marynata - 6549 przepisów (strona:173/437)

pieczony indyczy udziec w żurawinowym sosie 163

gustu wszystkim domownikom. składniki  dla 6 osób 1,5 kg udźca z indyka 80 g  żurawiny mrożonej lub suszonej 50 ml koniaku  lub wódki gorzkiej marynata 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi szczypta lubczyku szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% sposób(...)przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu.  Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu. Następnie cześć ( około 1/3) układamy po wewnętrznej stronie wyjętego z lodówki udźca. Całość formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje

Miód i pieprz
Pieczarki marynowane w occie 119

mojej domowej spiżarni. Są pyszne, idealne do sałatek. Składniki: ½ kg młodych pieczarek ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 gałązki rozmarynu sól do smaku ostra papryka do smaku składniki na marynatę: 50 ml octu balsamicznego 1 liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 150 ml wody Wykonanie: Pieczarki oczyścić i gotować przez 5 minut w dwóch litrach wody(...)solą i papryką, następnie odcedzić. Po czym pieczarki przełożyć do wyparzonych słoiczków razem z pokrojonymi pomidorami i rozmarynem. Składniki na marynatę zagotować, zalać pieczarki, zakręcić dokładnie i pasteryzować przez 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 145

naczynia wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc. Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso

Kulinarne przygody Gatity
Biała kiełbasa pieczona z sosem sojowym 193

Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść. W misce wymieszać oliwę, sos sojowy, czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem.  Kiełbasę ponakłuwać widelcem lub grubą igłą, włożyc do miski i dobrze obtoczyć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę

Stare Gary
Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 171

Zbliża się Wielkanoc, więc nie może zabraknąć białej kiełbasy. Polecam przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą w słodko-ostrej marynacie. Składniki: 5-6 białych kiełbas surowych 3 średnie cebule łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu łyżka oleju tymianek, majeranek sól, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Miód mieszamy z musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasy przekładamy(...)naczynia żaroodpornego, nakłuwamy nożem w kilku miejscach i rozsmarowujemy na nich marynatę. Posypujemy cebulą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 min pod przykryciem, następnie odkładamy przykrycie i pieczemy jeszcze jakieś 15 min do zarumienienia kiełbasek

e-PrzepisyKulinarne
Kaczka z sosem hoi sin 175

przyrządzać troszkę mi to zajęło czasu. Tym bardziej cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku, chili i sosu hoi sin. Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: - 2 piersi kacze (użyj tej ekologicznej lub kup na wsi od Pani, która hoduje) Na marynatę

SMYKWKUCHNI
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 181

Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pikantne krewetki z pietruszką i kolendrą 316

ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn Przygotowanie marynaty: Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko pokrojoną gałązkę rozmarynu oraz wszystkie papryki i łyżkę miodu. Wszystko(...)odstawiamy do lodówki na godzinę. Do dekoracji możemy użyć : garść poszatkowanej pietruszki z kolendrą wraz ze startą skórką z połowy cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, krewetki z marynatą wrzucamy do brytfanny, aby były ułożone jedną równą warstwą i wstawiamy do piekarnika, aż zrobią się różowe (około 10 min.). Przed podaniem posypujemy ziołami. Smacznego! Artykuł Pikantne krewetki z pietruszką

PaleoLife
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 118

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie: W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz

karmelowy
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 175

części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy   Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, skrobię kukurydzianą. Woreczek szczelnie zamykamy (używam strunowych) i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić

mojewypiekiinietylko
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 124

Pyszne udka kurczaka pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z dodatkiem piwa, dużej ilości cebuli i marchewki. świetny pomysł na obiad każdego dnia. Udka są bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki(...)soli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam

Mango Papaja
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 137

filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki(...)cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować w lodówce przez 1 godzinę. Steki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 4-5 minut z każdej strony lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Filet Mignon z Gorgonzolą

naRuszcie
Pikantne nóżki z kurczaka! 91

Składniki: -nóżki z kurczaka (ilość według uznania) -przyprawy (majeranek, słodka papryka, kucharek, pikantna marynata do kurczaka knorr) -olej Sposób przygotowania: Nóżki myjemy i układamy na patelni. Dolewamy olej i podpalamy palnik. Następnie posypujemy przyprawami z jednej strony (marynatę używamy jak normalną przyprawę do posypania nóżek), a po kilku minutach z drugiej strony. Żeby mięso się nie przypalało dolewamy wody. Kurczaka

Magia jedzenia.
czosnkowe schabowe na pyszny obiad... 143

sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego w prasce porcje schabowe o grubości 4 cm dobrze rozbić tłuczkiem i podzielić na kotlety, razem będzie 8 schabowych, wygodniej(...)się smaży jak są mniejsze ale takie duże też można zawinąć nadziane w roladki, jak będę cieńsze porcje to nie rozbiją się na bardzo duże kotlety kotlety natrzeć marynatą i schować do lodówki najlepiej na całą noc jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smazyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone

W Mojej Kuchni Lubię
Steki z indyka z sambal oelek 211

stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie i szczególnie powinno przypaść do gustu panom. Ja takimi daniami także nie gardzę. Indyk świetnie sprawdzi się w towarzystwie delikatnego puree(...)sól morska, świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do posypania do podania: puree ziemniaczane lub ryż listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce łączymy składniki marynaty: wyciskamy ząbek czosnku oraz wlewamy syrop klonowy, koncentrat, sos Worcester, sok z limonki oraz sambal – wszystko razem dokładnie mieszamy. Plastry indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem lub wałkiem. Posypujemy solą

Poezja smaku