marynata - 6549 przepisów (strona:154/437)

Pieczona szynka 282

szklanki oliwy z oliwek, 2-3 liście laurowe, woda. Wykonanie: Szynkę myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek i przygotowaną marynatą zalewamy szynkę.  Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy(...)pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego

paapilotkaa
Skrzydełka kokosowe z nutą limonki 184

sokiem z limonek i otartą skórką z limonek. Marynować przez 2 godziny np. w zamkniętym woreczku plastikowym lub zamkniętej misce. Nagrzać piekarnik do 200*C Skrzydełka odcedzić z marynaty na sitku. Marynatę nie trzeba wylewać. mozna wykorzystać ją do np. zupy kokosowej. Ząbki czosnku nie obierając ich ze skórki rozgnieść np. nożem W dużej misce wymieszać chili i zmiażdżone ząbki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z grillowanych warzyw w marynacie 140

Jeżeli zostanie Wam  choć odrobina tej sałatki, zróbcie sobie kanapki z nimi z opiekanym chlebem. Palce lizać! cukinia papryka czerwona cebula biała natka pietruszki Na marynatę: oliwa 3 łyżki ocet winny 2 łyżeczki miód płynny 1/2  łyżeczka sól do smaku 1 łyżeczka płatki chilli na czubek łyżeczki ząbki czosnku 1 sztuka Warzywa kroimy w kawałki. Zalewamy marynatą. Rozgrzewamy

AZgotuj!
Stek z polędwicy wieprzowej z grilla [ENG] 140

moździerza wrzucamy wszystkie zioła i rozgniatamy. Czosnek siekamy a następnie dodajemy to oliwy razem z roztartymi ziołami. Polędwice czyścimy z niechcianych błon, posypujemy grubo zmielonym pieprzem i wkładamy do marynaty. Oblewamy marynatą mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny. Dobrze byłoby co jakiś czas ją obrócić. Przed rzuceniem na ruszt polędwice kroimy na steki o grubości około

Better Life By Auntie Ju
Sałatka z grillowanym kurczakiem 166

Pierś z kurczaka – 400 g Sałata lodowa – 150 g Pomidorki koktajlowe – 200 g Ser mozzarella – 100 g Ogórek zielony – 100g Awokado – 100 g Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki cayenne Pieprz i sól Pomidorowy sos winegret: Pomidorki koktajlowe(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Świeża bazylia Pieprz i sól   Przygotowanie Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i zanurzamy w niej mięso z piersi kurczaka. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos winegret. Pomidorki koktajlowe parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy dokładnie ze wszystkimi

ale Pysznie
Kurczak srodziemnomorski 127

Każdego pomidora kroimy wzdłuż na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy z oliwą. Kurczaka delikatnie nacinamy w kilku miejscach. Każdy kawałek pomidora maczamy w oliwnej marynacie i wciskamy pod skórkę kurczaka przez zrobione nacięcia. Pozostałą marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka. Umieszczamy go w zamkniętej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka

Kuchnia od dwojga
Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej. 133

ząbki czosnku -sok z połowy cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -3 łyżki posiekanej mięty -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w 2,5 cm kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę i przyprawy. Marynatę dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej

Magia jedzenia.
Pieczone tofu marynowane 116

Pieczone tofu marynowane Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego(...)następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie. Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu marynowane zyska

Blendman
Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina 138

łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu 2 łyżeczki brązowego trzcinowego cukru zalewa: 1,5-2 litry wody (marynata musi przykryć mięso) 5 łyżek soli 4 większe liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 średnie cebule 5-6 średnich ząbków czosnku Wodę wlać(...)ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości. Po tym czasie mięso wyjąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku 199

kawałki W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam. Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach. Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu

Moja Książka Kucharska
Pieczona szynka 183

szklanki oliwy z oliwek, 2-3 liście laurowe, woda. Wykonanie: Szynkę myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek i przygotowaną marynatą zalewamy szynkę.  Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy(...)pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego

paapilotkaa
Bifana. Portugalski street food. 202

tabasco (niewielka ilość) sól smalec do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać 150 ml wina , ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz 1/2 łyżeczki papryki, goździki oraz sos tabasco. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Na patelni rozpuścić smalec i smażyć mięso z obu stron (czas

zadanie-gotowanie
RYBA W MARYNACIE Z WHISKY 166

sojowego 2 łyżki miodu płynnego Szczypta cynamonu. *************************************. Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z limonki , posypać utartą na proszek suszoną kolendrą.  Z whisky , sosu sojowego , miodu i cynamonu zrobić marynatę w misce. Rybę posmarować marynatą i grillować na złoty kolor lub pięć w piekarniku na papierze do pieczenia 15 min.w 220 stopniach.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kurczakiem, mango, miętą i orzechami nerkowca 170

Taka banalna i prosta. Taka którą zajadałam się ostatnich kilka dni. Świeża, lekka i wprost idealna na upalne dni. Mój ulubiony posiłek. Pieczona pierś kurczaka w słodko- kwaśnej marynacie, dojrzałe.. oj bardzo dojrzałe mango, świeża miętą i posiekane orzechy nerkowca. Latem obowiązkowo musicie ją wykonać. Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka  marynata: 1 łyżka musztardy francuskiej

Mango Papaja
Kurczak gyros z ziemniakiami 152

Ostatni dzwonek na obiad ze szparagami. U mnie w wersji szybkiego obiadu, jednonaczyniowego.Aromatyczny kurczak gyros z młodymi ziemniakami i szparagami palce lizać. marynata: 4 udka z kurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 5 gałązek koperku pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych(...)papryki wędzonej 1 główka czosnku Udka kurczaka umyte, osuszone przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, przyprawę gyros, olej, ocet winny, rozmaryn, tymianek, koper pokrojony. Kurczaka obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki. Ziemniaki młode nie obieram tylko skrobię. Przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek.  Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej

wesoła kuchnia