marynata - 6549 przepisów (strona:167/437)

Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku 150

mięsa z grilla .   A tu zapraszam do grillowania ze Stavitem Pogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam  karczek, sałatkę i inne dodatki :) Marynata do mięsa: karczek, u mnie 80 dag 1/4 szklanki oliwy 8 ząbków czosnek pieprz mielony czarny sól, pieprz mielony czarny butelka 650 ml piwa ewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra(...)pozostawić na godzinę Po tym czasie zalać całość piwem - tak by mięso dokładnie się zanurzyło Włożyć miseczkę z mięsem na całą noc do lodówki Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, posolić i ewentualnie posypać przyprawą grillową, upiec na grillu lub patelni grillowej.  Składniki sałatki: oliwki zielone z nadzieniem cytrynowym - Bulerias (puszka 200 g) 1/2 słoiczka kaparów w zalewie - Bulerias

Proste Potrawy
Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie 153

pieczarki  Ziola  3. Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku. POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz. ( Wiele czytalam na ten temat i uwazam ze pol godzina marynata jest nic nie warta poniewaz nie przejdzie wszystkim ROBILAM na rozne sposoby i metoda prob i bledow teraz moja poledwiczka jest super ) 4. Na rozgrzana patelnie z olejem jasminowym rzucamy(...)poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej) **Nie wystraszcie sie tego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana  To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina *** Smażymy porządnie 5. Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy. 6. Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy na patelni

Viola cooks with passion
Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie 149

Dziś na blogu bardzo popularna, sprawdzona i polecana marynata słodko-ostra. Zanurzone w niej skrzydełka zyskały na smaku i charakterze. Można użyć jej także do innych fragmentów kurczaka.  1kg skrzydełek 1/2 szklanki pikantnego keczupu, u mnie od Jamar 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soli 1. Mieszamy ze sobą(...)keczup, miód, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i sól. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg

Szefowa kuchni
Szaszłyki z indyka 123

piersi z indyka 500 g pieczarek 4 czerwone cebule 2 papryki 1 cukinia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Marynata: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku(...)cytryny * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny. Warzywa umyj i pokrój na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso oraz przygotowane warzywa. Szaszłyki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut

Food Square
Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 134

pity 4 udka kurczaka 1 czerwona cebula sałata karbowana ogórek kiszony Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól   świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek 3 wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich sól pieprz do smaku   Przygotowanie(...)Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem

R'n'G Kitchen
z piekarnika uda kurczaka z czubricą i przyprawą harissa... 213

kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki uda kurczaka opłukać, odciąc nadmiar tłustej skóry, osuszyć recznikiem papierowym wszystkie przyprawy wymieszać w misce, ponacierać dobrze marynatą uda i schować do lodówki na 2 godziny w naczyniu żaroodpornym poukładać uda, polać marynatą, włożyć do piekarnika zimnego bez przykrycia, piekarnik elektryczny nastawić na 200 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej 108

ząbki czosnku sól, pieprz wg uznania Skrzydełka myjemy, przecinamy na 3 części, lotki wyrzucamy. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę. Skrzydełka doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: mieszamy musztardy, miód, oliwę oraz przeciśnięty czosnek. Gotową marynatą polewamy skrzydełka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy skrzydełka, posypujemy je koperkiem i pociętą

Gotowanie i blogowanie
Grill: pysznie i wygodnie 195

Gwarantujemy, że zniknie z talerzy bardzo szybko! Grillowane mięso: nie taki diabeł straszny... Obawiasz się gotowych, przyprawionych już w sklepie kawałków karkówki czy żeberek? Zapomnij o nich i przygotuj marynatę samodzielnie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowań. Marynatę stworzysz, łącząc oliwę lub olej (może być aromatyzowany chili lub czosnkiem) z dobrą musztardą, kilkoma łyżeczkami miodu, papryką (najlepiej wędzoną), szczyptą tymianku, rozmarynku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaczka w sosie jeżynowym 105

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso

R'n'G Kitchen
Roladki z szynki marynowanej w mleku - z serkiem, salami i zieloną papryką 96

łączy z całością. Możecie użyć dowolnego wariantu smakowego, lecz przyznam, że musztarda z miodem - idealnie komponuje się z szynką i salami. Sami spróbujcie! (4 porcje) 4 plastry szynki (duże) Marynata: 1/2 szklanki mleka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz Nadzienie: 60g serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód ) 4 plastry salami 1/2 papryki zielonej (średniej) Panierka(...)cebulą i czosnkiem. Na wierzch wrzucić listek laurowy. Całość zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Każdą porcję posmarować serkiem, ułożyć na nim plaster salami i na brzegu - kawałek zielonej papryki. Całość ściśle i delikatnie zrolować. Roladki dokładnie

Di gotuje
śledzie z zieloną papryką i prażonym nasionami 120

oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry paprykę ( na niewielkim ogniu żeby jej nie przypalić). Do przesmażonej papryki dodajemy  koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli(...)mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy zawartość i dodajemy prażone ziarna. Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z papryki i ziaren. Całość mieszamy

Miód i pieprz
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 388

ekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga(...)skórka staje się tak chrupka jak chipsy. Nie czuć w ogóle smaku proszku do pieczenia – w tej temperaturze on cały się rozkłada, nie potrzeba też żadnych dodatkowych przypraw czy marynat – smak mięsa jest bardzo mocno skondensowany.   Na zdjęciach jest 20 skrzydełek, około 1,7kg. Do tej ilości użyłam płaskiej łyżeczki soli i 25g proszku do pieczenia. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym 127

Nasz eksperyment kulinarny. Smakowało wybornie. Składniki 2 golonki indycze Marynata : pół szklanki octu balsamicznego z sokiem figowym pół szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) pół szklanki soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) łyżeczka cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka ciętej trawy trzcinowej łyżeczka cukru pół łyżeczki soli   Przygotowanie Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś(...)czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso. Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca. Podałem z kiszoną kapustą z winogronami

R'n'G Kitchen
Quinoa po marokańsku 125

mnie wstrzymywało, a to zapomniałam ususzyć morele, a to nie miałam fioletowych oliwek,  nie mogłam znaleźć kiszonych cytryn (w końcu ukisiłam sama i polecam), albo zniechęcało mnie robienie marynaty zwanej szarmulą (okazało się, że to szybkie i proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).           W końcu pewnego(...)kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju z pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie

Quinoa Raz!
Kurczak z piekarnika 148

kurczak ok. 1,5 kg. marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 -4 ząbki czosnku szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego szczypta rozmarynu szczypta oregano odrobina czili w płatkach kilka listków laurowych dodatkowo do polania kurczaka: łyżka miodu, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić i osączyć. Natrzeć(...)powstałą marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć listkami laurowymi, szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na noc). Nagrzać piekarnik do 180*C. Kurczaka ułożyć na "brzuchu" i piec 30 min. Następnie odwrócić go i piec na plecach, przykrytego folią aluminiowa przez ok. 50 min. Zdjąć przykrycie, polać kurczaka wymieszanym miodem z wodą i sokiem z cytryny

Lubię to gotuję