marynata - 6549 przepisów (strona:196/437)

Udziec jeleni z czosnkiem 166

ułożyć w garnku, polać oliwą i sokiem z cytryny, obłożyć gęsto plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem ( 3 ząbki), wynieść w chłodne miejsce na 1 - 2 dni. Po wyjęciu z marynaty natrzeć czosnkiem roztartym z solą, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin, często skrapiając roztopionym

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 222

minut)gruszkiGruszki podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać oliwę, miętę, sok z  limonki, otartą z limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.sos jogurtowyWszystkie składniki sosu wymieszać.Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć  mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać(...)sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego

Stare Gary
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 145

łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa z oliwek do posmarowania grillaBambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grillprzygotowanieUmieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia. Steki ułożyć na desce i pokroić w cienkie paski. Dołożyć steki do marynaty, dobrze wymieszać, i zostawić na min 30 minut - do 2 godzin

Stare Gary
Kurczak w jogurcie 884

Pyszny kurak! Marynata z jogurtu i ostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Zamarynować najwygodniej dzień wcześniej a następnego dnia pozostanie nam tylko pieczenie. Polecam!Przepis ze strony Eating Wellskładniki8 kawałków kurczaka ( np.uda kurczaka) - użyłam całego kurczaka podzielonego na 8 części 1 łyżka soku z cytryny1 szklanka(...)jogurtową na kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę  do 24 godzin .Piekarnik nagrzać do 205 st.C. Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam jogurtu, Ułożyć  na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki kurczaka

Stare Gary
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 379

szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód(...)wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut

Kraina Miodem Płynąca
Śledzie z marynowanymi warzywami 267

Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się(...)śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe,1 cebula,papryka marynowanaPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Salatka z surowej cukinii-pyszna 42065

cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac z cukini cieniutkie plastry.Posolic je i posypac pieprzem.Obtoczyc dokladnie w marynacie i pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego.Dodatkowo wzbogacona tartym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 154

tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie je utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić grill i jak powstanie żar ułożyć zamarynowane skrzydełka na ruszcie

Ewa w kuchni
Dostałam nominację do Liebster Blog Award 132

następnym razem tego nie spaliszd) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy z nikim się nie dzieliszRaz miałam taką sytuację jak użyłam jednej z marynat do kurczaka znanej firmy. Mężowi nie smakowało i mnie też nie. Marynata poszła do kosza i tyle.11. Czy w jakiś sposób promujesz swojego bloga w sieci? Jak?Co do promocji

Ewa w kuchni
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 200

miodem lipowym.Marynatą nacieramy oczyszczone mięso, zalewamy 200 ml piwa Książęce chlebowo – miodowe , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin!Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty.W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto.Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą

Ostra na Słodko
Przepis na skrzydełka imbirowe 164

limonkiUmyć i osuszyć skrzydełka – ja dodatkowo obcinam końcówki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wylać na skrzydełka. Wymieszać dobrze marynatę ze skrzydełkami. Przykryć folią i zostawić w lodówce na kilkanaście godzin. Opiekać na grillu lub w piekarniku z opcją grilla. Podawać

UgotujmyTo.pl
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 295

kątem w poprzeczne plastry grubości około 2,5-3 cm. Przełóż do miski. 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej polędwiczki. Dobrze wszystko wymieszaj. Polędwiczki możesz smażyć od razu albo wsadzić na kilka godzin do lodówki, żeby marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu

Słodko-Słony Świat Ilony
Czerwone curry z kurczakiem 399

niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu).Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz(...)marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu

Świat Domowej Kuchni
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 182

olej Kujawski bazyliowy – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie układamy pojedynczo na folii aluminiowej,polewamy marynatą i wkładamy do gorącego(180C) piekarnika na ok.25-30min. SOS:Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło

Ostra na Słodko
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 479

misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.Umieść pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie.Następnie wlej

karmelowy