marynata - 6549 przepisów (strona:136/437)

Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej z curry / Yogurt and Curry Chicken Skewers 69

patyczki oprócz mięsa możemy tez nałożyć ulubione warzywa do szaszłyków, na przykład kawałki papryki. Smacznego:) 500 g piersi z kurczaka, opcjonalnie 2 czerwone cebule i inne warzywa, na marynatę: 1/3 szklanki jogurtu greckiego, 3-4 łyżki oleju, 1 i 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego), płaska łyżeczka cynamonu, łyżeczka kurkumy, płaska łyżeczka granulowanego czosnku(...)łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, obtoczyć w niej kurczaka, marynować około 30 minut lub trochę dłużej. Po tym czasie nadziewać mięso na patyczki (można na przemian z warzywami). Grillować do miękkości lub piec w piekarniku około

Lekcje w kuchni
Kurczak Fajitas / Chicken Fajitas 81

będzie też dobrze smakował w domowej bułce do kebabu czy chlebku pita . Polecam wszystkim fanom ostrych smaków. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, 1-2 czerwone papryki, duża cebula, na marynatę: 2 łyżki oleju, czubata łyżeczka oregano, łyżeczka chili (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre smaki), płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), 1/2-3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, sok z połowy limonki lub małej(...)cytryny, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty (można odstawić na 30 minut). Mięso smażyć do zarumienienia, dodać paski papryki i cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do miękkości. Posypać natką i opcjonalnie skropić dodatkowym sokiem z limonki. Oryginalny przepis. Facebook Instagram Twitter ENGLISH: 500 g of chicken breast, 1-2 red bell peppers

Lekcje w kuchni
Pieczona goleń wołowa 96

robiliśmy, więc uznał, że warto podjąć wyzwanie i przygotować ją w domu. Po przeszukaniu książek i zasobów Internetu postanowiliśmy, że przygotujemy goleń wołową z czerwonym winem . Uzupełnieniem marynaty była cebula oraz podstawowe trzy przyprawy w naszym domu (oprócz soli i pieprzu) – liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Sukces smakowy udało nam się osiągnąć dzięki długiemu marynowaniu mięsa w tych(...)pieprzem, ułożyć na plastrach cebuli. Na mięsie położyć resztę cebuli oraz przypraw. Całość zalać winem, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, cebulę z przyprawami podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch woreczków do pieczenia. Do każdego z nich włożyć goleń wołową oraz wlać porcję wina, jeśli mięso nie jest przykryte

niecodziennikpary
Smażona wołowina z warzywami w sosie teriyaki – STIR FRY 78

300g wołowiny 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek szczypiorku 1 czosnek 1 plasterek korzenia imbiru ⅓ łyżeczki chili 100ml wody 2 łyżeczki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 8 łyżek marynaty teriyaki 1 łyżka cukru 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej olej sezamowy do smażenia olej ryżowy do smażenia 200 g ryżu jaśminowego 1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien. Przekładamy(...)woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy czosnek i imbir cały czas mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę chwilę smażąc. Wsypujemy chili i mieszamy. Podlewamy wodą i dodajemy sosy sojowy, marynatę teriyaki i ocet ryżowy doprowadzamy do wrzenia. 5. Dodajemy cukier i zagęszczamy rozczynem z mąki ziemniaczanej. 1 łyżeczka mąki na 2 wody. Pod koniec dodajemy szczypiorek i jeszcze chwilę smażymy

karolgotuje
Sałatka warzywna z kurczakiem 108

oleju sezamowego, szczyptę chili, szczyptę imbiru, szczyptę soli, 2 łyżeczki sosu rybnego, sok z limonki, łyżeczkę cukru trzcinowego. 1. Z sosu rybnego, soku z limonki i cukru trzcinowego przygotuj marynatę. 2. Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i zalej marynatą. 3. Orzechy i migdały zmiel, po czym przesyp do głębokiego talerza. 4. W drugim talerzu roztrzep jajko. 5. Kawałki

Z notatnika dietetyka
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA MARYNOWANE W MAŚLANCE 100

przyprawy ziołowej do kurczaka (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Do miski wlać maślankę, dodać sól, pieprz, czosnek i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa i wszystko wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć na blachę wyłożoną

Zrób to smacznie
Udka z kurczaka (3 różne marynaty) 78

Postanowiłam przedstawić Wam w jednym poście pieczone udka, jedynie zróżnicowałam marynaty, więc liczę na to, że znajdziecie coś dla siebie.. Jako, że ogólny sposób przyrządzania jest taki sam, więc zaprezentowałam je we wspólnym zestawieniu. Pierwsza propozycja to udka w marynacie teriyaki, druga z cytrusami, a trzecia miodowo-musztardowa. Składniki przygotowałam na  na 2 porcje udek

Z Hrabiną w kuchni
Indyk pieczony 107

indyka 2 łyżki octu winnego 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz 1. Fileta natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wlać ją do worka foliowego i umieścić tam filet z indyka. Worek zawiązać i włożyć na 12 godzin do lodówki (od czasu do czasu potrząsnąć. 2. Po 12 godzinach filet wyjąć(...)woreczka, obwiązać sznurkiem, aby nadać mu kształt i włożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i piec w piekarniku w 160 stopniach około 1,5 godziny. Smacznego

kruche babeczki
Łopatka wieprzowa pieczona w sosie 86

niewymagający dużo pracy obiad dla całej rodziny. Łopatka marynowana w ziołach i pieczona w bulionie jest wyrazista w smaku, soczysta i mięciutka. Zasmakuje z pewnością wszystkim mięsożercom. W przygotowaniu marynaty pomógł mi kamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak.   Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie(...)mamy moździerza wybieramy mielone wersje przypraw, które mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Łopatkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy plaster nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą. Całość zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwanaście godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cebulę pokrojoną w piórka. Zalewamy wszystko bulionem

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki z piekarnika 104

rozpadały się podczas mieszania z przyprawami). W miseczce mieszamy olej, granulowany czosnek, łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, sól, pieprz i rozmaryn. Ziemniaki studzimy, przekładamy do większej miski i oblewamy naszą marynatą. Mieszamy wszystko, tak by nasza marynata pokryła każdy kawałek (robimy to dłońmi). Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do większego naczynia żaroodpornego. Całość obsypujemy jeszcze

Słodkie okruszki
Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą 88

obłędnie pyszne. Podane ze śmietaną, cheddarem i awokado zdecydowanie nie należą do dietetycznych dań, ale jeśli mam zajadać się moim ulubionym comfort foodem, to kiedy jak nie w zimie? :) marynata: 3 łyżki oliwy z pieprzem sok z połowy limonki skórka starta z limonki spora szczypta wędzonej papryki spora szczypta ostrej papryki łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego) łyżeczka nasion kolendry łyżeczka(...)ziemniaki pół łyżeczki soli świeży tymianek kwaśna śmietana guacamole cheddar (użyłam z pieprzem) Obrane ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzone zalewamy marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i w opcji grill pieczemy około 25 minut. Podajemy z tymiankiem, kwaśną śmietaną, guacamole i cheddarem. Smacznego :) Artykuł Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim

Mienta blog
Udka bez kości faszerowane salami, serem, papryką i cebulą 83

odpowiednim momencie wstawić tylko do piekarnika i czekać aż się upiecze:).  8 udek bez kości 1 żółta papryka 8 plastrów salami  8 plastrów sera żółtego 1 cebula marynata: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka czerwonej papryki, 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku  1. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie jej składniki, nacieramy nią

Szefowa kuchni
Soczysty schab pieczony w rękawie do pieczenia 140

szynka pieczona . Składniki: Ok 1 kg schab mieszanka ziół i przypraw do pieczenia mięs 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju do marynaty dodatkowo: rękaw do pieczenia Stella Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy. Marynatę mieszamy z olejem, dodajemy listka ziele i czosnek przepuszczony przez praskę lub drobno posiekamy. Smarujemy mięso i zostawiamy na kilka godzin

Życie zaczyna się w kuchni