marynata - 6549 przepisów (strona:267/437)

Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry. 158

łyżki miodu 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 3/4 łyżeczki soli papryka w proszku Wykonanie: Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę.  W dużej misce przygotować marynatę z soku z limonki, oliwy, miodu, curry, czosnku i soli. Wymieszać dokładnie z kawałkami mięsa i odstawić na 1/2 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć przez 1/2 godziny. Paprykę i podzieloną

zadanie-gotowanie
KURCZAK CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 269

gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie dodać do mięsa, przykryć i wstawić do lodówki

Ola la LCHF
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 135

Pierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby  danie nie znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;)  Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach

Codziennik Kuchenny
Gotowana pierś z cukinią i ryżem w ketchupie 183

tylko . Ja osobiście uwielbiam to danie , jest bardzo lekkie ale syte , dodatek ketchupu i cukinii robi swoje , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą   ( Marynata )  1 duża cebula  5 łyżek ketchupy ( heinz ) 1 ząbek czosnku  1 łyżka warzywka  pieprz czarny  1 łyżeczka curry  1 podwójna pierś z kurczaka

Mój Smak
szybkowar-żeberka cielęce z cebulowym sosem... 135

lodówki najlepiej na całą noc do lodówki w garnku szybkowara na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony do zrumienionych żeberek dodać ćwiartki obranych cebul, wlać wodę z resztą marynaty, przyprawę w płynie zamknąć szybkowar i poza zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu około 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz z wywaru wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka zielono-czerwona 125

łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę z koperkiem. Mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy opłukaną roszponkę, zalewamy przygotowaną marynatą i gotowe

Smaki Na Talerzu
Filet z kurczaka w teriyaki 178

świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony. Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię

kolorowotorcikowo
SZASZŁYKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI 428

papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie

Z Majeczką w kuchni
Udźce kurczaka pieczone z pieczarkami 136

wkładamy do dużej miski, nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem.  Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc). Po tym czasie dodajemy do mięsa pieczarki, mieszamy (aby grzyby pokryły się marynatą), a następnie wszystko przekładamy na dużą blachę. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie na każde udko

Qchnia po prostu
Pieczone udka z kurczaka w marynacie czosnkowo paprykowej. 132

oliwek 1 łyżka papryki słodkiej odrobina papryki ostrej 4 ząbki czosnku (posiekany w plasterki) 2 łyżki suszonego oregano łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu   Przygotowanie;  Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać a następnie zalać nią mięso tak aby było nią dokładnie pokryte. Odstawić na godz. lub dłużej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości około

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce 213

gotować! 2 dania 30 minut 2 piersi z kurczaka 10 szparagów suszona bazylia sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu 2 jajka Zrobić marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek (około 3 łyżki) dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić

Ania i Marcin gotują
Pieczone żeberka w aromatycznej marynacie 75

rozcieramy w moździerzu. Miód, olej i sos sojowy łączymy, dodajemy papkę z moździerza, składniki dokładnie łączymy. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki. Mięso marynujemy przez noc w marynacie. Pieczemy w 180°C przez 45 min, co jakiś czas obracając. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
IDEALNE FRYTKI I TYLKO 1 ŁYŻKA OLEJU? TERAZ TO MOŻLIWE! – Test Frytkownicy beztłuszczowej Blaupunkt 370

frytek przygotowałam też oczywiście cały obiad – do kosza włożyłam duże ćwiartki ziemniaków obtoczone w odrobinie oleju i soli, a na ruszcie ułożyłam zamarynowaną wcześniej pierś z kurczaka. ( Do marynaty użyłam soli, pieprzu, papryki słodkiej, chili, odrobiny musztardy, miodu i 1 pełnej łyżki oliwy ). Wszystko to włożyłam do pieczenia na 160C na ok 28 minut. I taki oto obiad ukazał

Ostra na Słodko