małe kawałki, dodać sos sojowy, sos Worcestershire, oliwę z oliwek, pieprz, rozmaryn, przyprawę do steków i czosnek do pojemnika i zblenderować. Steki umieścić w dużym pojemniku, dodać przygotowaną marynatę. Steki marynować w lodówce przez około 3 godzin. Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, wyjąć steki z marynaty i odstawić na kilka minut przed grillowaniem. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia
naRuszcieSmak zaskakujący. Przed podaniem możemy mięso skropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna i bazylią Karkówkę kroimy na płaty ok. 1,5 cm. Dokładnie nacieramy przyprawą do grilla i olejem z czosnkiem(...)bazylią. Kolorowy pieprz ucieramy w moździerzu. Posypujemy mięso . W miseczce mieszamy marynatę: majonez, pokrojoną w kosteczkę cebulę i olej z cytryną i bazylią. Zalewamy mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na noc. Następnego dnia grillujemy mięso, często obracając. Zapraszam na zakupy do sklepu RAFEX (klik
VioletoweKucharzenielekko je rozbijamy (pamiętajmy o tym, by na mięsie położyć przy tym kawałek folii by się nie uszkodziło), posypujemy z obu stron solą i pieprzem, a następnie łączymy z marynatą. Tak przygotowane schaboszczaki wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny, dłużej też mogą leżeć ;) Następnie bierzemy patelnię, wylewamy na nią nadmiar oleju z marynaty i smażymy nasze mięsko na złoto
Kulinarne zapędy Kokosapyszny dodatek do ryb i mięs. Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym. Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki marynaty.Całość(...)mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Ziemniaki powinny być miękkie i się zrumienić. Pod koniec pieczenia miękkość ziemniaków sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. Zobacz również: Sos czosnkowy Smacznego
Smak mojego domuoctu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki soli i 2-ch łyżek oliwy. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam. Cukinie umyłam, pokroiłam w talarki, przełożyłam do drugiej miski, zalałam marynatą
Kuchnia Prezydentowejkurczaka można wziąć w rękę i zjeść, nie przerywając zabawy. ;) A poza tym to naprawdę idealne danie na szybki obiad. Żabie udka z kurczaka 2 nieduże piersi z kurczaka Marynata ( 3-4 łyżki przyprawy do kurczaka -gotowej mieszanki lub czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki(...)żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim zwężające się w ostry wierzchołek. Do śmietany dodaję resztę składników marynaty, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości
Kuchnia Prezydentowejstanowi zdrowy i smaczny orientalny posiłek. Składniki (na ok. 2 duże porcje) : 200 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokiego 2 łyżki oleju roślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek (sok z 1 limonki, połowa posiekanej zielonej chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone(...)wodą, skropiłam olejem, żeby się nie posklejał). 3. Rozgrzać na mocnym ogniu wok lub dużą patelnię, wlać 1 łyżkę oleju i kiedy zacznie lekko dymić wrzucić krewetki wraz z marynatą i smażyć 3 minuty, mieszając. Wyjąć z woka i odstawić. 4. Rozgrzać resztę oleju, dodać czosnek, szalotkę, chili i smażyć minutę. Dodać paprykę, cukinię i makaron i smażyć kolejną minutę
Kuchnia Prezydentowejszparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - kilka plasterków chili Porcja dla 2 osób. W pierwszej kolejności robimy marynatę do skrzydełek. Do miseczki dajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki rozmarynu i roztarte 2 ząbki czosnku. Składniki dobrze mieszamy i wkładamy do nich skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy(...)marynacie ok. godziny (a najlepiej na 1 dzień). Zamarynowane skrzydełka przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 140 stopni ok. godziny. W między czasie myjemy ziemniaki i gotujemy je w soli (1/2 łyżeczki) i pieprzu (szczypta). Ugotowane ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy środki i lekko podcinamy dół żeby nam się nie przewracały. Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy
Kuchenne Wariacjeprawda, że samo w samo (naturalne) tofu nie ma jakiegoś określonego smaku. Nie sądzę, żeby była to wada, bo dzięki temu możemy sami zdecydować o smaku tofu dodając do marynaty poszczególne składniki. Tofu Polsoja chłonie marynaty bardzo dobrze. Jego konsystencja też jest w porządku, "ser" jest twardy, jędrny, nie kruszy się przy krojeniu. Dzięki braku nadania mu przez producenta określonego
breakfast of dreamskminku i soli) 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny . Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty. Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny
Marder&Marder Manufactureocet balsamiczny, tymianek, rozmaryn i szałwię mieszamy ze sobą. Pieprz miażdżymy w moździerzu i też dorzucamy. Smarujemy tym schab. A potem schab kładziemy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy tą marynatą. Czosnek kroimy w plasterki i kładziemy na górze schabu. Przykrywamy i chowamy do lodówki na 24 godziny (po 12 godzinach przekręcamy schab na drugą stronę, a czosnek ponownie układamy(...)wierzchu). Po tym czasie schab ładnie nam przejdzie marynatą. Zdejmujemy czosnek i wkładamy schab w siatkę wędliniarską. Pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach. W połowie tego czasu przekręcamy schab na drugą stronę. Pieczemy bez przykrycia. Możemy kroić na grube plastry i z jakimś sosem pieczeniowym użyć do obiadu, albo po prostu w cienkich plastrach na kanapki jako wędlina
Marder&Marder Manufacturegrill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend(...)lodówki. Tuż przed grillowaniem odsączmy mięso z zalewy, owijamy kiełbasy w plastry boczku i spinamy je wykałaczką. Grillujemy na złocisty kolor polewając co jakiś czas resztą marynaty. Pod koniec grillowania układamy na kiełbasach piórka cebuli i pozwalamy im się opiec. Te kiełbaski najlepiej smakują z musztardą i świeżymi pszennymi bułkami. A skoro już wszystko robimy sami to i musztardę możemy
Marder&Marder Manufactureoczywiście, dla formalności, muszę dodać, że to Madzia golonkę zrobiła. Mimo, że sama nie jadła. golonka (ilość wedle gustu) 2-3 cebule (na 1-2 golonki) 1 piwo Na marynatę: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka papryki w proszku duża szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 łyżki oleju sól, pieprz Nacinamy skórę(...)golonce w kratkę bardzo ostrym nożem. Robimy marynatę: wszystkie składniki mieszamy w misce i dokładnie nacieramy tym golonkę. Wkładamy golonkę do miski, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na wiele godzin, najlepiej ze 12. Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem i na to wszystko kładziemy golonkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Marder&Marder Manufacturewłaśnie w takim kontekście używa słowa "w towarzystwie". I może jeszcze pod kołderką z sosu morelowego? Potrzebujemy: 500 g piersi z indyka ok. 15 suszonych daktyli bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej(...)piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut
Marder&Marder Manufacturekością Tym razem właśnie wzięliśmy na warsztat esencję do sosu pieczeniowego ciemnego. I znowu się nie zawiedliśmy, sos zyskał naprawdę ciekawą głębię. Potrzebujemy: 800 g piersi z indyka Marynata: 150 g jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu do smaku Sos: esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 50 ml oleju marchewka, pół pietruszki, kawałek(...)łyżeczka suszonego rozmarynu 50 g posiekanych suszonych pomidorów Pierś kroimy w plastry, wkładamy do pojemnika i dodajemy jogurt, przyprawy i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Indyka dokładnie mieszamy w marynacie, przykrywamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Grillujemy około 10 minut. Podajemy z sosem przygotowanym następująco: W garnku lub na patelni, rozgrzewamy olej i podsmażamy włoszczyznę pokrojoną
Marder&Marder Manufacture