szklanki mleka, 125 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego
paapilotkaaOwoce umyć i osuszyć. Ilość i jakie owoce dodacie to już indywidualna sprawa. Tak jak lubicie. Galaretki rozmieszać w dwóch osobnych miskach. Do przestudzonej galaretki wiśniowej dodać wypestkowane czereśnie, maliny, truskawki, wymieszać. Kwiat czarnego bzu dokładnie przejrzeć, żeby nie było żadnego robaczka. Oderwać tylko małe kwiatki i dodać do galaretki, wymieszać. Rozlać galaretkę do pucharków. Wstawić do zamrażarki co przyspieszy
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1/2 szklanki wody kokosowej 1/2 szklanki malin 1 banan 200 g ananasa 150 g truskawek Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuKrem: 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru op. śmietan fixu Cukier bazyliowy: 2 łyżeczki cukru kryształu 5-6 listków świeżej bazylii Dodatkowo: 1/2 szkl malin 3 łyżki jagód kwiaty do dekoracji Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym
Smakołyki AsiPyszna i zdrowa propozycja na letnie popołudnie. Chłodny koktajl pełen witamin, smaku i aromatu. Składniki: (na dwie porcje) banan 200g truskawek 200g malin imbir świeży kawałek wielkości orzecha włoskiego 4 duże kostki lodu ewentualnie stewia/cukier trzcinowy do smaku Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce umieszczamy w dzbanku miksera razem z imbirem. Miksujemy na gładko. Lód zawijamy
Pyry na Gazchia Składniki: (na 2-3 porcje) 300 g jogurtu naturalnego 200 ml mleka 3 łyżki chia 100 g jeżyn 1 łyżka suszonych jagód acai 3 łyżki miodu dodatkowo: jeżyny maliny Jeżyny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Wymieszać jogurt, mleko, chia, jeżynowe puree, acai i miód. Mieszać trzepaczką przez kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawić na noc do lodówki. Pudding
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka
Bulliowanilinowego 2 łyżki cukru 100 g mąki 1 łyżka kakao szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo : 300 g twarogu 150 ml kremówki 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki cukru owoce: maliny, jeżyny, borówki Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 2 łyżkami cukru. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy do uzyskania
Smaki Na TalerzuSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka wody 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 gruszka kilka kropli ekstraktu waniliowego 2 łyżki siemienia lnianego Gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuGenialny wiosenny sernik z owocami, kremowy i delikatny. Możemy do niego dodać mieszankę owoców leśnych, albo wybrać tylko jeden ich rodzaj: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody czy truskawki lub wiśnie. Oczywiście można użyć owoców mrożonych, wystarczy je rozmrozić przed dodaniem do sernika. Można również użyć czekoladowych herbatników lub wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą lub masłem. Bardzo polecam! Składniki Spód
Słodkie inspiracjełyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki) Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 36% 1-2 płaskie łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g owoce do ozdoby
Mała Cukierenkadeser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką bezową pierzynką. Powstał fajny prosty deser, którego przygotowanie zajmuje 10 minut, a cała reszta to już cierpliwe oczekiwanie na słodkie wspomnienie letniego słońca. Piszecie się
Food Squarełyżka do posypania na wierzchu opakowanie cukru wanilinowego 250 g twarogu (taki jak używacie do serników) 250 g kwaśnej śmietany 100 g grysiku 2 opakowanie budyniu waniliowego 250 g malin (lub innych owoców) My użyliśmy świeże owoce, ale równie dobrze mogą być mrożone. Przygotowanie: Rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy
KasiaiKrzysiu.plgładką masę. Masa będzie dość rzadka. Przestudźcie ją chwilkę. Jak zacznie gęstnieć delikatnie przelejcie na masę ciasteczkową do tortownicy. Schłodźcie w lodówce. Frużelina malinowa 250 g malin(użyłam mrożonych) 4 g żelatyny wegetariańskiej. 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody) Żelatynę zalejcie 2 łyżkami wody i odstawcie do napęcznienia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk