marynata - 6549 przepisów (strona:290/437)

DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 126

delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu. Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać

Niespełnione zdolności kulinarne
Szaszłyki z kurczaka 133

zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie.  Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki

Cooking Monster
Podudzia z kurczaka z grilla z sosem Jalapeno Pepper Relish 189

potrawom z rusztu wyjątkowej wyrazistości. Składniki: 16 podudzi z kurczaka 4 łyżki majonezu 4 łyżki sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish Przygotowanie: Można użyć sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish jako marynaty lub glazury do kurczaka. Sos Ballymaloe wymieszać z majonezem i stworzyć wyjątkowy sos do maczania grillowanych podudzi z kurczaka. Podudzia grillować na mocno rozgrzanym grillu przez około 25 minut regularnie

naRuszcie
pieczone uda kurczaka na termoobiegu... 167

łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie do pieczenie /u mnie frytownica Philips Airfryer z termoobiegiem/ na 180 C, termoobieg

W Mojej Kuchni Lubię
LAWENDOWY DOM 179

bardzo aromatyczna, należy uważać aby nie przesadzić z ilością. Niewielki jej dodatek sprawi ,że nasz wypiek nabierze pazura i charakteru. 5. LAWENDOWE OLEJE I OLIWY świetnie uzupełnią smak sałatek , marynat itp. Wystarczy kilka łod yżek lawendy umieścić w butelce , szczelnie zamknąć, by po kilku tygodnia ch cieszyć się aromatycznym olejem. 6. NAPARY Z LAWENDY działają odpr ężająco , odkażająco na śluzówkę

WYSPA SZCZĘSLIWA
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 196

minut do lodówki. Smażę na rozgrzanym smalcu: najpierw obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej. Do ostatniej tury smażenia kotletów dodaję cebulę, która stanowiła nocną marynatę i delikatnie ją podsmażam do momentu aż zmięknie. Podaję kotlety posypane cebulką razem z ziemniakami i surówkami lub marchewką z groszkiem i buraczkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ziołowa karkówka z grilla 117

pieprz * papryka czerwona słodka i ostra  Przygotowanie : Każdych ziół daję po małej łyżeczce i mieszam w misce razem z piwem. Karkówkę lekko nacinam z każdej strony, wkładam do marynaty przynajmniej na 3 godziny. Tak przygotowane mięso odsączam z piwa na ręczniku papierowym i grilluję z każdej strony po 10-15 minut. Najlepiej żeby plastry karkówki były cieńsze, wtedy ładnie

Magiczne Życie Marty
Szynka z szynkowaru 152

prowansalskie 2 ząbki czosnku'; document.write(" "); Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Myjemy mięso i nacieramy je powstałą z przypraw i czosnku marynatą. Dolewamy wody z żelatyną i dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru, odlewamy nadmiar wody (jeśli po uciśnięciu szynki się wylewa). Wstawiamy szynkowar do lodówki na co najmniej 24 godziny

Proste-przepisy.pl
Ceviche z dorsza 186

folią) na minimum 20 minut (my zostawiamy ją tam na 2 godziny, żeby dobrze się zamarynowała, a białko ścięło porządnie). Po tym czasie ceviche z dorsza wyjmujemy, odsączamy z marynaty (w Peru podaje się ją osobno do picia!) i podajemy na zimno – najlepiej w niewielkich przezroczystych naczyniach, żeby wyeksponować kolory i teksturę.   Post Ceviche z dorsza pojawił się

Pociąg Do Kuchni
Pomidorki koktajlowe w syropie rumowym do słoików 98

Kolejna propozycja zamarynowania pomidorków koktajlowych, w orzeźwiającej marynacie z cytryn i rumu, który wydobywa i podkreśla smak aromatycznych pomidorków. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 1 szklanka rumu 3 kg cukru 1,2 litra wody 2 cytryny Wykonanie: Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, zalać rumem, lekko wymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 143

opłaca. Umyj go i pozbaw skóry. Przełóż do miski, wsyp przyprawę karahi chicken masala. Przyprawa jest idealna do marynowania kurczaka! Dodaj oleju lnianego, dość sporo. Pięknie obtocz kurczaka w marynacie, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone śliwki i pomidora suszonego, ja nie podaję ilości

Z Kuchni Do Kuchni
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 198

filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Umyty i pokrojony w większe kawałki szpinak wrzucamy do czosnku

Jacob Tastes
Kapary po polsku. Marynowane nasiona nasturcji 126

bardzo smaczne i nawet ciekawsze. Nasiona nasturcji zbieram późnym latem i jesienią. Muszą być jeszcze zielone i soczyste, tylko takie nadają się do przetworu. Można zrobić od razu więcej marynaty i przechowywać ją w lodówce a potem przygotowywać polskie kapary po jednym słoiczku, w miarę dojrzewania nasion. Niestety, ja tym razem nie miałam zbyt dużo nasion, ale to nic. Tego

Smaczna Pyza
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 162

uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą 458

sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Młode ziemniaki szoruję, przekładam do garnka i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Olej mieszam z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą smaruję przestudzone ziemniaki. 2. Cebulę obieram i kroję w piórka. Ziemniaki obkładam dookoła cebulą i zawijam w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układam kawałki masła

Tradycyjna kuchnia Kasi