sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku(...)płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję mięso zazwyczaj dzień wcześniej, więc w lodówce trzymam je całą noc. Jajko roztrzepujemy widelcem
Smak mojego domuSchab pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub obiadu...gotowa! I wiemy co jemy. Potrzeba tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe! Składniki schab bez kości ile nam potrzeba sól i pieprz do smaku oliwa oliwek tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu trochę słodkiej(...)ostrej musztardy Schab myjemy ,osuszamy ręcznikiem. Musztardę oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku. Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny. Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka. Pyszne mięso zarówno
Z Kuchni Do Kuchniosuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie(...)Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso powstałym w brytfance sosem, jeśli trzeba dolewajcie także wody
OliveandThymeoliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z 1 łyżki oliwy, curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę. Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy
Prosto i Smacznie z Anetąschabu bez kości 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej duża szczypta soli 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli jest taka możliwość można
Moje-pitraszenieRyba to jedyne mięso które jadam..Ze względu na to szukam nowych możliwości i wydobycia interesujących smaków..Polecam dzisiaj dorsza w marynacie z musztardą..Wyszła przepyszna.. składniki: 1 filet z dorsza na osobę 3 łyżki masła klarowanego do smażenia mąka do obtaczania marynata: 2 łyżki oliwy tymianek pieprz świeżo zmielony sok z cytryny musztarda około 1/2 łyżeczki
Ugotujmy Cośmięsistych żeberek Marynata do żeberek: -jedno piwo -majeranek -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Żeberka podzielić na kawałki wzdłuż kości, obsypać grubo majerankiem, ułożyć w garnku i zalać piwem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Układamy na grillu często przewracając na drugą stronę i za każdym razem(...)smarujemy marynatą piwną
Kulinarne przemyslenialiście laurowe 1/3 łyżeczki pieprzu 4-5 kulek rozgniecionego ziela jałowca 4-5 łyżki oleju 1 duża wykałaczka 1. Schab myjemy, wycieramy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach tak aby marynata wikła w głąb mięsa. 2. W miseczce mieszamy sól, paprykę, pieprz, jałowiec i pokrojone na kawałeczki ząbki czosnku. 3. Mięso umieszczamy w głębokim naczyniu, smarujemy oliwą (możemy je nawet oblać(...)całość). Zakrywamy szczelnie folia aluminiowa i chowamy na noc do lodówki. 4. Następnego dnia, włączamy piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem schabu do niego, jeszcze raz obtaczamy go w marynacie która została w naczyniu. Pieczemy przez około 1 h i 15 minut
Gotowanie...to proste !pieprzu 2-3 łyżki kaczego smalcu* Instrukcje Skórę na filetach z kaczki nacinamy ostrym nożem w dość gęstą „kratkę”. Od strony mięsa usuwamy ewentualne błoniaste i żylaste fragmenty. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Nacieramy marynatą kaczkę, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę kroimy w wąskie (kilka mm) i niezbyt długie paski
Kulinarna Pokusaszyi i lotek) 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 2 szalotki 4 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 50g zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać
Obiad gotowySprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu
Menu Zdrowiapołowy pomarańczy - łyżka soku z cytryny - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ok 60 g parmezanu - 1/2 opakowania makaronu tagliatelle Dorsza kroimy w podłużne kawałki. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny + sól morska i pieprz kolorowy. Marynatą zalewamy dorsza i odstawiamy na ok 30 minut Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną
Cook&Lovepowodzeniem. Mam nadzieję, że ten przepis także przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 duży por 2 szklanki śmietany kremówki 2 słoiczki musztardy francuskiej marynata 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso(...)przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje mięsa. Kurczaka z każdej strony smarujemy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Por kroimy w prążki. Śmietanę mieszamy z musztardą. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno 1/2 pora, mięso, 1/2 pora. Wszystko zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarymarynata: 150 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry świeżo mielony pieprz kolorowy sól Polędwicę umyć, osuszyć oczyścić. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa. Do miseczki wlać olej,dodać rozgnieciony czosnek,rozmaryn,kolendrę,sól i pieprz. Wymieszać i marynatą polać mięso z jednej i drugiej
Kolorowa kuchnia Elkibardzo ją lubią moje dzieciaki. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej majonez kielecki ketchup pikantny olej do smażenia Marynata: przyprawa kebab-gyros przyprawa curry przyprawa do kurczaka olej pieprz chili cayenne papryka słodka mielona sól pieprz Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach
Kuchnia u Bietki