marynata - 6549 przepisów (strona:183/437)

Filet faszerowany pieczarkami i papryką 179

Kupiłam mnóstwo  pieczarek i teraz wymyślam co z nich mam zrobić . Gdybym jadła marynaty to nie miałabym problemu . Moja spiżarnia powiększyłaby się o kilka słoiczków marynowanych pieczarek . niestety mija wątroba jakiś czas temu zbuntowała się i powiedziała wielkie NIE marynatom . Jestem z tego powodu strasznie nie szczęśliwa ponieważ uwielbiałam je . Wracając do dnia dzisiejszego i pieczarek postanowiłam na obiad

Eli Gotowanie
Udka w sezamowej panierce. 94

wcześniej je marynując. Tym razem postanowiłam to zmienić .Zamiast rękawa  - sama brytfanka i wyszło równie smacznie. Zatem polecam ;-)   Składniki; 3 uda z kurczaka 2 łyzki sezamu   Marynata; 3 łyzki pikantnego keczupu 3 łyzki sosu sojowego 2 łyzki oleju sól, pieprz 2 łyzki płynnego miodu łyzeczka papryki w proszku       Mięso myjemy a następnie osuszamy recznikiem(...)papierowym. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy  mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki na około 3 godz. Można tez na całą noc, będzie bardziej intensywny smak. Tak zamarynowane udka obtaczamy w uprażonym wcześniej sezamie na suchej patelni do złotego koloru i układamy w brytfance. Pieczemy ok 50 min.w 190C przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso

Radość kipiąca uśmiechem.
ŚLIWKI 135

Pomagają zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Owoce te polecane są osobom cierpiącym na zaparcia.  Śliwki doskonale smakują na surowo lecz nadają się na powidła, marmolady, kompoty, dżemy przeciery, marynat. Nadają się także do wypieków oraz do dań wytrawnych.  Śliwki do jedzenia na surowo najlepiej wybierać jędrne i sprężyste, bez przebarwień, pokryte białą szadzią. Powierzchnia owoca powinna być(...)dżemy powinny być dobrze dojrzałe, ponieważ wtedy zawierają najwięcej cukru. Jak poznać śliwki gdy są mocno dojrzałe? Poznamy po pomarszczonej skórce przy ogonkach. Zaś jeśli chcemy zrobić kompoty i marynaty ze śliwek najlepsze są jędrne, albo o żółtym aromatycznym miąższu. Powinno się usuwać pestki ze śliwek. Śliwki najlepiej przechowywać w ażurowych koszykach.  Często zastanawiamy się jakie śliwki będą najlepsze

Ciastka - domowe słodkości
rolada cielęca z żurawiną 110

przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin.    Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber(...)suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni. Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie

Miód i pieprz
Karkówka z czekoladą 108

czekolady 70%, chili, sól, 80 ml oleju Do rondelka wlać olej, włożyć pokrojoną czekoladę, posiekane chili i zagrzać do roztopienia czekolady. Doprawić do smaku solą. Mięso włożyć do marynaty i odstawić, najlepiej na całą noc. Wyjąć z mięso z marynaty i grillować, na grillu lub patelni grillowej. około 10– 14 minut. Grillowałam na grillu COBB . Przepis, na podstawie przepisu

królestwo garów
Żeberka w sosie. 184

Składniki: 1,6kg żeberek, główka czosnku, 2 większe cebule, majeranek, sól ( lub warzywko, vegeta, przyprawa uniwersalna), papryka czerwona (słodka, ostra ), pieprz, olej, 4-5 czubatych widelców mąki. Przygotowanie: Przygotować marynatę : wszystkie przyprawy wymieszać z posiekaną główką czosnku i olejem (ja daję gdzieś pół szklanki oleju, ale robię to na oko). Przypraw dać dość sporo, uważać jedynie na czerwoną ostrą paprykę(...)której dać zdecydowanie najmniej.     Pokroić cebulę. Cebulę i marynatę dodać do mięsa, dokładnie razem wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2h. Mięso podsmażyć do zarumienienia. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przegotowaną wodą. Na wierzchu wytworzy się tafla tłuszczu, który usuwam (zbieram go łyżką). Mięso przykryć (najlepiej przykryć fiolią aluminiową, ponieważ pokrywa od naczynia żaroodpornego zrobi

W kuchni u Moniki
Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty 129

wyjątkowy dzień! Składniki: 800g karkówki 300g wędzonego boczku (najlepiej długie paski) kilka liści młodej kapusty (ok 5) 1/3 czerwonej, świeżej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Marynata: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy gajowego np Bella-Bis   1 łyżka przyprawy do steków np Bella-Bis 4 ząbki czosnku Dodatkowo: nić spożywcza Sposób przygotowania: 1. Karkówkę myjemy(...)miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią spożywczą i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika lub innego naczynia. Z oleju oraz przypraw i posiekanego czosnku przygotowujemy marynatę, którą wylewamy na mięso i dokładnie w nie wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.  2. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak pieczony z ziemniakami 269

Pyszne danie obiadowe przy którym nie ma wiele pracy. Składniki: udka z kurczaka, skrzydełka, podudzia (ilość według potrzeb) marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy, łyżka sosu sojowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, papryka wędzona, pieprz kolorowy, sól, bazylia ziemniaki do ziemniaków: (2 łyżki oliwy, tymianek, rozmaryn) Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje. Składniki na marynatę łączymy ze sobą

e-PrzepisyKulinarne
szybkowar-pyszny, soczysty, czosnkowy kurczak w garam masala... 122

kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym ząbki czosnku pokroić na na cienkie plasterki, zalać olejem, wsypać garam masala Royal Brand, sok z cytryny, przyprawę w płynie i dobrze marynatą natrzeć kurczaka również w środku, schować do lodówki na całą noc do rozgrzanego garnka szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kurczaka z marynata i podsmażyć krótko

W Mojej Kuchni Lubię
marynowany tempeh ze szparagami i ryżem kalafiorowym 227

łyżki oleju arachidowego (lub innego) ~duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę ~pieprz ziołowy Tempeh kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy w marynacie i wkładamy do lodówki na min. 4h. Następnie wyjmujemy tempeh z marynaty i oprószamy pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smazymy tempeh z obu stron. ~200g

chili & sugar
Łopatka wieprzowa z grilla 170

Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillujemy z obu stron na średnio rozgrzanym grillu. Taką samą marynatą możesz posmarować całą łopatkę wieprzową

Smaczne Potrawy
grillowany łosoś 210

kawałki do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już

zobacz ich smak
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 291

zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe, stare) obieramy ze skórki, kroimy w plastry(...)wolnym ogniu karmelizujemy je – cebula stanie się szklisto-przezroczysta. Odwracamy delikatnie i karmelizujemy z drugiej strony.   Bavette przekroiłam na dwie porcje, w poprzek na pół, posmarowałam marynatą z sosu sojowego i sosu Worchestershire zaraz przed smażeniem. Steki smażyłam na teflonowej, mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po 4,5 minuty z każdej strony (więcej o stekach, sposobie wysmażenia i doborze

Karo in the Kitchen
Chińskie kostki 162

długiego czasu a danie robi się bardzo szybko. Można przygotować je dzień wcześniej a następnego dnia wrzucić kawałki kurczaka na patelnię i usmażyć. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka Marynata: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka magi 1 łyżeczka przyprawy worcester 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru(...)pudru 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem z kurczakiem i odstawić do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej całą noc. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z ryżem, który można polać olejem ze smażenia. Smacznego :) Rady: Tak zamarynowany kurczak można przechowywać w lodówce

Na Ciasteczkowych Papierach