maliny - 13977 przepisów (strona:650/932)

Sernik z rabarbarem 295

odbiega od tradycyjnego sernika. Rolę twarogu pełni jogurt grecki i serek waniliowy. Piekłam go już kilkakrotnie,za każdym razem z innymi owocami. Był już z borówkami klik ,nektarynkami i malinami klik ,bananem i gruszką klik .  Teraz postanowiłam wypróbować z rabarbarem i muszę przyznać,że w każdej nowej odsłonie zachwyca mnie coraz bardziej.   400g jogurtu greckiego 150g serka waniliowego

Kolorowa kuchnia Elki
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 185

Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:)  Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami.  Do kruszonki dodaje różne aromaty, w zależności od użytych owoców. Do ciasta jogurtowego z truskawkami polecam przygotować kruszonkę z dodatkiem aromatu cytrynowego

Rusty Fork
Owsianka chałwowa 175

Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna i sycąca. W sezonie owocowym staram się podawać owsianki ze świeżymi malinami, truskawkami, czy choćby jagodami, ale poza sezonem też z nich nie rezygnuję. Owsiankę podać możemy praktycznie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, dlatego dzisiaj padło na chałwę, której nie potrafię się oprzeć Owsianka z tego przepisu jest

NiePieprz.pl
Bezglutenowe ciasto migdałowe z owocami 159

zapisałam... Z góry przepraszam autorkę za to, że nie podaję jej autorstwa... Przepis jest bardzo prosty. Ciasto wyszło pulchne ale jednocześnie wilgotne i miękkie. W oryginalnym przepisie były maliny. Ja użyłam śliwek, które akurat miałam w zamrażalniku.  Składniki: 8 jaj 200 g cukru drobnego cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu

Ze smakiem bez glutenu
Słowacki Raj i dwa dania górskie - clafoutis i kasza ze skwarkami 172

było się rozgrzać. Idealny do tego był lokalny trunek TATRATEA. To, jak sama nazwa wskazuje, nalewka herbaciana, ale występuje w wielu ciekawych smakach. Mój ulubiony zbójnicki, czyli zioła z malinami. Moc - 72% :) Tego dnia poznaliśmy Roberta z Rzeszowa, który jest mistrzem w wyrabianiu domowych alkoholi i dowiedzieliśmy się od niego, że Sucha Bela została zamknięta :) Innymi słowy, byliśmy jednymi

Kryzysowa Książka Kucharska
Tiramisu w pucharkach (zimny deser) 719

zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao.  I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu.  Składniki (na 3-4 porcje): 12 podłużnych biszkoptów 2 duże

Obiad gotowy
Wegański mus czekoladowy 182

wody po ciecierzycy (tyle wody będzie w puszce 400 g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 łyżka domowego cukru z wanilią 2 płaskie łyżki kakao owoce do dekoracji (maliny,  borówki) Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wodę po ciecierzycy przelać do miski i za pomocą miksera, ubić na sztywną pianę (najlepiej ubijać

Ugotować
BROWNIE CZEKOLADOWE KLASYCZNE - NAJLEPSZE 150

całkowicie i dopiero wtedy pokrój na małe kwadraty. Przechowuj w chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Brownie najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych/ śmietankowych oraz z owocami, typu maliny, czy truskawki

Calzonella.com
Panna cotta według przepisu Magdy Gessler 259

góry nie zrobiła się twarda skorupka. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.  Podawać po wyjęciu na talerzyk lub bezpośrednio w naczyniu, w którym zastygała. Udekorować owocami - ja użyłam malin i wiśni w syropie oraz, jako ekstra dodatku, odrobiny posiekanej gorzkiej czekolady

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki bananowo-owsiane z masą jogurtową 233

płatków owsianych -> 1 jajko -> 2 łyżki miodu Masa -> 500g jogurtu greckiego -> ½ opakowania galaretki cytrynowej -> 2-3 łyżki miodu Dekoracja: -> dżem np. truskawkowy -> maliny -> kiwi -> czekolada mleczna -> suszone morele Wykonanie:   Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany i przekładamy je do misy. Rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy jajko

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tort w kształcie sowy 3D 167

był mały stres, ale jak wszystko przemyślałam i zaplanowałam to wszystkie wątpliwości zniknęły. Lubię przygotowywać torty, które są dla mnie wyzwaniem :). W środku tort jest pełen owoców: truskawek i malin, był bardzo ciężki. Tort składał się jakby z 3 tortów, był trzypiętrowy. Każdą cześć tortu przygotowałam na osobnej podstawce. Cały tort był pokryty ganachem, a następnie wyprofilowany na kształt sowy

Mała Cukierenka
Sernik z wiaderka z truskawkową pianką 351

zastępujemy  „normalny ser” tym z wiaderka nasz serniczek będzie się piekł inaczej. Przepis na sernik z truskawkową pianką zaczerpnęłam z bloga MW. Wprowadziłam zmiany, zastąpiłam maliny truskawkami, i „normalny ser” tym z wiaderka dodając dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej. Składniki: Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych 50 g masła, roztopionego Ciastka rozkruszyć

Rusty Fork
Komosa ryżowa - z czym to się je ? 194

owocowych do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp)  stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkanocne babeczki 257

mąki tortowej 3 jajka 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej 10 dkg masła 1 łyżeczka  p roszku do pieczenia 1 łyżka mleka 12 malin  Do dekoracji: 200 g masła 2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki mleka esencja waniliowa - ok. 1 łyżeczka płatki czekoladowe jajeczka z czekolady w cukrowej skorupce Przygotowanie: Masło roztopić

Kulinarne Inspiracje
Babeczki jogurtowe z owocami 214

skórka z połowy cytryny 1 mały jogurt naturalny (ok 250 g) 0,5 szklanki oleju 2 jajka dowolne owoce (u mnie część z pokrojonym rabarbarem, cześć z borówkami i malinami) Przygotowanie: Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier lub ksylitol i startą skórkę z połowy wyparzonej cytryny. Wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, jajka

Ze smakiem i z pasją