marynata - 6549 przepisów (strona:190/437)

Karkówka w piwie marynowana na grilla krucha soczysta i pyszna! 206

razy je grillować i idealna karkówka (każda ok 2,5cm grubości) wyszła za trzecim razem po 23 minutach grillowania. Czego użyłem? -kawałki karkówki, grubość około 2,5-3cm Marynata: -sól jodowana trzy duże szczypty -cebula posiekana łyżeczka -tymianek świeży posiekany łyżeczka -papryka słodka wędzona łyżeczka -czosnek staropolski dwie szczypty -dwie szczypty cukru brązowego -pieprz cytrynowy dwie szczypty -rozmaryn posiekany(...)łyżeczka -cząber dwie szczypty -majeranek dwie szczypty -oliwa 4-5 łyżek -szklanka piwa ciemnego -kilka gałązek lubczyku -posiekany w plastry czosnek kilka ząbków Wszystkie składniki z marynaty łączymy z oliwą i wyrabiamy z mięsem, wkładamy do głębokiej miski, zalewamy do wysokości mięsa piwem (około 3/4 szklanki). Na wierzchu układamy czosnek i gałązki lubczyku). Przykrywamy zwarcie folią spożywczą i wkładamy

BaRepas
Domowy Durum Doner Kebab- oryginalny moczony w mleku 359

potrzebujemy dużo czasu więc najlepiej zacząć dzień wcześniej przed podaniem. SKŁADNIKI na 4 porcje: 800 g mięsa (jagnięciny,cielęciny lub z kurczaka) kilka gałązek mięty kilka plasterków pomidora odsączonych marynata 1-sza płynna: 1 litr mleka 2 łyżki octu 1 duża cebula pokrojona w pół-krążki 2-3 pokruszone liście laurowe 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu zmiażdżonego na grube kawałki(...)płaska łyżeczka soli marynata 2-ga: 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 starta cebula 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (piment) 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innej ostrej sól i pieprz do smaku na sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z tofu 170

Wszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy(...)Dijon + 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Tofu odsączamy a następnie kroimy w kostkę przekładamy pokrojone tofu do miski gdzie dodajemy składniki na marynatę wszystko dokładnie mieszamy, żeby przyprawy oblepiły tofu :) wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc zamarynowane tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię smażymy z każdej ze stron, aż ładnie się zrumieni do miski wrzucamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekane pieczarki w panierce ;) 193

trzeba chodzić do pracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości(...)tłuszczu) panierka: jajko + przemielone (ale nie całkowicie) płatki owsiane Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na około godzinę do lodówki pieczarki obieramy, myjemy, wycinamy nóżki, a następnie wydrążamy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) tzw. blaszki (zostawiamy je do farszu) kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy dorzucamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 150

pomarańczy 1/4 szklanki oleju 2 ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.  Paprykę

Symfonia smakowa
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 216

czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki majeranku i po 1 łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Można dodać(...)przyprawami – im więcej mięsa tym więcej przypraw. Nie przejmujcie się tym ze ma być łyżeczka czy dwie – możecie wsypać na oko i takie jak lubicie. Na końcu marynata powinna smakować słono i pikantno. A co do czasu pieczenia – teoria mówi – 1 h na każdy kilogram mięsa. Ale po godzinie sprawdźcie wbijając widelec w mięso

Kulinarna Patilogia
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 149

szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Schab oczyścić, umyć. Naciąć wzdłuż, dość(...)głęboko w trzech miejscach. 2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe

Moniki Smakołyki
żeberka po chińsku 223

trzy przepisy po azjatycku, amerykańsku i polsku. Zacznę od żeberek azjatyckich. Pikantno-słodki smak idealnie pasuje do ryżu i tak proponuję je serwować. Składniki: 1 kg żeberek   marynata:   - dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili - 2  łyżki miodu - utarty imbir - kawałek 2 cm - 2 łyżki sos sojowy - ocet ryżowy (może być też winny) - 2 łyżki(...)ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - łyżka ostrej papryki - malutka szczypta cynamonu - pieprz Sposób wykonania:   Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w nich pokrojone w paski żeberka. Wstawiamy całość na noc do lodówki. Na drugi dziś wstawiamy żeberka w naczyniu pod przykryciem do pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy

Lubczyk i Wanilia
Duszona golonka 155

pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami

ClauditteMissCooking
Młode ziemniaki zapiekane z twarożkiem i mozzarellą 289

białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego lubię wykorzystywać twaróg i inne dobrej jakości sery do przyrządzania moich dań :) 6 średniej wielkości młodych ziemniaków marynata do ziemniaków: łyżka oliwy z chili 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonego tymianku   3 łyżki naturalnego, zmielonego twarożku 2 łyżki twarożku typu włoskiego(...)wypróbowana) pół pęczka cienkiego szczypiorku 2 starte rzodkiewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Ziemniaki w całości gotujemy do miękkości. Odcedzamy je, przekrawamy na pół i obtaczamy w marynacie. Układamy na blaszce do pieczenia i w 200 stopniach pieczemy około 20 minut. Wszystkie sery mieszamy ze sobą oraz z posiekanym szczypiorkiem, startą rzodkiewką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy

Mienta blog
GRILLOWANE BANANY Z BOCZKIEM 184

roztapia się w ustach, a zgrillowany boczek jest mega chrupiący, curry i ostry keczup zastawiają ostrość na języku :) Mega fajne, mega proste, nie trzeba niczego marynować, tylko wrzucić do marynaty na sekundę owinąć boczkiem, na grilla i gotowe! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: -4 banany pokrojone na 3 równe części -12 plastrów wędzonego boczku -2 łyżki ostrego keczupu -2 łyżki syropu(...)klonowego -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego -parę piwek bezglutenowych do grilla ZRÓB MARYNATĘ - w misce połącz syrop klonowy, keczup, posiekany marynowany zielony pieprz i curry, dokładnie wymieszaj, możesz ją odstawić na parę minut, ale jeśli nie masz czasu, nie jest to żaden problem, możesz od wkładać banany KAŻDY KAWAŁEK BANANA zawiń w plaster boczku, grilluj około

Kuchnia bezglutenowa Loli
Szaszłyki z warzywami i polędwicą wieprzową! 140

grilla! Szaszłyki z warzywami i polędwicą wieprzową! SKŁADNIKI: - 1 czerwona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 1 cebula - polędwica wieprzowa - oliwa z oliwek, miód, musztarda, chili w proszku W marynacie wymieszaj mięso. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia kroimy na grube plasterki polędwicę i warzywa (warzywa polej marynatą) . Nadziewamy na szpadki. Grillujemy! Smacznego! ;-) Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania