tymianku z warzywami na parze - przepis: Warzywa gotujemy na parze przez ok. 12 minut Do miski dodajemy listki tymianku, trochę bazylii, oliwę i całość dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Marynowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejne odkrycie karkóweczki! Dawno nie robiłam tego dania, a pamiętam, że wszystkim smakowało! Zestaw: ryż, kebab i surówka- smaczny obiadek! SKŁADNIKI: 1,2 kg. karkówki 2-3 cebule MARYNATA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3-4 ząbki czosnku łyżka przyprawy do wieprzowiny łyżka majeranku łyżka lubczyku łyżeczka pieprzu kolorowego z moździerza szczypta soli WYKONANIE: karkówkę kroimy na plastry rozbijamy lekko nakłuwaczem(...)składniki marynaty dokładnie mieszamy, zanużamy w niej mięso i zostawiamy na noc, plastry karkówki wkładamy na stojak przemiennie z krążkami cebuli, pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, kolejno ścinając kolejne warstwy
Kuchnia Beatyniewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania(...)zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie na patelni rozgrzewamy
Miód i pieprzniczego więcej :) Składniki: 250 g łopatki 200 g boczku świeżego, wędzonego 4 młode cebule papryka czerwona 1 mała cukinia sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw Składniki marynaty do mięsa: pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka majeranku(...)grubości około 0,5 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm. Łopatkę i boczek wkładamy do pojemnika, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i ponownie całość bardzo dokładnie mieszamy. Pod tak przygotowane mięso, na dno pojemnika, wykładamy cebulę, przykrywamy ją mięsem, pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Pozostałe warzywa
Smak mojego domuszybko przygotować. A jak się jest matką karmiącą, to jeszcze powinien być lekki i zdrowy. I nie pikantny i w ogóle najlepiej nijaki :D Ale pierś z kurczaka dzięki marynacie nie musi być nijaka. Ważne, żeby poleżała w niej chociaż trochę, więc jeśli mam w planach przygotować takie danie na obiad lub lekką kolację , to przygotowuje mięso rano(...)przygotowany filet będzie również świetnym dodatkiem do sałatki ! Do marynaty użyłam oliwy z oliwek, czosnku i świeżego rozmarynu, którego piękną, wielką sadzonkę kupiłam ostatnio w markecie budowlanym za 10 złotych. Świetnie sprawdziłby się również świeży tymianek. Przed pieczeniem, żeby jeszcze podkręcić trochę smak, posypałam mięso suszonymi ziołami. No i podałam z dipem. Właściwie wszystko ostatnio podaję z dipami
Kraina Tysiąca SmakówRyba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka(...)łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy ocet ryżowy i cukier. Dusimy kilka minut, aż nektarynki puszczą
DefinicjaSmakusposób można przyrządzić zarówno udka, jak i filety z kurczaka. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 3 łyżki miodu 3 łyżki ostrej musztardy 3 łyż ki sosu sojowego 2 łyżki oleju pieprz i sól zioła prowansalskie słodka i ostra papryka suszony czosnek Składniki marynaty dokładnie wymieszać, posmarować umyte i osuszone skrzydełka. Włożyć do rękawa piekarniczego i piec
Czerwień i błękitopakowanie tygrysich krewetek 3 gałązki pietruszki kilka listków świeżej bazylii 3 ząbki czosnku pół łyżeczki cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz Wykonanie Przygotuj marynatę: poszatkuj pietruszkę i bazylię dodaj sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj z oliwą. Marynatą posmaruj krewetki i odstaw na minimum 2 godziny. Im dłużej tym lepiej. Nagrzej
Kukuleczkirozpadał się przy krojeniu mam na to jeden sposób, a wykonuje się go w trzech krokach. Pierwszy to taki, że umyty schab powinien leżeć całą noc w marynacie (z octu winnego, oleju i przypraw), drugi - zamarynowany schab przed włożeniem do piekarnika obsmażam na dobrze rozgrzanym oleju (wszystkie boki), dzięki temu mięso dobrze zamknie się w sobie i będzie(...)soczyste. Smażymy krótko aż mięso zbieleje, pamiętając - z każdej strony, boki również. Trzeci krok - pieczemy pierwsze 15 minut bez przykrycia, polewając powstałym sosem i wcześniej przygotowaną marynatą, w której schab leżał całą noc. Potem przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy, ostatnie 15 minut zdejmujemy folię i rumienimy górę. Mi zawsze wychodzi pyszny, mam nadzieję że Wam również. Pamiętajcie o podlewaniu
Zasmakuj Kuchnipapryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku pieprz grubo mielony do smaku Salsa z grillowanych warzyw: 1 papryka czerwona 1 papryka spiczasta(...)zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało. Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko, warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu
Wanilia i Kardamonświeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka sosu chilli Przygotowanie Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach
R'n'G Kitchenoczywisty … Kurczak z ananasem od Ciasnej Kuchni musiał być inny. Nasz kurczak z ananasem Jak sprawić by kurczak z ananasem nie tylko smakował, ale też wyglądał znakomicie? Dobra marynata i niestandardowe połączenie ananasa i kurczaka – taka była pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy. Oliwa z oliwek, bazylia, czosnek, pieprz ziołowy i sól. Mięso kurczaka, wysmarowane taką mieszanką(...)pozostawione na kilka godzin, przechodzi wszystkimi aromatami i pachnie niesamowicie. Sprawa marynaty rozwiązana. Zrobienie nacięcia w piersi kurczaka, obsypanie środka serem grana padano, ułożenie w nim cienkich plasterków ananasa, a następnie zamknięcie tego wszystkiego w mięsie stanowiło odpowiedź na ciekawe podanie dania. Samo mięso na talerzu nie wystarczy. Pomysł na guacamole przyszedł mi do głowy jako pierwszy i od razu
Ciasna Kuchniapomijając czas marynowania. ;) Poziom trudności ** Składniki: • 1 kg polędwiczki wieprzowej • 3 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy • 2-3 ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie, i każdą doprawić solą i pieprzem. Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki
Idę coś wszamaćPomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka(...)octu balsamicznego oregano Wykonanie: nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie) 12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego** 4 łyżki sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz Sos winegret z cytrusów : 50 g musztardy Dijon*** 2 cl octu winnego(...)oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotuj sos winegret: Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska