znaleźć u: Karoliny - Ciasto z cukinii i Lazania z cukinii Alicji - Kasza jaglana z cukinią, marchewką i brokułem Ani - Cukinia a la ananas na zimę i Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać wiadomość, albo komentarz albo oznaczyć swoje zdjęcie na instagramie #akcjacukiniowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezostawiam 1 cm brzegi bez nadzienia. Wzdłuż dłuższego boku składam ciasto na trzy razy, potem kroję na 3-5 cm kawałki, każdy skręcam tak jak przy Drożdżówkach z malinami i czekoladą , układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20- 30 minut. Po tym czasie każdą smaruję mlekiem i posypuję kruszonką. Potem wstawiam
Blondynka Gotujeskórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka świeżej bazylii cytrynowej 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 400 g fasolki szparagowej łyżka musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mąką i przyprawami. Rozmrożoną rybę obtaczamy w powstałej panierce i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Mienta blogszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, któ rą rozsmarowujemy na wierzchu masy. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 750g sera na serniki 75g masła 3 łyżki kaszy manny
Szefowa kuchniryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest na nie sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru
Trzeci talerzBezpośrednio za naszą działką rozciąga się las. Prawdziwy las z grzybami, jagodami, malinami i jeżynami. Te ostatnie rosną tuż przy płocie i wchodzą do nas na działkę. Spróbuję Wam to pokazać na zdjęciu - te krzaczory przy siatce to jeżyny:) Udało mi się zebrać ich całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam
Posadzone i zjedzoneowocowego (u mnie malinowy), 3 łyżki oliwy, sól, 2 łyżki prażonych pestek dyni, 2 gałązki tymianku, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi, przecięciem do dołu. Lekko zrumienić i przełożyć na drugą stronę. Chwilę smażyć i przełożyć na półmisek. Na patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować. Sos przelać
królestwo garówPrzedstawię teraz składniki podstawowe : SER BIAŁY, JOGURT NATURALNY, KEFIR, Składniki dodatkowe : bakalie, rodzynki,suszone śliwki i morele, migały, orzechy: włoskie, nerkowce, laskowe. Owoce : maliny, truskawki, jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, żurawina. Warzywa : cebula, papryka, ogórek, rzodkiewki. chrzan, czosnek, inne : lubczyk, kolendra, wiórki kokosowe, cynamon, prawdziwe kakao, koper i przyprawy : wszystkie, oprócz soli
Pysznosci Babci Basipodstawowe : 5 kg jabłek + 1/2 szklanki cukru, 3 kg marchwi + 1/2 szklanki cukru, 1/2 dużej dyni, sok z 2 cytryn. Można dodać także inne owoce do podstawowych składników ( banany, maliny, brzoskwinie) WYKONANIE : 1. Dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą i rozgotować do miękkości. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą z cukrem
Pysznosci Babci Basiniektórych może być trochę za słone przez sporą ilość sera. Ja jestem pewna, że na pewno tam na nie wrócę Lemon posset / crumble z płatków kukurydzianych i suszonych malin – 26 zł To właśnie ta czarna kulka, którą pokazywałam na Instagramie. W środku niej był delikatny, cytrynowy, słodki krem, który rozpływał się w ustach. Genialne. Połączenie tego deseru ze świeżymi owocami
Kuchnia Bazyliibudyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 1 żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce
Świat Ciastaniezwykle cenne dla zdrowia drobne złociste owoce rokitnika to tylko wstęp do jesiennych sezonowych dobroci natury. Przyznam szczerze, że o ile lato kojarzy mi się z wszelkimi owocami jagodowymi (malinami, borówkami, porzeczkami czy też poziomkami), o tyle ta pora roku która właśnie się zaczęła kojarzy mi się przede wszystkim z Dynią, figami, żurawiną,gruszkami, pigwą, aronią, grzybami czy też rozmaitymi
vaniliowoczekoladowacałości znajduje się w granicach obszaru chronionego krajobrazu (obszar Jastrzębsko-Żdżarski, Pogórze Ciężkowickie, Pogórze Strzyżowskie) bogato zalesionego i obfitego w owoce leśne i grzyby. Zbieranie owoców leśnych: borówek, malin i czernic jest tu bardzo rozpowszechnione. Pierogi z borówkami robione są zgodnie z tradycyjnymi przepisami przekazywanymi z matki na córkę. Najczęściej spożywano je w piątek, w czasie, gdy można było zbierać
Passions hobbies lifemąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 12 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajo 3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego owoce miękkie: borówka,maliny Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą
Kuchnia bezglutenowa