marynata - 6549 przepisów (strona:157/437)

Dania z kurczaka na majówkę 445

bonnet. Grillowane szaszłyki z kurczaka Dobrym początkiem rozpoczęcia majówkowego grillowania jest zaserwowanie szaszłyków z kurczaka. Kilogram dobrego jakościowo mięsa należy zamarynować na przynajmniej 8 godzin w lodówce. Do przygotowania marynaty potrzebna jest jedna duża cebula, jednaj główka czosnku, sok z jednej cytryny, szklanka jogurtu greckiego oraz po łyżce przypraw: ostrej mielonej papryki, tymianku, pieprzu kajetańskiego, cukru, odrobinę soli oraz oliwy(...)oliwek. Wszystkie składniki należy połączyć w mikserze na gładką masę i krótko miksować. Mięso bardzo dokładnie zanurzyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki. Pól godziny przed grillowaniem warto włożyć bambusowe patyczki do zimnej wody, dzięki czemu łatwiej jest nadziać kawałki kurczaka. Przed położeniem szaszłyków na ruszt warto delikatnie posmarować je oliwą z oliwek i następnie piec z każdej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z kurczakiem, serem roquefort i sosem miodowo-musztardowym 129

kurczakiem, gotowa! Podałem ją z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym, w którym zachęcam do wykorzystania musztardy Dijon lub musztardy francuskiej z całą gorczycą. A i nie zapominajmy o aromatycznej marynacie do kurczaka. To ona sprawia, że nawet zwykła sałatka staje się taka dobra! :D * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g sera roquefort duża główka sałaty fryzyjskiej 200 g pomidorów koktajlowych(...)papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Musztardę połącz z miodem i octem. Następnie zacznij powoli dolewać oliwy, cały czas energicznie mieszając. Sałatę porwij na strzępki

Food Square
Kurczak w marynacie jogurtowej 150

Witam wszystkich! Dzisiaj kurczak pieczony w sosie jogurtowym. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Godne polecenia. Potrzebuję do zrobienia marynaty : Czytaj więcej

Tylko pysznie
Quasedilla z kurczakiem i serem. 250

może poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól Wykonanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę(...)Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Pomidor z zalewy pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć

zadanie-gotowanie
Krewetki smażone w miodzie i imbirze 131

kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem, Z papryczki usuwamy nasionka i również ją drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę, miód, czosnek, papryczkę i imbir. Do powstałej marynaty wrzucamy krewetki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Krewetki wraz z marynatą smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. Gdy krewetki nabiorą pięknego różowego koloru wlewamy

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty 146

wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól,miętę. Mieszamy po to by połączyć wszytko razem i umieszczamy naszą kaczkę w takiej marynacie na minimum całą noc najlepiej na 24h w chłodne miejsce pod przykryciem. Następnego dnia kaczkę musimy opłukać z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem i posypujemy z dwóch stron słodką paprykę

Viola cooks with passion
PIERSI KACZKI W MALINACH 123

SKŁADNIKI dla 2 osób:   2 piersi z kaczki 2 jabłka 4 łyżki powideł malinowych Marynata 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sos sojowy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łącze ze sobą. Skórkę nacinam dokładnie. Nacieram mięso. Wkładam do lodówki na ok 12 godzin

Gotowanie Patki
GULASZ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 140

SKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce(...)mieszam składniki marynaty do mięsa. Wszystko mieszam ze sobą, marynuje mięso. Wkładam do lodówki na ok 30 min. Pieczarki myję a następnie kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Mięso wyjmuję z lodówki na patelni po pieczarkach smażę mięso na rumiano. Następnie wszystkie składniki

Gotowanie Patki
kuskus z warzywami i orientalnym kurczakiem 179

średnich pieczarek - 1 czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - papryka wędzona - sól morska - 2 łyżki sosu sojowego - 1,2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) - oliwa do smażenia  marynata: - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu teriyaki - łyżka oleju sezamowego - 1/3 łyżeczki cynamonu - szczypta imbiru - szczypta pieprzu cayenne - 1/2 łyżeczki soli Kurczaka przygotowujemy już dzień wcześniej. Filet oczyszczamy(...)błon i żyłek i kroimy w grube paski.  Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka. Wkładamy do miski, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę

Cook&Love
Wielkanocna szynka z kabanosem 132

mięsa od szynki 100 g kabanosów cienkich zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczkę kolendry 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki kolendry Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie(...)godzinę. Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody.  Po 30 minutach pieczenia zdejmuję

wesoła kuchnia
KARKÓWKA DUSZONA W CEBULI 206

SKŁADNIKI:   10 plastrów Karkówki bez kości 4 cebule czerwone 3 łyżki prażonej cebuli 100 ml wody Marynata 50 ml sosu sojowego 2 łyżki wegety 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Mięso myję. Plastry mięsa rozbijam dokładnie. W miseczce łącze składniki marynaty. Każdy plaster dokladnie nacieram. Cebulę obieram

Gotowanie Patki
Fit obiad. Pierś z kurczaka z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim. 905

kurczaka 100 g ( 1 woreczek ) kaszy jęczmiennej ( bulgur, gryczanej ) 250 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu rzepakowego 50 ml białego wina woda do podlewania Marynata: 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta suszonej wędzonej papryki 2 szczypty soli himalajskiej Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem(...)dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą. Dusić ok 15 min. Na ok 3 min przed końcem duszenia piersi posmarować miodem. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć

Jemy Pijemy
Dietetycznie – Filet z kurczaka z kaszą kuskus 196

kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cykl wielkanocny: Jajka marynowane w przyprawach (Uova marinate alle spezie) 180

odstawiamy do wystygnięcia. Skorupkę j ajka delikatnie obstukujemy w kilku miejscach. Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem soli, listka laurowego, ziaren kolendry, białego pieprzu i papryczki chili. Marynatę odstawiamy do wystygnięcia. Do dużego słoja wkładamy jajka, natkę pietruszki oraz koperek. Na koniec wlewamy marynatę. Słój zamykamy i umieszczamy w lodówce. Jajka marynujemy

La grande e la piccola cuoca
CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 181

klarowanego masła 2 świeże pomidory 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego szczypta ostrej papryki w proszku / opcjonalnie  DODATKOWO : ugotowany biały ryż do podania, mizeria * można zastąpić marynatą przygotowaną z mieszanki przypraw: po 1 łyżeczce kurkumy, curry w proszku, tartego imbiru, czosnku oraz 1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy  WYKONANIE Pierś indyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku(...)oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki lub miski i doprawiamy solą i pierzem. Dodajemy łyżkę pasty curry lub marynatę z kurkumy, curry, imbiru i czosnku. Dokładnie mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do rondelka lub miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty

cool and minty