marynata - 6549 przepisów (strona:174/437)

Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 233

muszkatołowa Przygotowanie: Łyżkę oleju mieszamy z łyżką wody, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i szałwii. Skórę na filecie z kaczki nacinamy w kilkucentymetrowych odstępach, uważając, aby nie naciąć mięsa. Marynatą smarujemy dokładnie całą pierś i odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut. Drób bardzo szybko przechodzi smakiem marynaty. Co prawda, czerwone mięso kaczki potrzebuje znacznie więcej czasu, jednak

Jacob Tastes
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili 159

mieszamy. Pozostałym sosem polewamy pomidorki i również dokładnie mieszamy. Na dowolne naczynie wykładamy mix sałat oraz rukolą, następnie pomidorki i na samą górę usmażone krewetki. Smacznego! Produkty potrzebne do marynaty: papryka chilli, czosnek, sól i pieprz Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki Gdy krewetki się zamarynowały smażymy je na maśle klarownym Smażymy razem z marynatą Przygotowujemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Łosoś zapiekany pod warzywną salsą 156

masła pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku

Taste Therapy
pikantny kurczak pieczony na butelce 346

misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól.  Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony ( również od wewnątrz) nacieramy marynatą.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum trzy godziny ( najlepiej pozostawić kurczaka w lodówce na dwanaście godzin).  Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty

Miód i pieprz
Co zrobić, aby marynowane mięso było delikatne i lekkostrawne. 171

ananasa znakomicie nadaje się do marynowania mięsa   ( np. szynki ). Staje się ono wtedy wyjątkowo delikatne, miękkie i lekko strawne. Sok z ananasa może być podstawowym składnikiem marynaty do mięsa. Ze względu na działanie hydrolizujące białka, zmiękcza mięso, ułatwiając później obróbkę termiczną. Polecam, ja marynuję mięso z dodatkiem soku z ananasa. :) Możemy wlać do marynaty sok z puszki

Przepisy i porady kulinarne
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 140

filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki(...)cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować w lodówce przez 1 godzinę. Steki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 4-5 minut z każdej strony lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Filet Mignon z Gorgonzolą

naRuszcie
Chrupiąca, orientalna sałatka makaronowa satay – z domowym masłem orzechowym 137

mignął mi przepis na chrupiącą, makaronową sałatkę orientalną o smaku orzeszków ziemnych. W kuchniach wschodu używanie masła orzechowego do potraw, nazywane jest satay. Jakiś czas temu, byłam ogromną fanką marynat z nutą orzechową, ale ponieważ były to zwykle marynaty gotowe, wraz z rozwojem w stronę bardziej zdrowego... Chrupiąca, orientalna sałatka makaronowa satay – z domowym masłem orzechowym is a post

Nie Bo Piekło
Paprykarz z mięsem wieprzowym 120

papryki różnych kolorów 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu mielona słodka papryka oliwa lub olej Wykonanie: Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju i po łyżeczce majeranku, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki. Dodać sól i pieprz. Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Mięso natrzeć(...)marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać. W garnku o grubym dnie zeszklić na oleju cebulę a następnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć

Mama Gotuje
Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie 131

łyżki octu winnego sól pieprz  curry Przygotowanie:   Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry. Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki. Rozgrzewamy

Taste Therapy
Grilled sirloin on apple sticks 185

paleczkach Pysznie i majowo, bajkowo, kolorowo :) Osobiscie uwielbiam poledwice. Przyrzadzam ja czesto i w wielu wariacjach. Ale zawsze musi byc soczyscie i pysznie :) Najbardziej lubie wariacje z grila, a marynata robi za mnie wszystko     Idealnie dopelnia samk, pyszny kompot jablkowow cynamonowy... Porcja idealna na dwa dorosle talerze Skladniki: 1 poledwica wieprzowa 1 jablko soczyste lekko kwasne 2 garsci(...)lisci rukoli  10 malych koktailowych pomidorkow 1 mala cebulka oliwa z oliwek dressing wloski sol do smaku Marynata: 1 lyzeczka oliwy z oliwek 1 polowka cytryny lub limonki szczypta soli szczypta pieprzu cayenne zabek czosnku (mozna ale nie trzeba) Poledwice zostawiamy w maryncie na min 15 min. Najlepiej, aby przenocowala w lodowce, jesli mamy czas. Nagrzewamy bardzo mocno

Lajtkraft food intolerance
Picnic time 138

lakoci, za kazdym razem cos innego :) Tym razem stek z wołowiny był tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście. Piknikowe menu: - STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ - SOS SłODKO-OSTRY - MUS Z AVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA  DO MIĘSA: - 1 łyżka musztardy

Lajtkraft food intolerance
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, kaszą bulgur, natką pietruszki i warzywami 91

zakochać. Składniki (na 2 bardzo duże porcje lub 4 średnie): 1/2 szklanki kaszy Bulgur + 1 szklanka wody 15-20 czarnych oliwek 150 gram schabu lub polędwicy wieprzowej marynata: sól, pieprz, łyżka śmietany 12%, łyżka musztardy, ewentualnie majeranek 1/2 cebuli cukrowej 1/2 pęczka natki pietruszki 10-15 żółtych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 1/4 szklanki pestek dyni świeżo mielona sól(...)pieprz 2-3 łyżki oleju lnianego Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi mięso. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopi na 25 minut. Studzę i kroję w kostkę. Kaszę gotuję w podanej ilości wody, a ta wchłonie ją całkowicie. Oliwki kroję w plasterki, pomidorki na pół, natkę siekam a cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę. Kaszę mieszam z pestkami

Mango Papaja
Szynka z grilla w marynacie 475

Przepis na marynatę Składniki -oregano -bazylia -zioła prowansalskie -papryka słodka i ostra -mieszanka warzyw suszonych bez soli -sól do smaku -pieprz czarny -olej -czosnek wyciśnięty przez praskę Następnie szynkę dokładnie smarujemy marynatą i zamykamy w jakimś pojemniku ja zapakowałem w worek próżniowy. Czas marynowania mięsa 12 godzin Grillowanie -na początek dajemy wysoką temperaturę aby zamknąć pory w mięcie a następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pstrąg z chilli i cytryną 129

chilli - sól morska - 1 łyżka natki pietruszki - 2 gałązki koperku - masło - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia   i wsadzamy

Kulinarne życie
Złocista Dorada z grilla 134

być świeże) - 1/2 natki pietruszki - sól morska - oliwa - 2 limonki - 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z jednej limonki, dodajemy patki chilli, sól morską, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy doradę by weszła w nacięcia

Kulinarne życie