marynata - 6549 przepisów (strona:137/437)

Kebabowy schabowy 107

Mięso tniemy na plastry i rozbijamy *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz przyprawę do kebaba i paprykę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na minimum jedną godziną (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie płatki kukurydziane przekładamy do foliowego woreczka i miażdżymy tłuczkiem do mięsa na mniejsze(...)kawałki *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w płatkach *** *** Kotleciki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor *** *** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką – u mnie surówka kebab PRZEPIS TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Śledzie z papryką konserwową i cebulą 90

wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli sobie przypomniałam :) Po tym czasie śledzie już naszły smakami i zalewą. Notatki: * octu dodać wg.swojego smaku, można mniej lub więcej. Jeśli mniej to dolać odrobinę więcej oleju. * moja papryka(...)konserwowa była słodko - kwaśna, nie miałam potrzeby dosypywać cukru do zalewy a może być taka potrzeba jeśli papryka z marynaty jest mało wyraźna w smaku. To już zależy od naszego upodobania * zanim połączy się cebulę ze śledziami cebula ma być całkowicie wystudzona, inaczej śledzie mogą się rozpaść  Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Krewetki z makaronem po tajsku 77

Krewetki królewskie z makaronem soba.  Składniki: 1 kg mrożonych krewetek królewskich Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypioru z dymką 200 g makaronu soba Przygotowanie: Krewetki rozmroziłem, wypłukałem na sicie, odsączyłem. Wymieszałem dokładnie wszystkie składniki marynaty

R'n'G Kitchen
Sałatka grzybowa do słoików 153

przygotowaniu :) Składniki na sałatkę grzybową ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego pół szklanki marynaty octowej sól i pieprz do smaku Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie(...)kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa - gorącą nakładamy do wyparzonych słoików. Jeżeli robimy sałatkę na zimę to słoiki trzeba koniecznie zapasteryzować. Bez pasteryzacji sałatka spokojnie

Korniszonki
Strogonow z grzybami 180

ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka musztardy 2 łyżki oleju       *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski *** *** Pokrojone mięso(...)przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej jedną godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Wołowiną obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy *** *** Na osobnej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek

Blog z Apetytem
Golonka z indyka w sosie musztardowym 127

olej, sok wyciśnięty z połówki cytryny, musztardę i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Cebulę i czosnek kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Do rękawa do pieczenia wkładamy wszystkie nasze składniki, zalewamy marynatą, zawiązujemy i obracamy do momentu kiedy golonka będzie cała w marynacie. Pieczemy ok 1,5 godziny w 190 C. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, aby mięso się

Związek na patelni
Wrapy pokusa dla wszystkich 127

Wrapy pokusa dla wszystkich Mięciutkie mięso w ulubionej marynacie z dodatkiem warzyw, zawijane w placku tortilli. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        1 duży jogurt naturalny ·        Przyprawa do grosa ·        Papryka ostra ·        Sól(...)kroimy na cienkie plastry. 2.    Do miski wlewamy jogurt. 3.    Dodajemy przyprawę gyros, paprykę, sól. 4.    Dokładnie mieszamy. 5.    Zanurzamy w marynacie mięso i zostawiamy najlepiej na noc. 6.    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy obraną cebulę. 7.    Wkuwamy wykałaczkę. 8.    Nakładamy mięso

Kulinarna Chwila
Schab chrzanowy 157

wsypać jałowiec, dodać czosnek, ziele angielskie, sól, goździki, liście laurowe, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn i cukier, zmiksować 20 s/obr. 6. Dodać musztardę i chrzan, wymieszać 5 s/obr. 2 . Powstałą marynatę przełożyć z naczynia miksującego do dużej miski, umieścić w niej schab i dokładnie natrzeć mięso marynatą, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Pieczone żeberka z sosem BBQ 101

domowej roboty. Też mega prosty. Zrobicie go w czasie, kiedy pieką się żeberka. Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com Składniki: 2 kg żeberek 1 szklanka sosu barbecue ( według tego przepisu ) Marynata 2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)   Przygotowanie(...)Krok 1 Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka. Polej je olejem i wysmaruj z obydwu stron. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środkową półkę wstaw żeberka. Piecz 2 godziny. Krok 3 Wyjmij żeberka z piekarnika. Pokrój na kawałki, tak żeby

Niedzielny kucharz
Piątek: Shaking beef – wołowina Bo Luc Lac 164

Wołowina Bo Luc Lac to klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Wołowina Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista(...)patelnię, tak aby kropla wody upuszczona na nią natychmiast wyparowała. Następnie wlej 2 łyżki oleju. Podziel wołowinę na dwie części. Przełóż na patelnię lub woka, wlej do mięsa połowę marynaty, połowę posiekanej cebuli i łyżeczkę masła. Smaż na intensywnym ogniu potrząsając naczyniem tak aby płyn pokrył mięso. Smaż pół minuty, odwróć kostki wołowiny i smaż kolejne pół minuty. Zdejmij

Niedzielny kucharz
Kurczak jak z kfc 188

blogu już jest kilka wersji takiego kurczaka, polecam wszystkie bo są smaczne.Tym razem miałam skrzydełka i pocięłam je na dwie części , ale można zrobić z piersi kurczaka. Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli pieprz. 1 kg skrzydełek lub piersi kurczaka Ciasto:  2 jajka 1/2 szkl.mleka 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)kopiasta łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki soli Skrzydełka przeciąć na 2 części [ filet z kurczaka pokroić w podłużne kawałki] ,wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby mięso nabrało temperatury otoczenia .Jajka wbić do miski, dodać oba rodzaje

Moje domowe kucharzenie
Kurczak tikka masala 151

były, nie zmienia to faktu, że dziś kurczak tikka masala serwowany jest w restauracjach na całym świecie, najczęściej podawany z  Chlebkami Naan lub ryżem.  Składniki (4 porcje) marynata -800 g filetu kurczaka -200 g jogurtu naturalnego -1 czubata łyżeczka suszonego czosnku -1 łyżeczka imbiru -2 łyżeczki przyprawy garam masala -1 łyżeczka kurkumy -1 łyżeczka mielonego kminku(...)soli -300 ml śmietanki -1 łyżeczka brązowego cukru -1/4 szkl. wody (opcjonalnie) -świeża kolendra (opcjonalnie - do podania) Przygotowanie Kurczaka umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kawałki. Składniki marynaty wymieszać w misce. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Marynować minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Na dużej głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć kawałki zamarynowanego

Zielona Kuchnia
Karkówka z grilla w pysznej marynacie 125

Pyszne aromatyczne mięsko z grilla, które cieszy się u nas ogromnym powodzeniem. Polecam! 1 kg karkówki Marynata: 1/3 szklanki oleju 4 ząbki czosnku drobno posiekane po 1 łyżeczce: suszonego oregano, bazylii, majeranku, ostrej papryki, słodkiej papryki, pieprzu i soli 2 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżka ostrej musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie

Krokusowy Dom
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 172

Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej – nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, a także na grilla :) Wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową lub piec na aluminiowych tackach. Polecam Wam również inny przepis na karkówkę, który z The post Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Menu na tydzień: Niedzielny obiad i 5 lanczy na cały tydzień 87

Hawajski, kultowy przepis na grillowanego kurczaka. Tzn, oryginalny przepis chroniony jest tajemnicą, jak zawartość Archiwum X, ale w sieci można znaleźć przepisy na nim wzorowane. Kluczowa jest kwestia składu marynaty do kurczaka, na którą składa się sos sojowy, cukier, keczup. Razem tworzą absolutnie wyjątkową mieszankę. Zobacz przepis Środa: Wieprzowina na ostro po chińsku Super szybkie danie z mielonej wieprzowiny(...)pyszna. Jak gotowaliśmy na cały tydzień Teraz kilka słów o tym jak gotowaliśmy. Generalnie przygotowanie pięciu obiadów zajęło nam półtorej godziny, a plan działań wygląda tak: Dzień wcześniej przygotowaliśmy marynatę do kurczaka huli huli, który zamarynowany trafił do lodówki W niedzielę po południu zaczęliśmy od przygotowania zapiekanki: trzeba ugotować kalafiora z warzywami i sos. Wszystko można zrobić w czasie

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania