marynata - 6549 przepisów (strona:171/437)

Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 129

obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła  pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku(...)obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.  3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki

Bananowe Pole
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 216

owocu oliwki, tym większe korzyści dla naszego zdrowia. To zasługa cennych polifenoli, działających zbawiennie jako silne przeciwutleniacze. Taką oliwę najlepiej jeść na zimno, dodając do grillowanych mięs, warzyw czy marynat.  Po czwarte, jeśli możecie, wybierajcie oliwę z upraw ekologicznych. Oliwa bio to bez wątpienia produkt premium, za który zwykle trzeba słono zapłacić, ale fenomenalna jakość i świadomość pełnego bezpieczeństwa(...)zawartości polifenoli (substancji działających jak antyoksydanty) oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spring Rolls z kurczakiem i warzywami 146

sosem słodko- kwaśnym, w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 2- 3 porcje): 8-9 sztuk papieru ryżowego 1 papryka 1 marchew 4-5 rzodkiewek 200 gram piersi kurczaka marynata do piersi kurczaka: szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej, chili oraz ulubionych ziół mała kapusta pekińska sos sojowy marynowany imbir ulubiony sos do podania Pierś kurczaka marynuję w składnikach marynaty przez

Mango Papaja
Grillowany kurczak z warzywami 172

przynoszę sobie takie dania do pracy  :)       Składniki: 1/2 piersi z kurczaka - przekroić na 3-4 części (można lekko rozbić) "Warzywa na patelnię" (mrożone 1/2 opakowania) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy(...)marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony. W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania. Można podawać z sosem

Alutka-Gotuje
marnowane śledzie w sosie tatarskim 159

grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli marynata  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób(...)łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną

Miód i pieprz
szybkowar-karkówka na ostro z nutą kminku,curry do pieczywa... 191

czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, liście curry Royal Brand 1 łyżka, woda 2 szklanki z podanych składników bez wody przygotować marynatę a liście suszone curry palcami rozkruszyć na drobno, natrzeć dokładnie całą karkówkę, zwinąć w roladę i obwiązać nicią, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara włożyć karkówkę z całą(...)marynatą, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, karkówkę schować do lodówki do wystudzenia usunąć nici, kroić cienkie plastry do pieczywa - karkówka jest smaczna, krucha, delikatna, dość pikantna i aromatyczna nutą kminku...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Schab pieczony do kanapek 140

miseczce mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, miód, czosnek, słodką i wędzoną paprykę, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na bok na 2-3 godziny. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Schab przekładamy do szklanego naczynia do zapiekania z pokrywą (możemy nadać mu kształt przy pomocy sznurka), polewamy resztką(...)marynaty i 2 łyżkami oleju. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia w naczyniu do zapiekania, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy w cienkie plastry i podajemy jako dodatek do kanapek. Najlepiej smakuje podany na chrupiącym pieczywie z sałatą i majonezem. Smacznego

My Culinary Art
Śledzie po szwedzku – inlagd sill 278

pół liście laurowe. Wsypujemy cukier, wrzucamy pokrojoną marchewkę. Całość w garnuszku przykrywamy i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, pod przykryciem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy pokrojoną cebulę i marynatę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 2-3 minut. Wyłączamy gaz i kompletnie zalewę studzimy.   Po jej ostudzeniu na dno słoika wykładamy trochę cebuli, marchewki i przypraw(...)nakładamy warstwę śledzi. Znowu wyławiamy z zalewy cebulę, marchew, przyprawy, równomiernie rozkładamy na śledziach. Powtarzamy do wykończenia składników, a wszystko na koniec zalewamy pozostałą w garnku marynatą i przyprawami, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni .   Śledzie można przechowywać w lodówce do miesiąca – ale szczerze wątpię, że dacie im postać aż tak długo. Pyszne

Karo in the Kitchen
Żeberka pieczone w musztardzie miodowej 113

jest aromatyczne i delikatne w smaku.   Musztarda miodowa nadaje mu szczególnego charakteru. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności. 700-800g żeberek wieprzowych  Marynata: 2 łyżki musztardy miodowej (czubate) 1 łyżka przyprawy do żeberek (płaska) 1 łyżeczka soli (płaska; użyłam himalajskiej) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. (Miałam bardzo mięsiste, więc żeberka(...)poprzecinałam co jedną kostkę.)   Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut. (Ten krok można pominąć.)   Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 90-100 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się

Di gotuje
Pierś z kaczki na batatowym puree 228

soczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne(...)myjemy i suszymy. Odcinamy ewentualnie żyłki i nacinamy delikatnie skórę w tzw. kratkę. Solimy z obu stron. Polewamy sosem sojowym i obsypujemy majerankiem, słodką papryką oraz kurkumą. Dokładnie wcieramy marynatę w mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin.  Są dwie drogi podsmażania kaczki (obie oczywiście skórą do dołu i bez dodatku tłuszczu): jedna z nich poleca rozpoczynać obróbkę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Chrupiące kąski kurczaka. 166

około 2 cm) kawałki, następnie solimy je i pieprzymy. Jogurt mieszamy z curry, musztardą, kardamonem, chilli, a następnie do gładkiej masy przekładamy kawałki kurczaka. Całość mieszamy dokładnie, tak by marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.      Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane mielimy w blenderze(...)umieszczamy w woreczku i rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Do rondelka wlewamy tyle oleju, żeby kawałki kurczaka swobodnie pływały, a następnie rozgrzewamy tłuszcz. Mięso partiami wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy kąski, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy! Smacznego

Rozpustne gotowanie
Karkówka pieczona w warzywach pachnących ziołami prowansalskimi 173

pieprzem. Na oliwie obsmażam mięso z dwóch stron. 2. Marchewkę, pora, ziemniaki oraz cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Olej mieszam z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam warzywa. Mieszam. 3. Warzywa razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam podsmażoną karkówkę. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1,5 godziny w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Filet drobiowy grilliowany orientalnie 123

minut ?, oczywiście!, grillowany kurczak w sosie sojowym z dużą ilością sałaty w czosnkowym dressingu poleca się na obiady i kolacje. Składniki dla 4 osób: - 2 filety z kurczaka Marynata do mięsa - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 3 łyżeczki oleju rzepakowego - sól - pieprz Mi ks sałat ok. 10-12 dag  - roszponka, rukola, sałata lodowa Dressing do sałaty(...)łyżeczka sosu sojowego  - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1/2 łyżeczki majeranku - sól - pieprz - cukier  Zioła, przyprawy i sos sojowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową. Grill wykładam papierem do pieczenia aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste

Apetyczna babeczka
Sałatka hawajska 154

ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak, aby marynata dobrze pokryła kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Ananasa kroimy na małe kawałki, delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku(...)musztardą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy przez godzinę w lodówce. Notatki * do marynaty użyłam kostki bulionowej, choć nie jestem zwolenniczką tego produktu. Na blogu nie znajdziecie przepisów z użyciem kostek. Jednak w tej wersji kurczak smakuje na prawdę genialnie by Małgorzata Hert Wędrówki

Wędrówki po kuchni
Miodowo - musztardowe żeberka duszone 129

Ostatnio nie za często robię mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek  * szczypta soli i pieprzu(...)łyżeczka czerwonej papryki mielonej Przygotowanie : Miód wymieszać z musztardą, oliwą i przyprawami, żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania