marynata - 6549 przepisów (strona:160/437)

Pierś gęsia pieczona 122

był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki:   pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć. Następnie przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny

Państwo Wojtczuk gotują
Rozpłaszczony kurczak z cytryną i rozmarynem 172

autorki posmarowałam mięso ostrym chili, wyszło smacznie, ale sos bardzo się przypiekł. Widać to na zdjęciach.  Sosu nie było dużo, za to pieczona cebula była pyszna. Kurczaka w marynacie można podobno trzymać w lodówce do 3 tygodni - nie sprawdziłam, u mnie czekał na pieczenie chyba 6 dni. Przepis bardzo polecam, warto stosować różne przyprawy. składniki 1 kurczak (mój był(...)doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Posmarować równomiernie pastą chili (można nie smarować), obłożyć cebulą i cytryną z marynaty, dołożyć świeżą gałązkę rozmarynu. Piekarnik nagrzać do 210 st C. wstawić kurczaka i piec 45 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już ładnie upieczony, z chrupiącą skórką. Można podawać

Stare Gary
Weekendowe skrzydełka z piekarnika 401

smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego Skrzydełka myjemy , obieramy z resztek piórek i tym podobnych gratisów . Osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinkę . W miseczce ,łączymy wszystkie składniki na marynatę : miód , chilli,sos sojowy , sos siracha , czosnek , olej rzepakowy , mieszamy i pokrywamy nią dokładnie skrzydełka . Zostawiamy w misce – pojemniku , na noc ( a najlepiej na dwie nocki ) w lodówce lub innym(...)chłodnym miejscu . Układamy na kratce, nad blaszką , tak żeby miały swobodny przepływ gorącego powietrza , także pod sobą , polewamy resztą , marynaty z miski .Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i po 5 minutach , zmniejszamy temperaturę do 180 C . Pieczemy , na oko , do momentu uzyskania mocnego złoto – brązowego koloru . W zależności od piekarnika trwa to około 30 minut

Ogrodnik w podróży
Żeberka z keczupem i colą 176

smaku Wykonanie: Żeberka myjemy,kroimy w mniejsze kawałki  i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły

Różowa kuchnia
Karkówka smażona w marynacie 125

zasadzie jest to szybki przepis do wykonania. Wystarczy zaplanować sobie takie danie dzień wcześniej. A później kilka minut i mamy gotowe. Składniki 4 kotlety z karkówki wieprzowej Marynata 50 ml oleju rzepakowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Mięso kroimy na jedno centymetrowe plastry. Olej, musztardę, sos, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu 900

sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku(...)płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję mięso zazwyczaj dzień wcześniej, więc w lodówce trzymam je całą noc.  Jajko roztrzepujemy widelcem

Smak mojego domu
Schab pieczony w ziołach 117

Schab pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub obiadu...gotowa! I wiemy co jemy. Potrzeba tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe! Składniki schab bez kości ile nam potrzeba sól i pieprz do smaku oliwa oliwek tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu trochę słodkiej(...)ostrej musztardy Schab myjemy ,osuszamy ręcznikiem. Musztardę oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku. Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny. Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka. Pyszne mięso zarówno

Z Kuchni Do Kuchni
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 170

osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie(...)Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso powstałym w brytfance sosem, jeśli trzeba dolewajcie także wody

OliveandThyme
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM FETA 2716

oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny   Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z 1 łyżki oliwy, curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę.  Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Schab w miodowej marynacie. 139

schabu bez kości 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej duża szczypta soli 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli jest taka możliwość można

Moje-pitraszenie
dorsz smażony marynowany w musztardzie 155

Ryba to jedyne mięso które jadam..Ze względu na to szukam nowych możliwości i wydobycia interesujących smaków..Polecam dzisiaj dorsza w marynacie z musztardą..Wyszła przepyszna.. składniki: 1 filet z dorsza na osobę 3 łyżki masła klarowanego do smażenia mąka do obtaczania marynata: 2 łyżki oliwy tymianek pieprz świeżo zmielony sok z cytryny musztarda około 1/2 łyżeczki

Ugotujmy Coś
Żeberka w piwnej marynacie 125

mięsistych żeberek Marynata do żeberek: -jedno piwo -majeranek -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Żeberka podzielić na kawałki wzdłuż kości, obsypać grubo majerankiem, ułożyć w garnku i zalać piwem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Układamy na grillu często przewracając  na drugą stronę i za każdym razem(...)smarujemy marynatą piwną

Kulinarne przemyslenia
Schab Pieczony W Wędzonej Papryce 192

liście laurowe 1/3 łyżeczki pieprzu 4-5 kulek rozgniecionego ziela jałowca 4-5 łyżki oleju 1 duża wykałaczka 1. Schab myjemy, wycieramy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach tak aby marynata wikła w głąb mięsa. 2. W miseczce mieszamy sól, paprykę, pieprz, jałowiec i pokrojone na kawałeczki ząbki czosnku. 3. Mięso umieszczamy w głębokim naczyniu, smarujemy oliwą (możemy je nawet oblać(...)całość). Zakrywamy szczelnie folia aluminiowa i chowamy na noc do lodówki. 4. Następnego dnia, włączamy piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem schabu do niego, jeszcze raz obtaczamy go w marynacie która została w naczyniu. Pieczemy przez około 1 h i 15 minut

Gotowanie...to proste !
Korzenna kaczka z modrą kapustą 194

pieprzu 2-3 łyżki kaczego smalcu* Instrukcje Skórę na filetach z kaczki nacinamy ostrym nożem w dość gęstą „kratkę”. Od strony mięsa usuwamy ewentualne błoniaste i żylaste fragmenty. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Nacieramy marynatą kaczkę, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę kroimy w wąskie (kilka mm) i niezbyt długie paski

Kulinarna Pokusa
Pieczony maślany kurczak z warzywami 149

szyi i lotek) 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 2 szalotki 4 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 50g zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać

Obiad gotowy