nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki z karkówki
prawdziwe jedzeniemają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy posiekane drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystywać w kuchni. Pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie to było super danie, to nie jest zwykły kurczak z rożna, świeży rozmaryn, olej i miód to idealne połączenie marynaty. Kurczak wg tego przepisu jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok kurczaka pieczonego z papryką i majerankiem, ale pokazuję go z myślą o kolejnych świątecznym obiadach, na których(...)zrazy. Kurczak w miodzie pieczony był w całości i Piotrek porcjował go na stole wśród gości, był przyjęty z wielkim entuzjazmem, szczególnie wśród naszych małych gości. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania podudzi kurczaka, indyka, kaczki czy też innego mięsa. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 gałązki płaska świeżego rozmarynu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiodzie, z majerankiem i czerwoną papryką to było super danie, może i wygląda jak zwykły kurczak z rożna, ale majeranek, papryka, olej i miód to idealne połączenie do marynaty. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania innych delikatnych gatunków mięsa.Kurczak wg tego przepisu jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok pieczonego kurczaka z miodem i rozmarynem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Więc polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka w korzennej marynacie • 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej • 1/4 opakowanie mixu sałat • świeżo zmielony czarny pieprz • włoska sól gruboziarnista Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 2 łyżki octu balsamicznego • 6 łyżek oliwy z oliwek(...)odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki. Przygotowanie: Gruszkę wyjmujemy z marynaty i kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać również świeże gruszki, które należy obrać ze skórki i usnąć gniazdka nasienne lub świeżego melona np. galia. Układamy gruszki na oprószonej solą sałacie. Układamy plasterki szynki szwarcwaldzkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka magi 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta chili szczypiorek Ze wszystkich pozostałych składników przygotować marynatę - drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki wymieszać ze sobą w pepsi do połączenia się ze sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować z obu stron marynatą i odstawić do lodówki.Ziemniaki
Moje domowe kucharzenieczosnku 4-5 łyżek oliwy Polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry. Następnie plastry polędwiczki lekko rozgnieść pięścią. W misce wymieszać sos sojowy z oliwą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do marynaty włożyć plastry polędwiczki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową, posmarować ją oliwą i ułożyć plastry polędwiczki. Grillować z obu stron na złoty
Monia miesza i gotujesoczysty i aromatyczny filet z indyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata-1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy - 3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić(...)wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec 45 minut w temperaturze 220oC. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał
Świat Smakuzalewie- 1 duża cebula- pomidorki koktajlowe- oliwki czarne i zielone- pół opakowania sera feta- 1 łyżka kaparów- 8 listków świeżej bazylii- sól, pieprz oraz zioła prowansalskie SKŁADNIKI DO MARYNATY: (będziemy marynować w tym piersi z kurczaka)- pół szklanki sosu sojowego ciemnego- 1 łyżeczka pieprzu cayenne- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego- 1 łyżeczka pieprzu białego- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka curry(...)łyżeczki ziół prowansalskichPRZYGOTOWANIE:Najpierw przygotujemy marynatę, należy zmieszać wszystkie składniki razem w misce i włożyć do niej piersi z kurczaka, odstawiamy to na 20 min do lodówki. Następnie kroimy wszystkie warzywa. Na dno naszego naczynie układamy cebulę, paprykę i selera naciowego pokrojonego w grube paski, kilka pomidorków koktajlowych oraz 4 ząbki czosnku, posypujemy
Zainspiruj się kuchniąmajeranek- pieprz czarny-czosnek granulowany- chilli lub pieprz cayenne- papryka słodka- bazylia- oregano- imbir mielony- kmin rzymski-kolendra mielonaPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką
Zainspiruj się kuchniąduże ząbki czosnku - świeża bazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy
Zainspiruj się kuchniącebula - 1 opakowanie przyprawy "Bombay Masala" Kotanyi - 1 łyżka Garam Masala - sól, pieprz - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjmy i kroimy kurczaka w kostkę. Następnie robimy marynatę. Mieszamy 3 łyżki duże śmietany z 4 łyżkami jogurtu naturalnego i dodajemy całe opakowanie Bombay Masala i 1 łyżkę Garam masala. Wszystko mieszamy i wstawiamy(...)Smacznego :) PS. Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie tego dania, w razie jakbyście nie mogli kupić mieszanki przypraw "Bombay Masala" SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżeczka startego imbiru -2 rozgniecione ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka chilli - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 4 łyżki soku
Zainspiruj się kuchniąmałe kapusty bok choy - garść kiełków fasoli mung - kawałek imbiru ( wielkości kciuka) - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić mięso przez 30 min w zamrażalniku). Mieszamy marynatę i wkładamy w nią pokrojone mięso. Odstawiamy na 30 -40 min. Następnie rozgrzewamy na woku olej (około 2-3 łyżki). Wrzucamy czosnek, cebulę i imbir podsmażamy aż się delikatnie zeszklą (UWAGA: wrzucamy warzywa na bardzo
Zainspiruj się kuchniąłyżki sosu słodko-ostrego- 3 ząbki czosnku- pół łyżeczki zmielonej soli morskiej- pieprz ( opcjonalnie)PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki. Odstawiamy na 30-40 min. Wodę do panierki wlewamy do plastikowej butelki i chłodzimy, żeby była bardzo zimna (inaczej nie wyjdzie panierka). Następnie kroimy kapustę
Zainspiruj się kuchnią