Często jestem proszona o przepisy z łatwo dostępnych składników, proste i szybkie w przygotowaniu. Pieczony łosoś to dokładnie takie danie. Wystarczy krótko marynować rybę i jeszcze krócej piec. Marynata nadaje łososiowi lekko słono-słodki smak i piękny brązowy kolor. Pieczonego łososia podaję z gotowanymi warzywami, takimi jak groszek cukrowy, brokuły, szparagi. Latem świetnie sprawdzi się z miksem chrupiących(...)cytryny i oleju. Nie wstawiam łososia do lodówki, chyba że jest upał to wtedy tak, ale na 15 minut przed pieczeniem trzeba wyjąć rybę z chłodziarki. Łososia wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce skórką do dołu. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennyłyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki *** *** Mięso przekładamy(...)miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące *** *** Kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą
Blog z Apetytemroku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie. Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego i orzeźwiającego jak "szybka marynata" - wytworzona w płynie solnym z octu, cukru i soli
mojej kuchniłyżka octu jabłkowy na litr wody 3-4 ziela angielskiego na słoik litrowy 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik 1 liść laurowy na słoik Wykonanie Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw . Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin. Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić. Do słoika włożyć(...)zalać wrzątkiem,odstawić na 10 minut i wylać wodę . Ponownie zalać wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x , ponieważ są bardziej delikatne ). Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru. Napełnić słoiki ogórkami ,zalać zalewą i natychmiast zamknąć słoik
mojej kuchniautentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno nada ona ciekawego smaku wielu daniom mięsnym i warzywnym. Udoskonali smak sosów czy marynat :-) Koreański Grill to smak Koreii. Tutaj królują wyraziste i pikantne potrawy i taka jest też ta przyprawa, która na pewno nieźle Was rozgrzeje. Znajdziemy tutaj paprykę, cukier trzcinowy, imbir, czosnek(...)pieprz cayenne. Ta mieszanka nada daniom wyrazistego smaku. Idealna do wieprzowiny, wołowiny, ryb, owoców morza oraz wszelkich marynat. Wszystkie przyprawy są 100 % naturalne i odpowiednie dla wegan
kruche babeczkigotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha
Na moim talerzuoleju sól, pieprz 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 3 łyżeczki majonezu opcjonalnie panierka: mąka pszenna, bułka tarta, 2 roztrzepane jajka PRZYGOTOWANIE: Na początku robię marynatę: roztrzepane jajka mieszam z mąką ziemniaczaną, drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku (zmiażdżony czosnek robi się trochę gorzkawy podczas smażenia), ketchupem, majonezem, musztardą i 5 łyżkami oleju. Schab kroję w cienkie plastry(...)jeśli kupiłam cały kawałek), dziś jednak korzystam z gotowych kawałków. Kawałki mięsa wkładam do folii i rozbijam tłuczkiem mocno na cienkie kotlety. Solę i pieprzę. Smaruję marynatą z obu stron. Odkładam do lodówki na 2-3 godz. Jeśli nie mam tyle czasu to chociaż na 30 minut. Można je teraz od razu smażyć. Ja jednak dodatkowo zrobiłam panierkę. Obtoczyłam kotlety
Zasmakuj KuchniDziś nowa propozycja na podanie drobiu z piekarnika. Danie szybkie do przygotowania, wymaga tylko upieczenia w piekarniku w pysznej marynacie. Składniki: 6 dużych udek lub 12 podudzi pół szklanki coca-coli ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki) 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania(...)Udka / podudzia umyć, osuszyć. Udka podzielić na pół. 2. Keczup, zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą. 3. Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło. 4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką. Smacznego!!! Źródło: Obżarciuch
Kuchnia domowa Anipachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. To danie nie tylko wspaniale wygląda na talerzu, ale tak też smakuje. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej O tej polędwiczce w marynacie z musztardy nie trzeba wiele pisać. Wystarczy na nią spojrzeć, żeby wiedzieć, że jest pyszna! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można
Niedzielny kucharzdzielimy na trzy części. Lotki odrzucamy. Do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy sól, czosnek granulowany , pieprz, tymianek, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i 1/3 lyżeczki papryki ostrej. Mieszamy. Do marynaty wkładamy osuszone papierowym ręcznikiem skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 C. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i umieszczamy na kratce
Kasia i jej kobiecy światPrzygotowanie całego pieczonego kurczaka nie wymaga jakichś większych zdolności kulinarnych. Ważne jest przygotowanie dobrej marynaty , w której mięso nabierze smaku i kruchości. Taka marynatą jest włożenie kurczaka w kefir, co nada mięsu fajnej delikatności. Składniki: 1 tuszka kurczaka 2 cytryny kilka gałązek rozmarynu 1 litr kefiru sól, pieprz 3 łyżki masła 6-7 gałązek natki pietruszki Wykonanie: Kurczaka myjemy
Z Majeczką w kuchnijuż wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej. Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty. Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz majeranek. Grzyby pokroiłam drobno i dołożyłam do całości. Wszystko wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak. Doprawiłam na koniec(...)uważałam za potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku. Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość. Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano spróbowałam i postanowiłam, że napiszę właśnie o tych śledziach :) Niebo w gębie! Pycha! Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąmiseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać. Krok 3. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami(...)polać pozostałą w naczyniu marynatą. Udka pieczemy przez około 1,5 godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia. Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: udka kurczaka z piekarnika, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka>> > udka kurczaka
Moja Książka Kucharskapewno nie raz nasuwa się Wam pytanie... co dziś na obiad? Albo: mam pierś z kurczaka co z niej zrobię? Proponuję pyszną, aromatyczną, soczystą pierś z kurczaka marynowaną w marynacie z dużą ilością świeżego czosnku. Upieczona została w opiekaczu, jednak możecie go zastąpić patelnią grillową albo piekarnikiem. Składniki: * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * pół szklanki oleju * płaska łyżeczka(...)miski wlać olej, wsypać sól, przyprawy, tymianek i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wymieszać wszystko. Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Zanurzyć kawałki piersi w marynacie. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Opiekacz nagrzać (użyłam opiekacza Dezal ), układać na nim kawałki mięsa. Piec mięso około 10 minut
Zrób to smaczniesmaku Natka pietruszki (do posypania po gotowym daniu) Sos: 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 400ml śmietanki 30% 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego Sól, pieprz do smaku Marynata do kurczaka: 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu ⅓ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki posiekanego drobno czosnku(...)Sposób przygotowania: Składniki na marynatę łączymy ze sobą i nacieramy kurczaka. Pozostawiamy go w zimnie na minimum kilka godzin. Następnie przekładamy do rękawa i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Sos: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy śmietankę wymieszaną z przecierem pomidorowym. Doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy z ognia. Doprawiamy
Kuchnia w czekoladzie