marynata - 6549 przepisów (strona:166/437)

Szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli 333

niczego więcej :) Składniki: 250 g łopatki 200 g boczku świeżego, wędzonego 4 młode cebule papryka czerwona 1 mała cukinia sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw Składniki marynaty do mięsa: pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka majeranku(...)grubości około 0,5 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm. Łopatkę i boczek wkładamy do pojemnika, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i ponownie całość bardzo dokładnie mieszamy.  Pod tak przygotowane mięso, na dno pojemnika, wykładamy cebulę, przykrywamy ją mięsem, pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Pozostałe warzywa

Smak mojego domu
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 189

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka(...)łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy ocet ryżowy i cukier. Dusimy kilka minut, aż nektarynki puszczą

DefinicjaSmaku
KREWETKI Z PIEKARNIKA 141

opakowanie tygrysich krewetek  3 gałązki pietruszki kilka listków świeżej bazylii  3 ząbki czosnku pół łyżeczki cytryny oliwa z oliwek  sól i pieprz Wykonanie  Przygotuj marynatę: poszatkuj pietruszkę i bazylię dodaj sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj z oliwą.  Marynatą posmaruj krewetki i odstaw na minimum 2 godziny. Im dłużej tym lepiej.  Nagrzej

Kukuleczki
Grillowany filet w kiwi z salsą paprykową 254

papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku pieprz grubo mielony do smaku Salsa z grillowanych warzyw: 1 papryka czerwona 1 papryka spiczasta(...)zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało.  Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko,  warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu

Wanilia i Kardamon
Skrzydełka karmelowe 158

świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka sosu chilli   Przygotowanie Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe 159

pomijając czas marynowania. ;) Poziom trudności ** Składniki: • 1 kg polędwiczki wieprzowej • 3 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy • 2-3 ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie, i każdą doprawić solą i pieprzem. Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki

Idę coś wszamać
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 218

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka(...)octu balsamicznego oregano Wykonanie: nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 177

sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego** 4 łyżki sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz Sos winegret z cytrusów : 50 g musztardy Dijon*** 2 cl octu winnego(...)oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotuj sos winegret: Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 152

obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła  pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku(...)obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.  3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki

Bananowe Pole
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 253

owocu oliwki, tym większe korzyści dla naszego zdrowia. To zasługa cennych polifenoli, działających zbawiennie jako silne przeciwutleniacze. Taką oliwę najlepiej jeść na zimno, dodając do grillowanych mięs, warzyw czy marynat.  Po czwarte, jeśli możecie, wybierajcie oliwę z upraw ekologicznych. Oliwa bio to bez wątpienia produkt premium, za który zwykle trzeba słono zapłacić, ale fenomenalna jakość i świadomość pełnego bezpieczeństwa(...)zawartości polifenoli (substancji działających jak antyoksydanty) oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spring Rolls z kurczakiem i warzywami 168

sosem słodko- kwaśnym, w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 2- 3 porcje): 8-9 sztuk papieru ryżowego 1 papryka 1 marchew 4-5 rzodkiewek 200 gram piersi kurczaka marynata do piersi kurczaka: szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej, chili oraz ulubionych ziół mała kapusta pekińska sos sojowy marynowany imbir ulubiony sos do podania Pierś kurczaka marynuję w składnikach marynaty przez

Mango Papaja
Grillowany kurczak z warzywami 196

przynoszę sobie takie dania do pracy  :)       Składniki: 1/2 piersi z kurczaka - przekroić na 3-4 części (można lekko rozbić) "Warzywa na patelnię" (mrożone 1/2 opakowania) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy(...)marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony. W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania. Można podawać z sosem

Alutka-Gotuje
marnowane śledzie w sosie tatarskim 192

grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli marynata  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób(...)łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną

Miód i pieprz
szybkowar-karkówka na ostro z nutą kminku,curry do pieczywa... 215

czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, liście curry Royal Brand 1 łyżka, woda 2 szklanki z podanych składników bez wody przygotować marynatę a liście suszone curry palcami rozkruszyć na drobno, natrzeć dokładnie całą karkówkę, zwinąć w roladę i obwiązać nicią, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara włożyć karkówkę z całą(...)marynatą, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, karkówkę schować do lodówki do wystudzenia usunąć nici, kroić cienkie plastry do pieczywa - karkówka jest smaczna, krucha, delikatna, dość pikantna i aromatyczna nutą kminku...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Schab pieczony do kanapek 164

miseczce mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, miód, czosnek, słodką i wędzoną paprykę, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na bok na 2-3 godziny. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Schab przekładamy do szklanego naczynia do zapiekania z pokrywą (możemy nadać mu kształt przy pomocy sznurka), polewamy resztką(...)marynaty i 2 łyżkami oleju. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia w naczyniu do zapiekania, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy w cienkie plastry i podajemy jako dodatek do kanapek. Najlepiej smakuje podany na chrupiącym pieczywie z sałatą i majonezem. Smacznego

My Culinary Art