przez noc, - surowe, sparzone, pieczone albo ugotowane na parze warzywa (najlepiej jedna szklanka dziennie lub więcej), - 1/2 - 1 jabłko (najlepiej 1 h przed posiłkiem), a w sezonie - jagody, maliny, truskawki, czereśnie i inne, - fermentowany produkt: rejuvelac, kambucha, kiszone warzywo domowej roboty (ogórek, burak, cukinia czy kapusta), - 1 orzech brazylijski, - co drugi dzień: olej kokosowy (1 łyżka) lub tłuste mleko
Jeść, by żyć w zdrowiuMakaron w sosie z awokado- "miód malina" Składniki 200 g różyczek brokuła pół szklanki mrożonego groszku 350 g makaronu Ricciarelle 2 łyżki orzeszków pinii starty parmezan Sos: 2 dojrzałe awokado garść liści rukoli garść liści szpinaku ząbek czosnku 3 łyżi oliwy sól pieprz sok z cytryny do smaku Przygotowanie W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron
R'n'G KitchenClafoutis z malinami. Edyta Guhl. Na dworze zimno, wieje jak to u nas w Eifel i nic tak nie poprawi nastroju, jak coś słodkiego. Takie popołudnie najbardziej nadaje się na smażenie naleśników, ale postanowiłam ograniczyć smażone potrawy. Może by tak coś upiec? Przypomina mi się nasz wypad do sasiedniego Luksemburga i przepyszny cafoutis. Clafoutis [czytaj: klafuti] to taki gąbczasty omlecik
dolcevitainmykitchenTort z ryżu na mleku i malin. Edyta Guhl. Hillesheim- miasto kryminałów. Eifel to nie tylko browar w Bitburgu, wody mineralne, czy Nürburgring, popularny tor wyścigowy. Ciemne, sosnowe lasy, dziwaczne skały powulkaniczne, tajemnicze przepaście są tłem wielu mrocznych historii. W samym sercu Eifel leży senne miasteczko Hillesheim, o którym od paru lat zrobiło się głośno
dolcevitainmykitchenwydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na śniadanie. Upiekłam je z czerwoną porzeczką. Dobrze smakuje rownież z borówką, malinami lub śliwkami. Jeśli macie klęskę urodzaju i nie wiecie co zrobić z porzeczką, podawałam już dwa bardzo
dolcevitainmykitchencukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. MASA OWOCOWA: • 1 kg truskawek - mogą być mrożone (można użyć innych owoców np. malin, borówek) • 2-3 łyżki cukru kryształu • 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając
W mojej kuchnicukry : 13 g białko: 6,9 g CZERWONE JAGODY płatki gryczane (kukurydza, gryka, cukier trzcinowy , glukoza kukurydziana , sól, błonnik owsiany) * truskawki 1,5% * maliny 1,5% * jagody 1,5% Tym razem do płatków gryczanych dołączyły czerwone owoce. Nasuwa się pytanie: dlaczego ich tak mało? Wspólnie stanowią jedynie niecałe 5 % całego produktu, przez co są słabo wyczuwalne
Zdrowie na języku :Proztopić cukier. Następnie wlać sok z pomarańczy. Trzymać sos przez kilka minut na ogniu po czym włożyć do niego zwinięte w trójkąty naleśniki niech lekko nasiąkną. Podałam z malinami i borówkami.. Smacznego
Gaździnka warzymleka, 1/2 szkl.cukru, 2 budynie śmietankowe] 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1 kg zmielonego twarogu 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + 2 szklanki owoców (malin, wiśni – mogą być też mrożone) [ nie dawałam owoców] Ugotować budyń i wystudzić.Jajka utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Dodać także twaróg ,budyń w proszku i mąkę. Gotową masę serową
Moje domowe kucharzeniechrupiące kawałki orzechów - to wszystko sprawia, że całość smakuje wyśmienicie :) JAGODY I CHIA migdały * rodzynki * kokos * jagody - jagody, koncentrat soku jabłkowego, olej słonecznikowy * nasiona chia * ziarna sezamu * malina * mąka z tapioki * olej słonecznikowy mix - olej słonecznikowy, antyoksydanty: mix tokoferoli, ekstrakt rozmarynowy * sól morska * aromat malinowy Jagodowe smaki czuć jeszcze przed spróbowaniem batona
Zdrowie na języku :Ppieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka) opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne) opakowanie cukru wanilinowego 1/3 szklanki wody Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły
coolinarnyPrzekładamy do szklaneczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Deser można posypać np. wiórkami czekolady lub suszonymi owocami. Latem deser można udekorować świeżymi owocami jak np. maliny czy truskawki, które doskonale smakują w połączeniu z wyrazistym w smaku musem czekoladowym na bazie popularnego, włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje
Moja smaczna kuchnia300g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki z lekką górką + do podsypywania ziarenka wanilii z 1/4 laski do podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić
Obiad gotowyrozpisywać się nie będę - wiadomo, one się po prostu nie nadają. Znalazłam więc kreację idealną w internecie. W kolorze czerwonego wina, z koronkową górą, większym wycięciem na plecach. Cud, malina , jednym słowem. Po wewnętrznych walkach z samą sobą ( a co, jeśli kupię zły rozmiar...? ), w końcu rzeczoną zamówiłam. W międzyczasie byłam wymienić sweter, który dostałam na Święta w nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki (na 1 porcję) - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g), - banan (ok. 115 g), - kilka liofilizowanych truskawek (ok. 5 g), - kilka liofilizowanych malin (ok. 5 g), - kilka liofilizowanej żurawiny (ok. 5 g), - kilka liofilizowanej wiśni (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy banana z jogurtem. 2. Dekorujemy owocami. Smoothie bowl jest bogate w: - potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach