marynata - 6549 przepisów (strona:150/437)

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z ORZEŹWIAJĄCYM SOSEM TRUSKAWKOWYM 142

łyżeczka majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki sosu: 120 g konfitury z truskawek Łowicz, 2 łyżki wody, większa garść listków mięty, pieprz świeżo mielony. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do mięsa z oleju i przypraw - pieprzu, soli, tymianku i majeranku. Polędwicę oczyszczam z błon i kroję w plastry, lekko spłaszczam dłonią i nacieram marynatą (najlepiej zrobić mięso trochę wcześniej

JejKuchnia
CZOSNKOWA ŁOPATKA SMAŻONA Z WARZYWAMI 129

POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 30-40 dag łopatki wieprzowej, 35 dag pieczarek, po 1/2 małej papryki - czerwonej i pomarańczowej (lub innej), garść posiekanego szczypiorku. Składniki marynaty: łyżeczka czosnku staropolskiego, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso kroję w drobną kostkę. Składniki marynaty dokładnie łączę, mieszam z pokrojonym

JejKuchnia
Kacze udka 135

Soczyste, aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką

Zasmakuj Kuchni
UDKA PIECZONE GARAM MASALA 148

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Składniki marynaty

JejKuchnia
Pałki miodowo-musztardowe 179

płynnego miodu 3 łyżki musztardy ząbek czosnku tymianek, rozmaryn, sól, czarny pieprz Sposób wykonania: Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy marynatę: miód i musztardę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem i tymiankiem. Powstała marynata polewamy pałki i dokładnie w niej obtaczamy. Pozostawiamy na minimum 2h, a najlepiej na noc. Zamarynowanego kurczaka

Pyry na Gaz
Kurczak w 3 pysznych odsłonach 305

dania z kurczaka – każde w innym stylu. Poniższe menu sprawdzi się doskonale podczas rodzinnego przyjęcia. Znajdziecie w nim kotleciki z kurczakiem oraz serem żółtym, pieczone skrzydełka w aromatycznej marynacie, a także orientalnego kurczaka w sosie z kurkumy i papryką. Dania z kurczaka bardzo lubię z kilku względów. Po pierwsze mięso drobiowe jest najbardziej uniwersalne – nadaje się do różnych(...)Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy je za pomocą noża na dwie części. Maggi, posiekany czosnek, miód, paprykę oraz olej mieszamy ze sobą. Kurczaka wkładamy do płaskiej miski/pojemnika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut

Kuchnia Bazylii
KASZA Z WARZYWAMI I MIĘSEM Z ZUPY 137

udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju

JejKuchnia
Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem, czosnkiem i chilli 148

masła Przygotowanie: dorsza osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem w powstałej marynacie obtocz rybę i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć rybę na foli ułóż rybę, polej pozostałą marynatą, obłóż rybę równomiernie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Rolada z piersi kurczaka 133

wymaga oczyszczania, oddzielania od kości, ale! Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby nie był suchy i dławiący to nie byle wyczyn :) My stawiamy przede wszystkim na dobrą marynatę i zawsze jest ok :) ROLADA: 1 podwójny filet z kurczaka (bez polędwiczek) 50 g świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebula pieprz sól 1 mały jogurt kozi 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ostrej(...)wlewamy jogurt, mieszamy z kurkumą i ostrą papryką i delikatnie wkładamy roladę. Marynujemy min. 1 godzinę. Roladę wyjmujemy z jogurtu i obsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Wlewamy marynatę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie roladę delikatnie wyjmujemy i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Dzięki temu będzie soczysta

Kuchnia od dwojga
Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości 133

wersji. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha! Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba. Koniecznie spróbujcie! 1 kg karkówki wieprzowej Marynata: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz (według smaku) Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Karkówkę umyć, osuszyć i następnie dokładnie

Di gotuje
Kurczak czosnkowy z brokułami 130

pierz -500g  brokułów Przygotowanie Ćwiartki oczyścić, umyć. Odłożyć 2 ząbki czosnku, pozostałe obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kurczaka i włożyć na min. godzinę do lodówki. Jeżeli używamy allioli - pastą allioli smarujemy dokładnie kurczaka i tak odkładamy do lodówki (bez przygotowywania marynaty). Po tym czasie do naczynia

Zielona Kuchnia
SZYNKA PIECZONA Z PAPRYKĄ I SOSEM SOJOWYM 175

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, płaska łyżeczka soli, łyżeczka czosnku po staropolsku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w płatkach. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę i dokładnie

JejKuchnia
Łosoś w glazurze miodowo-imbirowej. 168

opłukać, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem i zdjąć delikatnie skórę. Wymieszać płynny miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek. Filet umieścić w foliowej torebce i wlać do niej połowę marynaty. Delikatnie wmasować w łososia i pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Do pozostałej części marynaty dodać sok z cytryny. Po upływie godziny przecedzić przez sitko wyciskając możliwie cały płyn. Piekarnik

zadanie-gotowanie
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 214

cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej odrobina gorącej wody Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs

Izabelawkuchni
Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem 149

łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania