marynata - 6549 przepisów (strona:198/437)

Przyprawy. Co, jak i do czego ! 142

również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest  składnikiem  przyprawy piernikowej.                 Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia(...)łupieżu oraz trądziku . pielęgnacji cery problemowej i tłustych włosów. Czosnek dodaję praktycznie do wszystkiego, lubię jego aromat, co może niektórym przeszkadzać. Idealnie "podbija" smak wielu potraw, przede wszystkim sosów, marynat, pieczeni, zup i sałatek.                    Jak wiadomo ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antynowotworowe oraz pomaga obniżać zarówno ciśnienie krwi i zły cholesterol

Życie na widelcu
Pikantne piersi w złocistej panierce na popcornie 281

Piersi kroimy w długie paski ok 4 cm. W miski wlewamy oliwę z oliwę z oliwek, pół przyprawy do kurczaka, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być gęsta, więc nie używajmy zbyt dużo oliwy. Kawałki mięsa dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na całą noc.  2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki

Mój Smak na Życie
Marynowany schab 492

spróbowałam domowych wędlin, tak teraz piekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab. Składniki: - 1 kg schabu - 1 mała główka czosnku marynata: - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1 płaska łyżka ziół prowansalskich - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1 łyżka musztardy(...)łyżka delikatu czerwonego do mięs - szczypta papryki ostrej -  szczypta pieprzu białego - szczypta curry - szczypta majeranku Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy nią schab. Nożem robimy dziurki, wkładamy w nie obrane ząbki czosnku a następnie związujemy sznurkiem. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia, odstawiamy na conajmniej 12 godzin do zamarynowania a następnie pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur i warzywami 256

otarta z jednej cytryny 3 łyśki soku z cytryny 1 łyżka rozmarynu sól prowansalska 5 łyzek oleju 450 g mieszanki warzyw na patelnię 1 szklanka kaszy bulgur Piątnica Przygotować marynatę. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Mięsa 214

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Pierś w marynacie Kurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami

Ala piecze i gotuje
Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem 129

włoskie 2 garście brokuły Sposób przygotowania Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. łososia dzielimy na trzy porcje i obtaczamy w marynacie. Łososia przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy

Pyry na Gaz
Szynka w miodowej glazurze 150

Glazura: 4 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około

Pyry na Gaz
Pałki kurczaka w coli 181

ciemnego sosu sojowego łyżka octu imbir czarny pieprz pieprz cayenne kilka kropel tabasco olej do smażenia 2 szklanki coli ( nie light!) Sposób przygotowania Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym

Pyry na Gaz
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 238

Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego(...)Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi i kawałki upieczonego kurczaka. Ta słodka marynata idealnie gryzie się z musztardowo-balsamicznym sosem. Pycha

Kitchens Alphabet
SZNYCLE Z SZYNKI W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ 125

Przeraża Cię połączenie miodu i mięsa ? Nic bardziej mylnego, odrobina tego płynnego złota nada potrawie wyjątkowego smaku i koloru. Przed majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa. Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI(...)łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki w proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc". Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw, w której bardzo dokładnie obtoczyć mięso. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty

Kuchnia w opałach
Słodkie klonowe piersi z kurczaka 217

łyżki musztardy Dijon 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz piesi połączyć w misce. W szklanym naczyniu wyłożyć piersi z kurczaka, zalać przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez 30 minut. Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury. Piersi wyciągamy z marynaty i wykładamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy je około 6-8 minut w zależności

naRuszcie
Łosoś atlantycki z parowaru 269

sałat Family  2 łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy :   pieprz cytrynowy Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy ze skórki. W głębokim talerzu przygotowujemy marynatę. Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, dodajemy pieprz cytrynowy, mieszamy i zanurzamy w niej łososia. Po czym zostawiamy go w tej marynacie na pół godziny.  Po pół

Parowar Faceta
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 159

świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi, 2 łyżeczki cukru brązowego, 2 duże pomarańcze, ponadto: krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Przygotowanie: Marynata: W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Roladki schabowe z nadzieniem 266

plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego,  2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy sól, pieprz i trochę oliwy, mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki 3. Cebule i pieczarki obieramy. Kroimy w plastry, natomiast cebulę

Kuchnia Pełna Pasji
Ciastka z cebulą 284

ciasta francuskiego, 2-3 średnie cebule fioletowe, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżka oleju, 1 jajko, szczypta soli, 2 ząbki czosnku, odrobina tymianku. 1. Przygotowujemy marynatę. Ocet balsamiczny mieszamy z łyżką cukru, oleju, solą, obranym oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną tymianku. Mieszamy. 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. 3. Do cebuli wlewamy marynatę, odstawiamy

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania