domowej roboty. Też mega prosty. Zrobicie go w czasie, kiedy pieką się żeberka. Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com Składniki: 2 kg żeberek 1 szklanka sosu barbecue ( według tego przepisu ) Marynata 2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Przygotowanie(...)Krok 1 Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka. Polej je olejem i wysmaruj z obydwu stron. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środkową półkę wstaw żeberka. Piecz 2 godziny. Krok 3 Wyjmij żeberka z piekarnika. Pokrój na kawałki, tak żeby
Niedzielny kucharzUwielbiamy kotlety z kością, bo są soczyste, grube, intensywne w smaku dzięki odpowiedniej marynacie. Pyszne, chrupiące i mają kawał porządnego mięsa. Zazwyczaj moczę je przez noc w mleku, tym razem do skruszenia posłużyłam się maślanką i chrzanem. W takiej marynacie mzan mięso trzymać nawet 48 h, a im dłużej tym jest lepsze, bardziej kruche i soczyste. Polecam tę metodę. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikgrubości około 1,5 cm. Każdy kawałek naciąć wzdłuż i przekręcić jak przy formowaniu faworków. W misce wymieszać dokładnie jajka, ajvar, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mięso ułożyć w przygotowanej marynacie tak, aby każdy kawałek był dokładnie zanurzony. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Mięso, po wyjęciu z marynaty, obtoczyć w bułce tartej. Układać
Praktyczna plopanierować w płatkach owsianych. Wyszło smacznie 😁. Można korzystać z przepisów z gazet, ale trzeba się opierać na własnych umiejętnościach. Składniki: - 2 piersi z kurczaka, - płatki owsiane (do obtoczenia) Marynata: - 1/2 łyżki sosu sojowego, - szczypta soli, - 1 łyżeczka granulowanego czosnku, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - czarny pieprz. Ciasto: - 3 łyżki mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka, - 1/2 wody gazowanej, - 2 jajka(...)szczypta soli, - 3 łyżki wiórków kokosowych, - olej do smażenia. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy pod folią. Wszystkie składniki do marynaty mieszamy, starannie nacieramy nią mięso i odstawiamy na ok. 1.5 godziny. Składniki ciasta miksujemy, na końcu mieszamy z wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na 30 minut, aby zgęstniało. Kotlety panierujemy w cieście, a potem obtaczamy
Przepisy Mikołajacałymi ziarnkami gorczycy) 1 łyżka miodu (np. gryczanego) 2 łyżki oleju sól Sposób wykonania: Ostrym nożem nacinamy skórę na kurczakach. Musztardy, miód, olej oraz sól mieszamy ze sobą. Powstałą marynatą polewamy mięso a następnie nacieramy nią każdy kawałek z osobna. Kurczaki w marynacie odstawiamy na godzinę do lodówki. Mięso wykładamy skórką do góry do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą glazurą. Całość
Qchnia po prostumogą się przy niej schować. Idealna propozycja na świąteczny stół. Składniki: ok. 1 kg schabu 1 litr mleka 6-7 ząbków czosnku 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę(...)majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz
Kuchnia MagdaLenymogą się przy niej schować. Idealna propozycja na świąteczny stół. Składniki: ok. 1 kg schabu 1 litr mleka 6-7 ząbków czosnku 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę(...)majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz
Kuchnia MagdaLenyszklaka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 pełna szklanka panierki razowej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy. Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce na 12 h. Co jakiś czas mieszamy. Udka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i panierce. Smażymy na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku. Przez kilka
R'n'G Kitchenbulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy(...)dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenybulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy(...)dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenyjest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)łyżka masła klarowanego pieprz biały sól Dodatkowo plastry pomarańczy do dekoracji Grillowany łosoś Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował. Duszony czosnek niedźwiedzi Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy
Wędrówki po kuchniIdealne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Aromatyczna marynata sprawia, że kurczak jest bardzo delikatne - wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Marynata: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 ćwiartka z kurczaka 225g marchewki z groszkiem 50g suchej kaszy jaglanej Sposób przygotowania: Koncentrat pomidorowy z musztardą i przyprawami
Truskawkowa FiestaŻeberka na słodko – z miodem, cukrem i passatą pomidorową. Wpierw ugotowane, a następnie pokryte wspomnianą wyżej marynatą i zapieczone. Niestety, żeberka robiłam już dość dawno temu i nie zanotowałam sobie jak długo, w przybliżeniu choćby, żeberka były gotowane. Niby to nie problem, bo każdy może, a nawet powinien sam u siebie kontrolować czas gotowania, ale ja jakoś tak lubię(...)mniejsze kawałki. Wrzucamy do wody z dodatkiem kostek rosołowych (lub innych przypraw) i gotujemy na miękko. Passatę pomidorową, miód, cukier oraz olej łączymy ze sobą. Ugotowane żeberka pokrywamy marynatą. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 20-25 minut (do czasu aż mięso pokryje się glazurą
Smaki Na Talerzu