marynata - 6549 przepisów (strona:173/437)

Kaczka z sosem hoi sin 182

przyrządzać troszkę mi to zajęło czasu. Tym bardziej cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku, chili i sosu hoi sin. Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: - 2 piersi kacze (użyj tej ekologicznej lub kup na wsi od Pani, która hoduje) Na marynatę

SMYKWKUCHNI
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 189

Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pikantne krewetki z pietruszką i kolendrą 322

ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn Przygotowanie marynaty: Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko pokrojoną gałązkę rozmarynu oraz wszystkie papryki i łyżkę miodu. Wszystko(...)odstawiamy do lodówki na godzinę. Do dekoracji możemy użyć : garść poszatkowanej pietruszki z kolendrą wraz ze startą skórką z połowy cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, krewetki z marynatą wrzucamy do brytfanny, aby były ułożone jedną równą warstwą i wstawiamy do piekarnika, aż zrobią się różowe (około 10 min.). Przed podaniem posypujemy ziołami. Smacznego! Artykuł Pikantne krewetki z pietruszką

PaleoLife
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 123

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie: W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz

karmelowy
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 183

części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy   Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, skrobię kukurydzianą. Woreczek szczelnie zamykamy (używam strunowych) i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić

mojewypiekiinietylko
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 125

Pyszne udka kurczaka pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z dodatkiem piwa, dużej ilości cebuli i marchewki. świetny pomysł na obiad każdego dnia. Udka są bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki(...)soli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam

Mango Papaja
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 144

filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki(...)cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować w lodówce przez 1 godzinę. Steki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 4-5 minut z każdej strony lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Filet Mignon z Gorgonzolą

naRuszcie
Pikantne nóżki z kurczaka! 95

Składniki: -nóżki z kurczaka (ilość według uznania) -przyprawy (majeranek, słodka papryka, kucharek, pikantna marynata do kurczaka knorr) -olej Sposób przygotowania: Nóżki myjemy i układamy na patelni. Dolewamy olej i podpalamy palnik. Następnie posypujemy przyprawami z jednej strony (marynatę używamy jak normalną przyprawę do posypania nóżek), a po kilku minutach z drugiej strony. Żeby mięso się nie przypalało dolewamy wody. Kurczaka

Magia jedzenia.
czosnkowe schabowe na pyszny obiad... 150

sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego w prasce porcje schabowe o grubości 4 cm dobrze rozbić tłuczkiem i podzielić na kotlety, razem będzie 8 schabowych, wygodniej(...)się smaży jak są mniejsze ale takie duże też można zawinąć nadziane w roladki, jak będę cieńsze porcje to nie rozbiją się na bardzo duże kotlety kotlety natrzeć marynatą i schować do lodówki najlepiej na całą noc jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smazyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone

W Mojej Kuchni Lubię
Steki z indyka z sambal oelek 221

stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie i szczególnie powinno przypaść do gustu panom. Ja takimi daniami także nie gardzę. Indyk świetnie sprawdzi się w towarzystwie delikatnego puree(...)sól morska, świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do posypania do podania: puree ziemniaczane lub ryż listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce łączymy składniki marynaty: wyciskamy ząbek czosnku oraz wlewamy syrop klonowy, koncentrat, sos Worcester, sok z limonki oraz sambal – wszystko razem dokładnie mieszamy. Plastry indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem lub wałkiem. Posypujemy solą

Poezja smaku
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 240

muszkatołowa Przygotowanie: Łyżkę oleju mieszamy z łyżką wody, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i szałwii. Skórę na filecie z kaczki nacinamy w kilkucentymetrowych odstępach, uważając, aby nie naciąć mięsa. Marynatą smarujemy dokładnie całą pierś i odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut. Drób bardzo szybko przechodzi smakiem marynaty. Co prawda, czerwone mięso kaczki potrzebuje znacznie więcej czasu, jednak

Jacob Tastes
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili 166

mieszamy. Pozostałym sosem polewamy pomidorki i również dokładnie mieszamy. Na dowolne naczynie wykładamy mix sałat oraz rukolą, następnie pomidorki i na samą górę usmażone krewetki. Smacznego! Produkty potrzebne do marynaty: papryka chilli, czosnek, sól i pieprz Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki Gdy krewetki się zamarynowały smażymy je na maśle klarownym Smażymy razem z marynatą Przygotowujemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Łosoś zapiekany pod warzywną salsą 159

masła pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku

Taste Therapy
pikantny kurczak pieczony na butelce 350

misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól.  Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony ( również od wewnątrz) nacieramy marynatą.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum trzy godziny ( najlepiej pozostawić kurczaka w lodówce na dwanaście godzin).  Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty

Miód i pieprz
Co zrobić, aby marynowane mięso było delikatne i lekkostrawne. 177

ananasa znakomicie nadaje się do marynowania mięsa   ( np. szynki ). Staje się ono wtedy wyjątkowo delikatne, miękkie i lekko strawne. Sok z ananasa może być podstawowym składnikiem marynaty do mięsa. Ze względu na działanie hydrolizujące białka, zmiękcza mięso, ułatwiając później obróbkę termiczną. Polecam, ja marynuję mięso z dodatkiem soku z ananasa. :) Możemy wlać do marynaty sok z puszki

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania