łyżeczka soli • 2 łyżki cukru • 3 szklanki mąki pszennej – ok. 400 g Krem • 1/2 litra śmietanki 30% • 4 łyżek cukru pudru • dowolne owoce sezonowe, u mnie maliny i borówka amerykańska Wykonanie: Ciasto • Zagotować wodę, olej, sól i cukier. • Dodać mąkę, szybko wymieszać i wystudzić. • Masę przełozyć do miksera, dodawać po jednym jajku. Miksować
To co kochamjakiś czas można sobie pozwolić na superjedzenie. Ja osobiście nie dodaję miodu ale superrodzina owszem słodzi. Składniki : • 1 duży jogurt • 1/2 szklanki jagód goji • kilka truskawek, malin, wiśni lub innych czerwonych owoców • 2 łyżki miodu • szczypta cynamonu Wykonanie: • Jagody goji zalać na noc wodą – taką ilością, aby przykryła jagody. • Następnego dnia zmiksować jagody z jogurtem
To co kochamPucharek w każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki na 4 pucharki: Dowolne owoce w różnych kolorach • borówka amerykańska • ciemne i jasne winogrona • truskawki • maliny • brzoskwinie Galaretka • 500 ml słodkiego wina musującego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych do najjaśniejszych. • Truskawki i brzoskwinie
To co kochamDelikatny ser i czekoladowa śliwka! W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. Sernik ten powstał na bazie przepisu Senika z malinami i wyszedł równie pyszny. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być bardziej cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny! Składniki
To co kochamawokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego łyżka miodu. Do posypania: mięta wiórki czekoladowe maliny orzechy mielone migdały suszone owoce Przygotowanie: Składniki na mus wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyciągamy tą twardą
PaleoLifeUsunąć powstałą na powierzchni pianę, ostudzić i rozlać do butelek. Smacznego!:) UWAGA: Dla uzyskania ciekawszego smaku, lub dla odmiany, można dodać różnych innych owoców- np. pomarańcza, grapefruit, truskawki, maliny, ananas. Jeśli sok mają polubić i chętnie pić małe dzieci, warto przetrzeć go przez sitko przed rozlaniem do butelek, nasz syn zaakceptował go dopiero po takiej operacji, gdy był rzadszy
Aromatyczne Podróżemożna tam kupić. Oczywiście nie wszystkie, ale olej na pewno :) Składniki na jedną porcję: 50 gramów kaszy gryczanej 1 małe jabłko (może być gruszka) 1 garść borówek (można zastąpić malinami) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka wiórków kokosowych do posypani a Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu
Szczęśliwa kuchniasoku jest oczywiście marchewka ale pozostałe owoce możemy dobrać według uznania. Ja akurat miałam w domu mandarynki i banany więc to ich użyłam. W sezonie można śmiało sięgnąć po maliny, jabłka czy gruszki. Sok z poniżej podanych proporcji wychodzi dość gęsty Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie
mecooksproszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka
FitKotktóre będą wymagały więcej czasu. Oto kilka propozycji: Chleb faszerowany pieczoną papryką i tuńczykiem - mniam :-) Placek na cieście francuskim z pomidorami cherry i serami :-) Sałatka z pieczonych buraków z malinami :-) Czy pieczony indyk :-) Oprócz zdjęć potraw znajdziemy również zdjęcia szczęśliwych autorów :-) A na deser ;-) Książkę mogę szczerze polecić, jest do poczytania, pooglądania i ugotowania czegoś smacznego. Idealna na prezent (zbliża
kruche babeczkimieszając. Formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką, wlać masę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, babeczki piec 10 minut. Podawać z lodami i kwaśnymi owocami (truskawki, maliny
Cook&LoveZimą ma być przeprowadzony remont. Miejsce na weekend lub na dłuższy pobyt na wsi, grzyby i las za rogiem. Własne jaja od szczęśliwych kur i ogród z plantacją malin, to dla łasuchów. Na sporym terenie dwie wiaty/altanki, grill, na większe imprezy dla imprezowiczów i dla tych co wolą w ciszy posiedzieć. Staw, piaskownica, huśtawki i boisko
królestwo garówSkładniki: 25 dkg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dkg żurawin, malin lub wiśni 15 dkg cukru 0,9 l wody Sposób przygotowania: Owoce umyć, jagody oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, lekko zmiażdżyć. Owoce zalać wodą, dodać cukier i kilkakrotnie zagotować, odcedzić, płyn oziębić. Podawać w wysokich szklankach. Jeżeli napój jest mocno oziębiony, podawać go ze słomką
Przepisy kulinarne babci Antoninykawałki, co zresztą zobaczycie na poniższych zdjęcia. Ciekawostką jest, że aby wyprodukować jeden kilogram liofilizowanych owoców potrzeba aż 10 kilogramów świeżych!!! ŻURAWINA JEŻYNA ŚLIWKA GRUSZKA MALINA MIX OWOCÓW WIŚNIA BANAN JABŁKO CZERWONA PORZECZKA ARONIA CZARNA PORZECZKA CZARNY BEZ JAGODA ANANAS MANDARYNKA WARZYWA LIOFILIZOWANE Do warzyw liofilizowanych
Zdrowie na języku :Pjest on tak smaczny, dostępny ani tani jak cukier, ale na pewno zdrowszy. Ja pod kruszonką umieściłem 2 garstki mrożonych owoców leśnych (około 100g), ale świetnie sprawdzą się również maliny, jabłka, gruszki… zresztą co lubisz to dodaj. Jestem przekonany, że wszystkie owoce pod kruszonką będą pyszne. Dla mnie ilość cukru była idealna, ponieważ owoce użyte przeze mnie są kwaśne
Blendman