marynata - 6549 przepisów (strona:280/437)

Kurczak w sosie teryiaki 122

Teriyaki to japońska technika kulinarna polegająca na smażeniu lub grillowaniu zamarynowanego mięsa. Sos teriyaki, w przeciwieństwie do sojowego, jest słodki. Główne składniki marynaty teriyaki to sos sojowy połączony ze słodkim sake, cukrem albo miodem. Można pokusić się o zrobienie sosu samodzielnie albo w szybszej wersji użyć sosu gotowego, który można kupić praktycznie w każdym większy markecie.  Danie idealne zarówno

Bon appetit mon amie
Dania z jajem na codzień- czyli 23 jajeczne przepisy 171

jajeczna 13. Jajka zapiekane w sosie chrzanowym 14. Muchomory- jajka nadziewane 15. Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu 16. Jajko sadzone w paprykowych obręczach 20. Jaja w marynacie 21. Jajko po karpacku 22. Jajo z rybką 23. Jajka faszerowane sardynkami, oliwkami i pomidorami

Tradycyjna Kuchnia
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 220

umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż

Plate of Joy
Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym 124

wyszedł na sposób tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny i mooocno aromatyczny. (Możecie doprawić bardziej na ostro.) Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty

Di gotuje
Tymiankowa karkówka pieczona z dynią 177

kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję w kostkę. 2. Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. 3. Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Całość

Tradycyjna kuchnia Kasi
Indyk w porach 114

himalajska różowa olej kokosowy I tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i aromatycznego. Podałam z proziakami. Najpierw myjemy mięso, a następnie wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą Karahi Chicken Masala, delikatnie solimy, dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ile chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru. Nacieramy mięso, dajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Pikanta pasta chili 199

Pikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 216

cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli 241

chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda :).  Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: godzina Składniki: 4 udka z kurczaka (Nie ćwiartki kurczaka!) Marynata do udek: Papryka słodka, czosnek granulowany, sól, odrobina kminu rzymskiego, odrobina oleju 3 większe papryczki chilli Śmietanka kremówka 30%tł 150ml ząbek czosnku łyżeczka soku z limonki szczypta kakao sól

Kuchnia PROzdrowotna
Ketchup paprykowy. 179

octowej. Obowiązkowo kilka razy muszę ugotować z niej zupę krem :). W tym roku zrobiłam dodatkowo ketchup paprykowy. Ketchup smakuje świetnie. Można nim posmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam!   KETCHUP PAPRYKOWY.           Składniki: 1500 g czerwonej papryki 300 g cebuli szalotki 300 g jabłek 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Polędwiczki miodowo-musztardowe 158

rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mięso nakłute widelcem marynować w tak przygotowane zalewie minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki osączyć z marynaty i smażyć krótko z każdej strony, aż się mocno zarumienią. Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Na patelnię dodać jeszcze trochę oleju, włożyć pokrojone mięso i znów smażyć. Dodać

Biały fartuszek
Papryka marynowana 265

Przepis na bardzo dobrą marynatę do papryki. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 205

bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec

Poranek na słodko
Minimalist Baker - recenzja książki 201

benedyktyńsku czy dyniowo-owsiany chlebek z czekoladą. Jeszcze więcej propozycji oferują przekąski i dania główne – wszystkie apetyczne i kolorowe. Rozpływam się na myśl o pikantnych orzechach w pomarańczowej marynacie czy czosnkowo-serowych biszkoptach. I wreszcie przechodzimy do tego, co tygryski lubią najbardziej, czyli do słodkości i to w większości zdrowych słodkości. Mamy tu do wyboru takie klasyki, jak ciasteczka

Roślinna - blog wegański
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 192

czas przygotowania sałatki. Fasolkę podzielić na 3 części i ugotować. Cebulę pokroić w piórka. Sałaty umyć i osuszyć. Na talerz wyłożyć sałaty. Dodać fasolkę, cebulę i odsączonego z marynaty ogórka. Posypać prażonymi pestkami dyni i parmezanem. Smacznego

Jaglusia