ViolaPassion Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (0.5 kg) 3 łyżki masła klarowanego 2łyżki smalcu gęsiego marchew do karmelizacji i pieczarki MARYNATA : 3 łyżki musztardy "Dijon" 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki syropu z fig 3 łyżki wody różanej 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek Przepis tu w "ciekawostkach" 2 łyżki tymianku 3 ząbki czosnku przeciśniętego na prasie Sposób: Polędwiczkę oczyszczamy(...)błonek , myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Robimy marynatę, wszystkie składniki dodajemy do szklanej miski i mieszamy łącząc w jednolitą masę. Następnie marynujemy nasza polędwiczkę i odstawiamy na minimum godzinę pod przykryciem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i na smalcu gęsim smażymy z obu stron w całości nasza polędwiczkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy
Viola cooks with passionsłoneczny, a co za tym idzie przyjazny grillowaniu. Dziś chcę pokazać szaszłyki, bardzo proste, a zarazem smaczne i szybkie w przygotowaniu. 4 parówki dobrej jakości puszka ananasa pomidorki koktajlowe Marynata: 4 łyżki syropu z ananasa 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1/3 pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki suszonego czosnku Oraz: patyczki do szaszłyków Patyczki moczymy w wodzie około 30 minut(...)Ananasa, parówkę kroimy na cząstki wielkością zbliżone do wielkości pomidorków. I takie składniki nadziewamy na przemian na mokre patyczki. Składniki ma marynatę umieszczamy w słoiczku i energicznie potrząsamy. Taką miksturą dokładnie smarujemy każdy szaszłyk. Grillujemy aż się parówka lekko zrumieni, a pomidorki zaczną łuszczyć ze skórki. Na dobrze rozłożonym żarze, takie grillowanie trwa około dziesięciu minut. Te proste szaszłyki
Dieta moja pasjaMiękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce. 4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj **************************************** Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy(...)rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami ok.20
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkispotkanie nazwał Kuba, obfitowała w doskonałą grecką oliwę i oliwki przywiezione z wyspy Poros, a także pyszne owoce morza i klasyki kuchni greckiej. Faworytem została Ośmiornica w cytrusowej marynacie. Jeśli wasze wspomnienia z ośmiornicą oscylują wokół gumowej dętki bez smaku - ten przepis odmieni Wasze spojrzenie na owce morza! Jest banalnie prosty i całkowicie dokonały :) Składniki: mrożona ośmiornica (mniej pracy(...)zeskrobać coś z deski. Sól jest ważna, bez niej nie utrzemy pasty :) Do tego dodajemy DUŻO oliwy z oliwek - my dodaliśmy chyba ze szklankę. Albo i lepiej :) Do przygotowanej marynaty dodajemy odcedzoną ośmiornicę i pozwalamy im się zapoznać ;) W między czasie możecie przygotować grecką kawę - jeśli chcecie, podam przepis! Po około 30 min. rozgrzewamy solidnie patelnię i smażymy ośmiornicę
Spektrum Smakumięsa. Pilnujemy, żeby mięsa nie przeciąć, lecz jak zdarzy nam się przecięcie włókien, to nie panikujemy, świat nie stanie w płomieniach i też będzie dobrze. Z pozostałych składników robimy marynatę, zanurzamy w niej piersi i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pamiętajcie, że soki z cytrusów to kwas i dłuższe trzymanie „ugotuje” nam mięso. Wyciągamy mięso z marynaty
ladykitchenmałych ziemniaczków wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy olej z papryką, solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Udka myjemy, zalewamy je przygotowaną marynatą, dokładnie nacieramy nią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ziemniaki obieramy, jeśli są większe to kroimy na mniejsze. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dodajemy wraz ziemniaki do mięsa(...)Wszystko razem mieszamy, tak aby się pokryło marynatą. Całość przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniakroimy w cieniutkie plasterki, chili drobno siekamy. W pojemniku lub misce mieszamy oliwę, natkę, czosnek, sól i chili. Wkładamy rozmrożone krewetki i dokładnie mieszamy, tak, aby całe było pokryte marynatą. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Przed grillowaniem krewetek szykujemy sos, wszystkie jego składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków - łatwiej je będzie(...)obracać na drugą stronę. Grillujemy je na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. W trakcie grillowania polewamy krewetki pozostała marynatą. Ważne, żeby nie przeciągnąć krewetek, wtedy stają się gumowate. W momencie kiedy białko się zetnie, krewetki są gotowe. Podajemy od razu z dodatkiem pokrojonych na ósemki cytryn i sosu
