krążki. Jajka w popękanych skorupkach wkładamy do dużego słoika. Zagotowujemy 3/4 litra wody z dodatkiem octu.Do zalewy dodajemy sól, jagody jałowca, liście laurowe, ziarna gorczycy, pieprzu i krążki cebuli. Marynatą zalewamy jajka w słoiku – wlewamy taką ilość , aby były całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min 2 dni. Jajka wyjmujemy z marynaty , osuszmy, obieramy
Pysznosci Babci Basiprosta, niestety trzeba ją długo marynować, a potem piec, ale smak nam wszystko wynagrodzi. Polecam, warto zrobić :-) Inspiracja: klik Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej ( u nas około 1,5) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 5 łyżek brązowego cukru 5 ząbków czosnku 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki(...)mielonej ostrej (ja nie dałam) 1 łyżka majeranku Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki przeciskamy czosnek przez prasę, dajemy resztę składników, mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy porządnie mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym później będzie pieczone, owijamy naczynie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy folię spożywczą i przykrywamy naczynie folią aluminiową
kruche babeczkiinnej potrawy u mnie jest to bigos. Przygotowuję bejcę: Piwo mieszam z musztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam mięso, odstawiam na godzinę po czym piekę w nagrzanym do 190*c piekarniku przez 45 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję
Wanilia i KardamonUwielbiam taką wersję kurczaka, ponieważ oprócz rewelacyjnego smaku jest bardzo uniwersalny. Marynata sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i miękkie, a krakersy nadają mu odmiennego smaku. U mnie świetnie sprawdza się jako przekąska z ulubionym sosem, dodatek do domowych hamburgerów oraz propozycja na obiad, która dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom(...)godzin, a najlepiej na całą noc (u mnie zazwyczaj stoi około 12 h). Po tym czasie w blenderze zmielić (nie na pył) krakersy. Każdy kotlecik delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem. Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujełyżki + 2 do sosu Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy w połowie marynaty przygotowanej z oleju sezamowego i miodu i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Sałatę rzymską myjemy, kroimy na pół(...)mocno skrapiamy marynatą przygotowaną z oleju sezamowego i miodu. Pieczemy przez 20 minut lub grillujemy. Gdy buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto
Kuchnia Bon AppetitNiby tylko pierś z kurczaka, ale na ile sposobów można ją przygotować! Dzięki temu, że wcześniej marynowałam mięso w ziołowej marynacie i soku z cytryny pierś była nie tylko aromatyczna, ale też bardzo soczysta. Wiele przypraw, ser oraz suszone pomidory dodają kotletom niezwykłego smaku, a w kuchni podczas smażenia unosi się piękny kuszący zapach. Zatem zaczynamy!;) Składniki(...)duże de volaille) 1 podwójna pierś z kurczaka 4 suszone pomidory 4 plastry żółtego sera marynata + przyprawy, którymi jeszcze dodatkowo możecie przed smażeniem posypać mięso: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 - 2 jajka bułka tarta - "na oko" jako panierka masło klarowane do smażenia olej kilka
Zasmakuj KuchniPolecam pysznego pieczonego kurczaczka zamarynowanego wcześniej w jogurcie. Jogurt świetnie sprawdza się jako marynata bo sprawia, że mięsko jest kruche i soczyste. Do jogurtu można dodać ulubione przyprawy. składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1 duży jogurt naturalny (400 g) 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki Jogurt przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz(...)sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ćwiartki podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki przełożyć do miski z marynatą jogurtowa. Dokładnie wymieszać lub ręką nasmarować mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało w lodówce przez noc. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujesmażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą imbiru. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Odrobinę oleju kokosowego lub zwykłego oleju roślinnego rozgrzewamy na patelni wraz ze szczyptą imbiru i kolendry. Pozostałe przyprawy mieszamy z resztą(...)soku pomarańczowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy odsączonego z marynaty kurczaka. Smażymy do zrumienienia, mieszając co jakiś czas i uważając, aby nic się nie przypaliło. Trawę cytrynową miażdżymy, aby uwolnić jej aromat i bardzo drobno siekamy. Dodajemy ją na patelnię. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka
Jacob Tastessuszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła po sporej szczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej(...)smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie Gotujemy kaszę gryczaną
Gotowanie jest łatwekotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany 30% 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do mięsnej marynaty 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka domowego maggi sól, pieprz (ewentualnie szczypta rozmarynu) Sposób przygotowania W misce mieszamy ocet jabłkowy z maggi , dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość(...)soli. Kotlety ze schabu ( najlepiej aby były grubości około dwóch centymetrów) wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie, trzy godziny. W tym czasie oczyszczamy kurki, krojąc większe sztuki na mniejsze części. Na płycie rozgrzewamy dużą, głęboką patelnie ( z przykrywką), wlewamy na nią łyżkę oleju ( pozwoli nam to smażyć grzywy w wyższej
Miód i pieprzSkładniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka; 4 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki pieprzu; 2 łyżeczki przyprawy - marynata staropolska do mięs i drobiu (u mnie Kamis ); 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka (u mnie Kamis ); 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros (u mnie Prymat ); 4 łyżki sosu sojowego, jasnego. Sposób przygotowania: Skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć(...)blasze do pieczenia/w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą, pieprzem, marynatą staropolską, przyprawą złocistą i do gyrosa/kebaba, polać sosem sojowym i olejem. Wymieszać, aby przyprawy dokładnie pokryły skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut, aż staną się brązowo złociste i chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno
Gospodyni Miejskawołowego) tatara – zazwyczaj podajemy z cebulą – w przypadku łososia lepiej sprawdzi się łagodniejszy por. Siekamy go również w drobną kostkę. W małej miseczce lub filiżance łączymy składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, chilli, imbir oraz świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy tak, aby nie było żadnej grudki. Mięso ryby i pora wrzucamy do miski. Dodajemy surowe żółtko oraz(...)marynatę. Dokładnie mieszamy. Tatar już jest gotowy, ale będzie smaczniejszy, gdy przez godzinę składniki „przegryzą się” w lodówce. Podajemy z pieczywem (np. świeżą bagietką czy grzankami) posypany sezamem. Tatara można przechowywać nie dłużej niż 2 dni. Podsumowując, jestem zadowolona zarówno z funkcjonalności jak i ponadczasowego wyglądu noży Gerlach z serii LOFT . Wszystkie są ostre i świetnie spełniają swoje
Poezja smakukangura, węża i pająka . Nie oznacza to że mam kuku na muniu . Tylko oznacza to jak bardzo jestem spragniona i ciekawa innych smaków. Składniki; 2 steki ze Strusia Marynata: 4 łyżki oleju musztardowego 4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej 2 łyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego(...)gotujemy wedle przepisu ,wcześniej kroimy warzywa drobno w kosteczkę oliwki w krążki .Po ugotowaniu mieszamy wszystko razem. Cebulę prażymy na patelni i faszerujemy. Sposób na steki: Wszystkie składniki do marynaty łączymy i marynujemy nasze steki. Pod przykryciem w szklanym pojemnikiem zostawiamy na około 4-5 godzin. Następnie steki smażymy około 4-5 minut z minut każdej ze stron Ja użyłam
Viola cooks with passionDelikatne, soczyste i długo pieczone udka kurczaka w przepysznej marynacie musztardowo-miodowej. Smakują genialnie. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy + 2łyżki do smażenia 3 łyżki musztardy miodowej 3 łyżki musztardy 1 cebula sól, pieprz Miód, oliwę, musztardy, mieszamy w miseczce. Udka nacieramy solą i pieprzem, dokładnie smarujemy marynatą, wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny
Gotowanie i blogowanieMiód i musztarda jako marynata do mięs to już klasyka:). Ja dodałam do tego jeszcze koperek i wyszło mi proste, smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe. 1kg skrzydełek z kurczaka 1/2 pęczka koperku 4 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1. Mieszamy ze sobą miód, musztardę, pieprz, sól(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i posiekany koperek. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg
Szefowa kuchni