trzy przepisy po azjatycku, amerykańsku i polsku. Zacznę od żeberek azjatyckich. Pikantno-słodki smak idealnie pasuje do ryżu i tak proponuję je serwować. Składniki: 1 kg żeberek marynata: - dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili - 2 łyżki miodu - utarty imbir - kawałek 2 cm - 2 łyżki sos sojowy - ocet ryżowy (może być też winny) - 2 łyżki(...)ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - łyżka ostrej papryki - malutka szczypta cynamonu - pieprz Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w nich pokrojone w paski żeberka. Wstawiamy całość na noc do lodówki. Na drugi dziś wstawiamy żeberka w naczyniu pod przykryciem do pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy
Lubczyk i Waniliapora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami
ClauditteMissCookingbiałka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego lubię wykorzystywać twaróg i inne dobrej jakości sery do przyrządzania moich dań :) 6 średniej wielkości młodych ziemniaków marynata do ziemniaków: łyżka oliwy z chili 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki naturalnego, zmielonego twarożku 2 łyżki twarożku typu włoskiego(...)wypróbowana) pół pęczka cienkiego szczypiorku 2 starte rzodkiewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Ziemniaki w całości gotujemy do miękkości. Odcedzamy je, przekrawamy na pół i obtaczamy w marynacie. Układamy na blaszce do pieczenia i w 200 stopniach pieczemy około 20 minut. Wszystkie sery mieszamy ze sobą oraz z posiekanym szczypiorkiem, startą rzodkiewką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy
Mienta blogroztapia się w ustach, a zgrillowany boczek jest mega chrupiący, curry i ostry keczup zastawiają ostrość na języku :) Mega fajne, mega proste, nie trzeba niczego marynować, tylko wrzucić do marynaty na sekundę owinąć boczkiem, na grilla i gotowe! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: -4 banany pokrojone na 3 równe części -12 plastrów wędzonego boczku -2 łyżki ostrego keczupu -2 łyżki syropu(...)klonowego -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego -parę piwek bezglutenowych do grilla ZRÓB MARYNATĘ - w misce połącz syrop klonowy, keczup, posiekany marynowany zielony pieprz i curry, dokładnie wymieszaj, możesz ją odstawić na parę minut, ale jeśli nie masz czasu, nie jest to żaden problem, możesz od wkładać banany KAŻDY KAWAŁEK BANANA zawiń w plaster boczku, grilluj około
Kuchnia bezglutenowa Loligrilla! Szaszłyki z warzywami i polędwicą wieprzową! SKŁADNIKI: - 1 czerwona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 1 cebula - polędwica wieprzowa - oliwa z oliwek, miód, musztarda, chili w proszku W marynacie wymieszaj mięso. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia kroimy na grube plasterki polędwicę i warzywa (warzywa polej marynatą) . Nadziewamy na szpadki. Grillujemy! Smacznego! ;-) Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIślinianki zaczynają mocniej pracować, takie to dobre! :) Składniki: krewetki, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki sumaku, 1/4 ostrej papryki, sól, oliwa z oliwek Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Krewetki oczyścić, umieścić w marynacie i wymieszać. Tak przygotowane krewetki umieścić w lodówce na mniej więcej godzinę. Krewetki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia
Plate of Joyduże czerwone papryki 3 cebule 150 g oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz patyczki do szaszłyków wykonanie marynaty do mięsa: Do szklanej miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, ocet jabłkowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)Oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do wcześniej przygotowanej marynaty , mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. przygotowanie szaszłyków: Boczek kroimy w plastry (ok.0,5cm x4 cm). Cebulę obieramy, kroimy w krążki ok. 0,5 cm. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki 3-4 cm. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy kolejno: mięso-cebula-boczek-papryka-mięso- papryka boczek
Domowy Smak Jedzeniawody. Zapraszam :) Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i przykryć naczynie folią spożywczą na min. 24 godziny. Co jakiś czas obrócić mięso. Po tym czasie odlać marynatę i wstawić mięso (w rękawie do pieczenia
Chocolate Muffin Blogpieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam skrzydełka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Na tacce aluminiowej układam skrzydełka. Tackę układam na rozgrzanym grillu. Skrzydełka grilluję po około
Tradycyjna kuchnia Kasisosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki po ananasie 4 plastry ananasa z puszki sól świeżo mielony(...)pół i oczyszczamy z pestek. Drobno siekamy Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sok z puszki po ananasach, dodajemy pieprz, sól i posiekaną papryczkę chili Całość dokładnie mieszamy Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut W tym czasie plastry ananasa kroimy w ósemki Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek Kurczaka możemy pokroić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdressing - Monia dziękuję. Potrzebujemy: Garść mix'u sałat 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 2 łyżki kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)octu balsamicznego 1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu (lipowy lub wielokwiatowy) Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół aby powstały dwa cienkie kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce i wkładamy do niej kurczaka. Zostawiamy na minimum godzinę. Kurczaka smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Studzimy. Do miski wkładamy sałatę, następnie pomidora pokrojonego na kawałki oraz pierś
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno siekamy, syrop, rozmaryn, zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka i czosnek, łączymy z oliwą-marynata, skrzydełka dokładnie macerujemy w marynacie odstawiamy do lodówki przykryte folią
Kuchnia Beatyrecenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi i czerwoną paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki(...)cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel od siebie poszczególne segmenty. Warzywa i ser umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj na nie zamarynowane składniki, ja robiłam
Chilli Czosnek i Oliwamięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez ok. 5 minut, wyciągamy. W tym samym woku rozgrzewamy jeszcze niewielką ilość oleju(...)wrzucamy mięso wraz z marynatą. Smażymy ok. 5 minut , dodajemy brokuły i pokrojoną w kosteczkę paprykę, a następnie zalewamy bulionem. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 4 łyżkami wody i dodajemy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkosprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów. składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła śliwkowego marynata: olej rzepakowy, świeży czosnek, rozmaryn, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne, ulubione zioła/przyprawy Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki ok 5cm. Z oleju, czosnku, przypraw i ziół(...)sporządzamy marynatę, którą dokładnie nacieramy mięso. Czasami dodatkowo mięso obkładam pokrojoną cebulą czy jabłkami, przechodzi ono wtedy delikatnie tym aromatem. Mięso z piersi jest kruche więc nie trzeba dodatkowo go zmiękczać. Tak przygotowane piersi wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum 2-3h). Kolejnym krokiem jest przygotowanie szynkowaru. Jeśli jest już gotowy wyjmujemy mięso
IzaGotuje