Surówka z kalarepy z czarnym sezamem
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem
Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu mojewypiekiinietylko
Autor
mojewypiekiinietylko
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
sezam, jabłka, marchewka, sosy, kapustą, ryby, marynaty, brokuły, kalafiorem, brokuł, brukselka, kalafior, zapiekanki, zupa, zapiekanka, ryba, surówka, sałatka, sałatki, sałatka wegetariańska, surówka z kapusty, sałatka z kalafiorem , sałatki z brokułów, sałatka z brokułami, surówka z marchwi i jabłka, zupa brokułowa, sałatka z marchewką, sałatka z marchewki, sałatka ryżowa, dania na gorąco
Inne przepisy z mojewypiekiinietylko
Dodaj komentarz