeć solą , pieprzem,słodk papryka i ostrą.Wyciśniętym czosnkiem 1/4( resztę zostawić do marynaty) i majerankiem 3 łyżki i zostawiamy na noc w lodówceNa następny dzień w  miseczce mieszamy resztę czosnku,wszystkie zioła,dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy.Marynatą tą smarujemy2-3 godz.wcze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z buraczków z fettą 154

grube plastry. Układamy w głębokim naczyniu, zalewny oliwą wymieszaną z octem.  Czosnek drobno siekamy , wsypujemy na buraczki. Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem.  W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać. Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy,  na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta

W kuchennym oknie Ewy
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 115

Zaczynamy od szparagów i ich zamarynowania w mieszance oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą

Martyna Cooks
Kotlety schabowe w cebuli bez panierki 153

delikatnie solą i pieprzem. Moczyć całą noc. Jak nie macie czasu a chcecie zrobić takie kotlety na dzisiejszy obiad to chociaż wstawcie je rano do lodówki w takiej marynacie. Smalec rozgrzać na patelni i smażyć kotlety odsączone z mleka i jogurtu z dodatkiem cebuli. Doprawić raz jeszcze solą i pieprzem dodając nieco więcej pieprzu, by danie było bardziej

Zasmakuj Kuchni
Meksykańska sałatka z kurczakiem podana w łodeczkach z sałaty 232

całość jest jeszcze smaczniejsza i spójna. Polecam na każdą okazję, szczególnie na drobne przyjęcia ze względu na sposób podania. Składniki (na 2-4 porcje): 150 gram piersi kurczaka marynata: szczypta papryki wędzonej, chili, soli, oregano 1 łyżka oleju rzepakowego 50 gram surowego ryżu 1/2 ogórka zielonego (+ kilka cienkich plastrów pokrojonych za pomocą obieraczki do jarzyn, do dekoracji) 1/2 cebuli

Mango Papaja
Krewetki w czosnku z makaronem Orzo i bazylią 142

oleju lub maśle, który dodamy potem do makaronu. W sprzedaży bywają też mrożone surowe zamarynowane już w czosnku krewetki. Mrożone trzeba oczywiście przed smażeniem rozmrozić i wykorzystać w płynną marynatą. Zamiast ryżu tym razem wykorzystałam makaron Orzo, który do złudzenia przypomina ryż. SKŁADNIKI: 150 g surowego makaronu Orzo ok. 250-300 g surowych krewetek zamaraynowanych w czosnku 1/2 cebuli kilka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" 166

której możemy napisać do kogo należy dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce morza Warzywa Grzanki i kanapki Dania z kociołka Każdy przepis zawiera listę składników, są to produkty łatwo dostępne, co jest ogromną zaletą

Z miłości do słodkości