marynata - 6549 przepisów (strona:144/437)

Sałatka ze smażonym serem 96

pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem tych past. To jedne z najciekawszych produktów z gamy Patak’s. Mango chutney to słodko-ostry sos, idealny dodatek(...)już znane pasty i smaki, w nowych bardzo wygodnych małych opakowaniach. W każdym z pudełek znajdziecie 2 porcje pasty, a porcja wystarczy Wam do przygotowania jednego dania lub marynaty. To naprawdę wygodne rozwiązanie! Artykuł Sałatka ze smażonym serem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Rolada z boczku 127

Czas gotowania 2 hr Czas przygotowania 2 hr 15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 2 hr Czas przygotowania 2 hr 15 min Ingredients 1 kg surowego boczku * Marynata 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 zmielone liście laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1½ łyżeczki soli Dodatkowo(...)łyżki musztardy ** Instructions Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na desce chudszą stroną do góry. Wszystkie składniki marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę

Wędrówki po kuchni
Sznycel wołowy z cebulką 160

łyżki oleju sezamowego 4 łyżki cukru palmowego (lub trzcinowego) pieprz 2 duże cebule olej do smażenia szycli masło do smażenia cebuli Myślę, że całą tajemnicą dobrego sznycla jest odpowiednia marynata. Ja tym razem, zdecydowałam się na przepis ze strony doradca smaku . Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sos sojowy, cukier, pieprz i olej połączyć. Przygotować naczynie do którego należy włożyć(...)mięso, a następnie zalać je marynatą. Dokładnie obtoczyć wołowinę z każdej strony. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Cebule obrać. Pokroić na półplasterki  i usmażyć na maśle na złoty kolor. Oddstawić. Na drugiej patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nim każdy sznycel, po około 1,5 minuty z każdej strony. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Pieczony kurczak taco 132

naszego drobiu. Kręgosłup i szyjkę możecie wykorzystać do rosołu. Kurczaka rozkładamy na blasze lub w patelni bez rączki. Do naszej przyprawy taco dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wcieramy w naszego kurczaka. Co ważne, kurczaka w marynacie możemy odstawić na ok. godzinę, tak by nieco lepiej się zamarynował. Całość wstawiamy do piekarnika. 1,5-kilogramowy kurczak (ważony przed

Kuchennyviral.pl
Orientalny kurczak z figami 119

kurczak z figami to danie, które z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych potraw Polecam   Przepis na 2-3 porcje dania Orientalny kurczak z figami   SKŁADNIKI: Marynata: 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremu z octu balsamicznego o smaki fig Dodatkowo(...)Wlać oliwę z oliwek i krem z octu balsamicznego, dokładnie wymieszać. Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane mięso, dokładnie obsmażyć. Wlać szklankę wody, dodać goździki i dusić na małej

WSZYSTKO SMACZNE
Wołowina z grilla 144

wyjąć ją z lodówki na około 30 do 60 minut przed pieczeniem na grillu lub patelni. Na kilka, a nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem, wołowinę można zamarynować,W skład marynaty oprócz oleju, ziół i ulubionych przypraw, powinien wchodzić także kwaśny składnik (np. sok z cytryny, ocet, wino), który powoduje kruszenie mięsa. Wołowina dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, kminem rzymskim(...)natką kolendry i pietruszki, estragonem, szałwią i miętą. Do marynat i potraw z mięsa wołowego możemy dodać czosnek, imbir, chili, cebulę, świeże i suszone grzyby leśne lub orientalne, pomidory i koncentraty pomidorowe. Źródła: [1] http://ucztaqulinarna.pl/media/gfx/uq/Wolowina_skladniki.pdf #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Cztery Fajery
Sałatka z makaronem i smażonym tofu :) 148

mnie z dodatkiem chilli (Look Food) opakowanie miksu sałata, ok. 4 duże garście  płatki drożdżowe do posypania (Look Food) 100-120 g makaronu (u mnie z czerwonej soczewicy) Marynata do tofu: 2 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki oleju kokosowego (Look Food) 2 łyżeczki aminosu kokosowego Dressing: 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego (Look Food) 1 łyżeczka syropu z agawy(...)wody 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego Przygotowanie: Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w kostkę i wymieszaj z marynatą. Smaż na patelni do zrumienienia, co chwilę mieszając.  W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj dressing mieszając wszystkie wymienione składniki.  Następnie na talerz wyłóż sałatę (możesz dodać też pomidory

Zdrowie na języku :P
Piersi kurczaka z sosem sriracha 120

przetartych papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli, dość ostry. Nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, aż do niedzieli kiedy to postanowiłam dodać go do marynaty do piersi kurczaka. Użyłam dodatkowo innych produktów używanym w kuchni tajskiej jak limonki, sosu sojowego czy imbiru. Powstał pikantny ale smaczny sos, którym zamarynowałam i zapiekłam mięso. Wyszło pyszne danie(...)Kurczak był soczysty i aromatyczny. Polecam. Jeśli nie macie tego sosu, to dodajcie do marynaty inny sos chilli, lub ostrą paprykę lub trochę pieprzu cayenne. Byle było mniej lub bardziej pikantnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Harissa 144

abstrakcyjnie, że aż muszę spróbować. Przygotowanie jest banalnie proste, bo harissa jest prosta. Gotową harissę można trzymać w słoiku, w lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy(...)pieczonych papryk. Dodajemy przyprawy i suszone pomidory. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mała podpowiedź – jak wymieszacie w proporcjach 2:1 harissę z jogurtem, to otrzymacie cudowną marynatę do kurczaka. Post Harissa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Szaszłyk z indyka w marynacie z curry 140

Składniki ( 4 szaszłyki): 0,5 kg filetu z piersi indyka pomidorki koktajlowe marynata: 1/2 szklanki oliwy + 1/2 opakowania przyprawy curry Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Podudzia z kurczaka z piekarnika - z papryką, borowikami i cebulą 146

połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 5-6 większych borowików 1 cebula  2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka  sól, pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa i je nacieramy. Marynata to połączenie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju oraz soli. Na drugi dzień przygotowujemy już ostatecznie nasze mięsko.  W naczyniu żaroodpornym

Kuchnia moimi oczami
Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad 183

kroimy w plastry i lekko rozbijamy, tak aby każdy miał około 1,5 cm grubości. Ketchup mieszamy z wodą, olejem, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Plastry schabu obtaczamy w marynacie, tak aby mięso było całe pokryte sosem ketchupowym. Schab odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy na to czasu można piec od razu. Mięso(...)układamy w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą marynatę. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1h 20 minut (sprawdzamy widelcem czy jest miękkie, jeśli nie, to wydłużamy czas pieczenia). Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min bez przykrycia. [caption id="attachment

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami 125

Oczywiście nieco zmodyfikowany Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty ) , sprawia ,że kurczak jest wyśmienity. Dodatkowo , ta potrawa , ma jeszcze tą zaletę ,że odgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki(...)kawałki , przekładamy do miski . Cebulę i czosnek ,obieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina

Ogrodnik w podróży
Ogórki w miodzie – do słoików na zimę 4280

caption id="attachment_7550" align="aligncenter" width="685"] Ogórki w miodzie[/caption]   Zobacz inne przepisy z miodem: Skrzydełka W Miodzie I Keczupie Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym Karkówka W Miodzie Zdrowe Batoniki Marchewkowe Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie Biała Kiełbasa Na Grilla Artykuł Ogórki w miodzie – do słoików

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka kebabowa z piekarnika 254

przyprawy: do kebaba (około łyżeczki), czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy z olejem i przyprawami. W marynacie obtaczamy plastry karkówki i przykryte mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie karkówkę wraz z marynatą przekładamy naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę pokrojoną w piórka. Całość

e-PrzepisyKulinarne