Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka
Bulliowanilinowego 2 łyżki cukru 100 g mąki 1 łyżka kakao szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo : 300 g twarogu 150 ml kremówki 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki cukru owoce: maliny, jeżyny, borówki Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 2 łyżkami cukru. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy do uzyskania
Smaki Na TalerzuSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka wody 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 gruszka kilka kropli ekstraktu waniliowego 2 łyżki siemienia lnianego Gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuGenialny wiosenny sernik z owocami, kremowy i delikatny. Możemy do niego dodać mieszankę owoców leśnych, albo wybrać tylko jeden ich rodzaj: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody czy truskawki lub wiśnie. Oczywiście można użyć owoców mrożonych, wystarczy je rozmrozić przed dodaniem do sernika. Można również użyć czekoladowych herbatników lub wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą lub masłem. Bardzo polecam! Składniki Spód
Słodkie inspiracjełyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki) Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 36% 1-2 płaskie łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g owoce do ozdoby
Mała Cukierenkadeser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką bezową pierzynką. Powstał fajny prosty deser, którego przygotowanie zajmuje 10 minut, a cała reszta to już cierpliwe oczekiwanie na słodkie wspomnienie letniego słońca. Piszecie się
Food Squarełyżka do posypania na wierzchu opakowanie cukru wanilinowego 250 g twarogu (taki jak używacie do serników) 250 g kwaśnej śmietany 100 g grysiku 2 opakowanie budyniu waniliowego 250 g malin (lub innych owoców) My użyliśmy świeże owoce, ale równie dobrze mogą być mrożone. Przygotowanie: Rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy
KasiaiKrzysiu.plgładką masę. Masa będzie dość rzadka. Przestudźcie ją chwilkę. Jak zacznie gęstnieć delikatnie przelejcie na masę ciasteczkową do tortownicy. Schłodźcie w lodówce. Frużelina malinowa 250 g malin(użyłam mrożonych) 4 g żelatyny wegetariańskiej. 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody) Żelatynę zalejcie 2 łyżkami wody i odstawcie do napęcznienia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka 75 g masła 75 g cukru 25 g wiórków kokosowych 125 g mąki pszennej Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę. Śmietanę pogrzać w małym
Słodkie inspiracjePolecam dodać olej tłoczony na zimno, np. z pestek arbuza. Składniki (2-3 porcje) Dressing sok z połowy cytryny łyżka miodu łyżka oleju Wszystko wymieszać. Sałatka garść jeżyn garść malin 2 brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzała gruszka Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić, wrzucić do miski i wymieszać. Polać dressingiem. Polecam dodać też trochę ziaren, np. słonecznika, dyni czy płatków
Słodkie inspiracjewypróbowane wielokrotnie, ulubione. Składniki Ciasto 1/8 l mleka 20 g świeżych drożdży 75 g cukru 80 g masła 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 1/4 łyżeczki soli garść malin, borówek, nektarynka, 2 śliwki (renklody), kilka truskawek + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru
Słodkie inspiracjeżelatyny 125 g greckiego jogurtu 80 g drobnego cukru do wypieków 40 ml wody Na masę malinową : 250 g twarogu trzykrotnie mielonego 125 g malin (mogą być mrożone) 60 g żelatyny 30 g cukru drobnego Na masę jogurtową : 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym 250 g jogurtu greckiego
vaniliowoczekoladowasię ciepło na sercu. Dzięki Bogu za mrożone owoce! Składniki: litr wody łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta kardamonu łyżka ekstraktu z wanilii łyżka cukru pół kilo letnich owoców (maliny, agrest, truskawki, czerwone porzeczki) + po kilka ładnych do dekoracji ugotowany makaron (taki jak do rosołu) Jak zrobić zupę owocową? Wodę zagotowujemy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy owoce, cukier, przyprawy i gotujemy
Ugotowane pozamiatanePomysł na szybki deser do którego możemy wykorzystać resztki mrozowych owoców jakie zalegają nam w zamrażarce. Ja użyłam mrożone maliny Potlino, dodałam resztki jagód, truskawek, lekko suche biszkopty z szafki i wyszedł fajny przyjemny deser w stylu tiramisu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik