Karkówkę na grilu robi każdy. Żeby była soczysta i krucha najlepiej ją zamarynować. Ja zawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem i aromatem. Dzis wypróbowałam gotową mieszankę do karkówki ,, GRILL KARKÓWKA" KAMIS. W składzie znajdziemy czosnek, słodką paprykę,kolendrę, rozmaryn, czarny pieprz matke pietruszki i liście laurowe. Wszystko to razem sprawia ze mięsko jest(...)nakładu pracy. Polecam szczerze bo mięsko naprawdę pycha!Składniki:6 plastrów karkówki5 łyżek olejuoapkowanie ,,Grill Karkówka" KamisWykonanie:Plastry karkówki delikatnie rozbijamy. Przyprawę dobrze mieszamy z olejem, wkładamy do przygotowanej marynaty mięso, odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Pieczemy na grilu po ok 10 minut z każdej strony
Z Majeczką w kuchniNiby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymiSkładniki:1 kg pałek z kurczakaszklanka powideł śliwkowych4 łyżki musztardy miodowejłyżeczka rozmarynuszczypta chilisól,pieprzWykonanie:Pałki myjemy, obsuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła mieszamy z musztardą, dodajemy chili i rozmaryn. Dokładnie obsmarowujemy marynatą pałki, odstawiamy na min 2 godz do lodówki
Z Majeczką w kuchniroladę z każdej strony.Marynata: w moździerzu rozbić owoce jałowca z ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej. Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab.Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez 60 min. w ok. 200 st.C
Pasja Smakuświątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćproszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej paprykiSólPieprz1 średnia cebula1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Karkówkę pokroić w plastry, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Ketchup połączyć z colą i przyprawami. Karkówkę natrzeć czosnkiem, marynatą i ułożyć piórka cebuli. Marynować kilka godzin w lodówce. Następnie marynatę z mięsem przełożyć do worka do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. 15 minut
Fabryka pomysłówSoczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu, sosu sojowego i powideł śliwkowych. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki Piersi z kurczaka 3 sztuki (ok. 500g) Sos sojowy 2 łyżki Miód wielokwiatowy 3 łyżki Ocet winny 1 łyżka Powidła śliwkowe 3 łyżki Wykonanie: Do garnka wlać ocet winny, miód, sos sojowy i powidła. Zagotować marynatę i po […] The post Piersi
Kulinarne Przebojeciemnego piwa i 2 łyżkami oliwy, doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 48 godzin.Po zamarynowaniu mięsa wyjąłem ja z marynaty na osobny talerz, zachowując całą marynatę. Na głębokiej patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i umieściłem w niej mięso. Podsmażałem przez około 10 minut na dużym ogniu, a następnie wlałem do mięsa wszystkie składniki
Wyprawy kulinarneczerwona 1 marchew 2 łodygi szczypior 10 pomidor koktajlowy 0,5 mały ogórek 10 szt. pieczarki 1 żółtko 1 łyżeczka czarny sezam olej do smażenia sól chilli Wykonanie: Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego
Kulinarny karnet Christopheracytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka(...)nacinamy u samego dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać po kilka suszonych pomidorów, które są miłym urozmaiceniem :)Sokiem z marynaty jaki pozostał w naczyniu polewamy kurczaka. Możecie wstrzyknąć go również w mięśnie, jeśli macie strzykawkę z grubą igłą.Następnie w środek ptaka wkładamy otwartą wcześniej puszkę piwa, która ma stać
Taste Of My Daykukurydzianej2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy
Mania GotowaniaPyszna sałatka warstwowa z kurczakiem. Składniki Kapusta pekińska 1 średnia Ser feta 270g Piersi z kurczaka 3 pojedyncze, średnie sztuki Przyprawa do kurczaka do marynaty Olej rzepakowy do marynaty Ogórek świeży 2 średnie Pomidor 3 duże sztuki Sos włoski do sałatek opcjonalnie Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, skropić oliwą, doprawić przyprawą do kurczaka. Odstawić na […] The post Sałatka warstwowa
Kulinarne Przebojewydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej
Walijskie Pichceniegram masła, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam zamarynować gęś dzień wcześniej, aby poleżała przez całą noc w lodówce otoczona marynatą - mięso uzyska wtedy pożądaną kruchość i doskonały aromat. Nogi gęsi podzieliłem oddzielając uda od podudzi poprzez przecięcie skóry, mięsa i panewki stawowej. W moździerzu rozgniotłem 2 spore ząbki czosnku, dodałem(...)nich 4 liście laurowe, 3 łyżki suszonego majeranku, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz czarny świeżo mielony pieprz. Całość roztarłem do uzyskania jednolitej marynaty, którą obficie natarłem wszystkie kawałki mięsa. Następnie przełożyłem je do naczynia, w którym miałem zamiar przechowywać gęś w lodówce,. Dodałem do niego 50 ml czystej wódki, 4 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy i całość delikatnie wymieszałem
Wyprawy kulinarnekością ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka (odmiany Alwa o winnosłodkim smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka tymianku 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka czerwonego pieprzu (w ziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy(...)dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem i mieszamy. Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać. Mięso solimy z obu stron, nacieramy marynatą i okładami listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną
Delicious Titbitssię owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce.Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny pieprz Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba(...)kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h.Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również
Mechanik w kuchni