marynata - 6549 przepisów (strona:169/437)

Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym 217

kurczaka 6 średnich cebul (3 żółte i 3 czerwone) 1 duża czerwona papryka 10 łyżek słodko-pikantengo sosu chili 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić

Monia miesza i gotuje
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 111

Marynata :   3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  szczypta chilli  gałka muszkatołowa  sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie :  Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut.  Danie doprawiamy do smaku solą

Kulinarne Fantazje Marioli
KARKÓWKA CZOSNKOWA Z GRILLA 94

okres pierwszych po zimie zmagań z grillem i pysznościami które dzięki niemu powstają. Oprócz tradycyjnych kiełbas, kaszanek i szaszłyków zrobiłam karkóweczkę czosnkową, marynata bardzo prosta, myślę że każdy znajdzie u siebie potrzebne, do jej przygotowania składniki. Podałam ją z  pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam. Wszystkie produkty do nabycia w  alma24.pl(...)rozbijamy. Olej, ketchup, wodę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Plastry karkówki posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą, dokładnie nią nacierając mięso z każdej strony.  Mięso pozostawiamy w zamkniętym pojemniku około 1-2 godzin lub całą noc.  Plastry karczku umieszczamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około

Kulinarne Fantazje Marioli
KREWETKI Z PIEKARNIKA 113

około 20 surowych tygrysich krewetek  4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki  1 łyżeczka soku z cytryny  3-4 łyżki oliwy z oliwek  Przygotowanie: Marynata: czosnek pokrój na cienkie plasterki, połącz z pozostałymi składnikami.  Krewetki polej marynatą i odstaw do lodówki na około 2 godziny.  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st i zapiekaj

Kukuleczki
Grillowany brokuł 159

Składniki: 1/2 średniego brokuła marynata: 4-5 łyżek oleju lub oliwy 1 łyżka kaparów sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty curry Proeco 1 łyżeczka pasty chili Proeco sól, pieprz Przygotowanie: Składniki marynaty … Czytaj dalej Grillowany brokuł

czarrna od kuchni
Roladki z brokułem 175

bardzo smaczne. Tak, dietetycznie nie znaczy wcale niesmacznie. Polecam gorąco. Składniki: 3 piersi z kurczaka pół brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku ząbek czosnku 3 łyżki ricotty sól, pieprz marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 6 łyżek musztardy francuskiej 2 łyżki tymianku Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał cienki pas mięsa. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Marynujemy mięso. Brokuły

Pobite gary Barbary
Delikatne nuggetsy z kurczaka 154

jakiś czas wypróbowuję nowych przepisów, które urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś jeden z takich przepisów - prosty, pyszny i w miarę szybki sposób przygotowania chrupiących nuggetsów. Jest naprawdę mniam! :) Marynata: ok. 250-280 g jogurtu naturalnego lub greckiego 500-600 g kurczaka pokrojonego w paski sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszelkie chrząstki, tłuszcz i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski(...)przykrycie wkładamy kurczaka i wlewamy jogurt. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki

Cooking Monster
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 161

łączymy oliwę, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy majeranek oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i do środka dodajemy polędwiczki, dokładnie pokrywamy je marynatą i wstawiamy na lodówki na przynajmniej 2-3 h, najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu polędwiczki wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę masła(...)układamy na niej polędwiczki i ładnie przyrumieniamy z każdej strony, tylko na tyle, by mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info:  Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy

Cooking Monster
Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana 202

smacznych żeberek - nie da się upiec. Połączenie smaków jest rewelacyjne, a mięso niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli lubicie słodko-pikantne nuty - to polecam! do 1 kg żeberek wieprzowych sól Marynata: 200 ml sosu - Salsa Mexicana (*) 1-2 łyżki miodu (wg smaku) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Każdą część delikatnie oprószyć solą.   Składniki marynaty wymieszać w miseczce

Di gotuje
Zapiekana kasza gryczana z warzywami i kurczakiem. 125

którzy zaczynają je już niebawem... :) Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 1 nieduży bakłażan 1 średni batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g filetu z piersi kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam 1/3 papryczki) sól oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić

zadanie-gotowanie
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 292

Szaszłyki dość nietypowe, bo wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu(...)ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy kawałek.  2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub grillujemy na grillu

Szefowa kuchni
10 niezbędnych akcesoriów na grilla i piknik 183

Pojemnik próżniowy do marynowania VACU VIN Taki pojemnik przyda się nie tylko do przygotowania potraw na grilla, ale także w codziennym gotowaniu. Do pojemnika wkłada się np. mięso, zalewa marynatą, przykrywa pokrywką i pompuje. W ten sposób mięso i warzywa „otwierają się” i szybko wchłaniają marynatę, co wzbogaca ich smak.  Cena: 89,90 zł Gdzie kupić:  www.mniammniam.com Składana

My Chcemy Jeść
Domowy schab gotowany 139

Schab jest bardzo smaczny i soczysty, często przyrządzam go na kanapki. W szybki i prosty sposób mamy zdrową wędlinę na kanapki. Składniki: 1 kilogram schabu Marynata: 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki oleju Zalewa: 2 litry wody 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej WOM Parczew(...)łyżki soli 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy schab, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Zamarynowany schab przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki zalewy. Garnek wstawiamy na gaz, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, odstawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Grillowane szaszłyki z kurczaka marynowane w Coca-Coli 234

grillowane szaszłyki z kurczaka doskonale sprawdzą się jako przekąska podczas zbliżających się Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Marynata na bazie Coca-Coli dodaje niezwykle miły smak kawałkom kurczaka. Wszyscy pokochają tak przygotowane szaszłyki z kurczaka. Składniki: 2 szklanki Coca-Coli 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1/2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku pomarańczowego(...)kostkę 15-20 szaszłyków bambusowych (moczone w wodzie min. 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka umieścić w dużej misce i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Kawałki kurczaka kurczaka umieszczamy na patyczkach do szaszłyków (do wygodnego grillowania szaszłyków polecamy specjalny stojak do grillowania szaszłyków GrillPro) The post Grillowane

naRuszcie
Soczysta karkówka z piekarnika 137

karkówki sól pieprz 3 łyżki oliwy szczypta kolendry szczypta hyzopu pieprz ziołowy chili w płatkach Z podanych składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem . nacieramy marynatą mięso z każdej strony i odstawiamy na ok 12 godzin do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W drugim naczyniu nastawiamy do pieczenia ziemniaczki z oliwą

Gotowanie jest łatwe