marynata - 6549 przepisów (strona:264/437)

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki 164

Marynowane tofu Papryczkę chili posiekaj, czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tartce. Połącz z sosem sojowym, miodem i sokiem z limonki. Tofu pokrój w kostkę i połącz z marynatą. Odstaw na kwadrans. Sos kabayaki Imbir i czosnek obierz, pokrój na kilka kawałków i wrzuć do rondla. Wlej sos sojowy, wino mirin i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu

Food Square
Majonez domowy w 2 minuty na oleju rzepakowym 254

około 14 dni w lodówce. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest idealny do wielu potraw jak np. robienia domowego majonezu do wypieku babek do marynat do mięsa

talerz przyjemności
Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym 167

wykonaniu i bardzo dobre. A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju rzepakowego

Kulinarne życie
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 252

łyżki zielonej pasty curry  sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry  1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy  300 gram piersi kurczaka  marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego  świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu  2 szklanki wody lub bulionu drobiowego  skórka

Mango Papaja
Pikantna karkówka pieczona w jogurcie 442

kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Do jogurtu dodajemy płatki chilli/pokrojone świeże chilli, słodką paprykę w proszku, pokrojony czosnek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty jogurtowej, mieszamy, aby mięso było w jogurcie. Odstawiamy na 7-8 godz do lodówki. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do naczynia do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
W domu: indyk z gruszkami 336

Mięso smażymy na dużym ogniu ok. 6-7 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do połowy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Na patelnię dodajemy gruszki wraz z całą marynatą, zwiększamy ogień i smażymy bez przykrycia ok. 5 minut. Następnie znów dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem pleśniowym (z niebieską pleśnią), jako

Kuchnia w biegu
Soczysty schab z rozmarynem 191

Kiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek na to, żeby schab był soczysty.  SKŁADNIKI: 1-1,5 wysokiego schabu b/k (jeżeli schab nie jest wysoki należy obwiązać go wędliniarskim sznurkiem) 2-3 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Rozmaryn suszony Gałązki

Kopystką po garach
Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej 242

sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy do naczynia. Na wierzch wykładamy pokrojoną w paski szynkę. 4. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 200 stopniach

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przystawka z selera naciowego i szynki 338

naciowego kroimy na 3 lub 4 kawałki. Powinny być odrobinę dłuższe od średnicy plastra szynki. 2. Olej mieszamy z 2 łyżkami parmezanu i pieprzem. 3. Seler dokładnie obtaczamy w marynacie. 4. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki i układamy w naczyniu do zapiekania. 5. Jogurt mieszamy z pozostałym serem, estragonem i kminem rzymskim. Zalewamy nim przystawkę. 6. Całość zapiekamy około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Super pasta curry pomarańczowa ;) 184

trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do laksy, a trochę jak marynata do mięsa. Kolor między czerwonym, a żółtym. Więc postanowione … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 225

dokładnie przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, opłukać i włożyć do zimnej wody na około godzinę ( w celu wypłukania soli z mięsa) następnie osuszyć i zawinąć w gazę. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. U mnie pomiędzy kaloryferem

królestwo garów
Polędwiczka w sosie Napoletana 174

Składniki: 350 g Bio Organic Pasta Sauce Napoletana 200 g  Bio Organic ryż brązowy 1 polędwiczka wieprzowa moja ważyła ok 500 g świeża bazylia sól, pieprz do marynaty:ziarna kolendry i kolorowy pieprz, ostra papryka i olej Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki w utłuczonych ziarnach kolendry oraz kolorowego pieprzu, ostrej papryce i oleju. Polędwiczkę wkładamy do lodówki na kilka

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczony okoń 354

miseczce wymieszać 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Okonia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem. Obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Mama z miasta
Karkówka pieczona pod warzywami 210

plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry. 3. 2 plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć

Od łyżki do widelca
Grzanki karnawałowe ze śledziem "Śledzik z SEKO" 149

Grzanki ze śledziem, chrzanem i jabłkiem to wspaniała przystawka na zakończenie karnawału. Ja swoje klasyczne kanapeczki wzbogaciłam smakiem filetów śledziowych w marynacie z suszonych pomidorów, a doskonale do tego nadają się filety śledziowe   SEKO  marynowane bez skóry, z płatkami suszonych pomidorów a także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie

Życie zaczyna się w kuchni