wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól,miętę. Mieszamy po to by połączyć wszytko razem i umieszczamy naszą kaczkę w takiej marynacie na minimum całą noc najlepiej na 24h w chłodne miejsce pod przykryciem. Następnego dnia kaczkę musimy opłukać z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem i posypujemy z dwóch stron słodką paprykę
Viola cooks with passionSKŁADNIKI dla 2 osób: 2 piersi z kaczki 2 jabłka 4 łyżki powideł malinowych Marynata 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sos sojowy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łącze ze sobą. Skórkę nacinam dokładnie. Nacieram mięso. Wkładam do lodówki na ok 12 godzin
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce(...)mieszam składniki marynaty do mięsa. Wszystko mieszam ze sobą, marynuje mięso. Wkładam do lodówki na ok 30 min. Pieczarki myję a następnie kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Mięso wyjmuję z lodówki na patelni po pieczarkach smażę mięso na rumiano. Następnie wszystkie składniki
Gotowanie Patkiśrednich pieczarek - 1 czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - papryka wędzona - sól morska - 2 łyżki sosu sojowego - 1,2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) - oliwa do smażenia marynata: - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu teriyaki - łyżka oleju sezamowego - 1/3 łyżeczki cynamonu - szczypta imbiru - szczypta pieprzu cayenne - 1/2 łyżeczki soli Kurczaka przygotowujemy już dzień wcześniej. Filet oczyszczamy(...)błon i żyłek i kroimy w grube paski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka. Wkładamy do miski, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę
Cook&Lovemięsa od szynki 100 g kabanosów cienkich zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczkę kolendry 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki kolendry Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie(...)godzinę. Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody. Po 30 minutach pieczenia zdejmuję
wesoła kuchniaSKŁADNIKI: 10 plastrów Karkówki bez kości 4 cebule czerwone 3 łyżki prażonej cebuli 100 ml wody Marynata 50 ml sosu sojowego 2 łyżki wegety 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Mięso myję. Plastry mięsa rozbijam dokładnie. W miseczce łącze składniki marynaty. Każdy plaster dokladnie nacieram. Cebulę obieram
Gotowanie Patkikurczaka 100 g ( 1 woreczek ) kaszy jęczmiennej ( bulgur, gryczanej ) 250 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu rzepakowego 50 ml białego wina woda do podlewania Marynata: 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta suszonej wędzonej papryki 2 szczypty soli himalajskiej Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem(...)dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą. Dusić ok 15 min. Na ok 3 min przed końcem duszenia piersi posmarować miodem. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć
Jemy Pijemykuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odstawiamy do wystygnięcia. Skorupkę j ajka delikatnie obstukujemy w kilku miejscach. Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem soli, listka laurowego, ziaren kolendry, białego pieprzu i papryczki chili. Marynatę odstawiamy do wystygnięcia. Do dużego słoja wkładamy jajka, natkę pietruszki oraz koperek. Na koniec wlewamy marynatę. Słój zamykamy i umieszczamy w lodówce. Jajka marynujemy
La grande e la piccola cuocaklarowanego masła 2 świeże pomidory 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego szczypta ostrej papryki w proszku / opcjonalnie DODATKOWO : ugotowany biały ryż do podania, mizeria * można zastąpić marynatą przygotowaną z mieszanki przypraw: po 1 łyżeczce kurkumy, curry w proszku, tartego imbiru, czosnku oraz 1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy WYKONANIE Pierś indyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku(...)oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki lub miski i doprawiamy solą i pierzem. Dodajemy łyżkę pasty curry lub marynatę z kurkumy, curry, imbiru i czosnku. Dokładnie mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do rondelka lub miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty
cool and mintyłyżka płaska mąki krupczatki Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony, rozmaryn suszony, olej i ocet winny. Marynatę mieszam i przekładam do niej królika. Dokładnie go obtaczam i wkładam do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu(...)międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika dusze około godzinę. Sos: Po tym czasie wyjmuję mięso z brytfanny. Do miseczki wlewam wodę w której rozrabiam mąkę. Wlewam do gotującego się sosu, na końcu dolewam śmietanę. Zagotowuję i królika podaję z sosem
wesoła kuchniałyżka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Krok 2. Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości(...)lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden na drugim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Krok 3. Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią. Kotlety podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Moja Książka KucharskaMieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę. Krok 2. Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą. Gotowe, zrumienione żeberka podajemy z pieczonymi
Moja Książka Kucharskaplasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion zagotowujemy z czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą
Moja Książka Kucharskakroimy w drobną kostkę, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną w kosteczkę cebulkę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, wkładamy mięso, dokładnie pokrywamy marynatą - odstawiamy na około 40 minut do zamarynowania. Krok 3. Usuwamy marynatę z mięsa, plastry układamy na ruszcie - pieczemy na rozgrzanym żarze przez około 3 minuty z każdej strony - następnie
Moja Książka Kucharska