Kulinarne przygody Gatitybazylii szczypta oregano sposób przyrządzenia Filety drobiowe myjemy i dzielimy na niewielkie kawałki. Do miski dodajemy jogurt sól i pieprz, mieszamy i do tak sporządzonej marynaty wkładamy kawałki kurczaka. Następnie misę o dstawiamy w chłodne miejsce, na co najmniej 1,5-2 godziny. Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki(...)wsypujemy do misy, dodajemy do nich mąkę, słodką paprykę, sól selerową, oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Kawałki drobiu wyjmujemy z marynaty i układamy na ruszcie pozwalając odciec nadmiarowi jogurtu. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie
Miód i pieprzsoku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę 1/4 łyżeczki zmielonego kminku pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem na kilka godzin ( mięsa nie trzymamy w lodówce ). Rozgrzałem mocno grill, ułożyłem steki
R'n'G Kitchenpołowy cytryny - garść świeżej bazylii - 1 jajko - mąkę wrocławską - olej do smażenia - szczyptę soli i pieprzu 1. Rybę płuczemy, osuszamy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. 2. Następnie przygotowujemy marynatę z oleju, cytryny, czosnku, bazylii oraz soli i pieprzu. 3. Kawałki dorsza umieszczamy w marynacie i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. 4. Po godzinie rybę obtaczamy w roztrzepanym
Bez Cebulipiersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżka oleju Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami marynaty. Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin. Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę
BullioSkładniki na porcje dla 4 osób - czyli dla bardzo głodnej pani Żony, kapryśnego Pana Męża i starczy jeszcze na drugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania(...)oraz dokładnie oblać Sosem madziarów od Folwark - ilości przypraw wg. uznania i własnego smaku . Odstawić do zamarynowania pod przykryciem na noc do lodówki. Następnego dnia kurczaka przełożyć wraz z marynatą do rękawa f oliowego do pieczenia. ten z kolei włożyć no kamionkowego naczynia do zapiekania. Naczynie z mięsem włożyć do rozgrzanego do 200C piekarnika - grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika
Grunt to przepis!rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella 250 gram piersi kurczaka marynata: 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli, pieprzu i kuminu olej rzepakowy do smażenia 1 cebula 500 gram dyni hokkaido 50 gram koziego sera 1/3 szklanki rodzynek do namoczenia rodzynek(...)szczypta soli i pieprzu Rodzynki zalewam wrzątkiem z dodatkiem ekstraktu z wanilii oraz rozmarynu i odstawiam na minimum 30 minut. Pierś kurczaka kroję w kostkę i mieszam ze składnikami marynaty. Odstawiam na minimum 30 minut. Dynię kroję w kostkę i gotuję na parze lub w wodzie przez 10 minut, odcedzam. Na patelni smażę pokrojoną w kostkę cebulkę i pierś kurczaka
Mango Papajaknorr 8 ząbków czosnku Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Wąskim nożem w szynce (pod skosem) robimy otwory i umieszczamy w nich ząbki czosnku. W kubku przygotowujemy marynatę. Do oleju dodajmy, sól, paprykę, czosnek granulowany i rozkruszone kostki knorra. Wymieszaną marynatą nacieramy szynkę. Przykrywamy i pozostawiamy do zamarynowania w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze
Smaki Ewyoctu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Mięso umyć i osuszyć. Połączyć i dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem z całą marynatą do naczynia do zapiekania. Na wierzchu można położyć
kuchnia doski