malinowe - 6058 przepisów (strona:43/404)

Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 334

ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy(...)słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru  350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć

Świat Ciasta
MALINOWA CHMURKA 249

Ciacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają(...)czas przygotowywania, a smak pozostaje bez zmian. Tak więc możemy się nim cieszyć zarówno w sezonie malinowym, jak i nie tylko. U nas będzie z pewnością jeszcze nieraz, to ciacho z gatunku tych, do których wraca się z wielką ochotą. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami, Zamieniłam m.in.mąkę pszenną na orkiszową, bezę przygotowywałam na cukrze trzcinowym

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 136

jajek 1,5 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki spirytusu/octu szczypta soli biszkopt malinowy   5 jajek 1 szklanka cukru 1 kisiel malinowy wsypać do szklanki i uzupełnić szklankę mąką ( tak żeby była cała szklanka)  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go  na trzy części tak aby powstały trzy placki.  biszkopt malinowy   białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia

Niezły Młynek
Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami 174

imienny i mieli przyjść do nas goście. Więc musiałam z mamą zrobić coś pysznego. Mama uwielbia ułatwiać nam życie i robić zawsze coś po swojemu. Miałyśmy zrobić ciasto  malinowe  , a mama w ostatniej chwili zmieniła zdanie i zrobiłyśmy misz masz. Biszkopt z przepisu Małej cukierenki , tylko zamieniłyśmy białą czekoladę na mleczną, mus z Cakes by Kejt , a wzorem(...)Składniki: Biszkopt:   100 g mąki tortowej 150 g cukru drobnego 5 jajek szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 130 g czekolady mlecznej Masa malinowa:   600 g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru   Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku

Lili w kuchni
Wątróbka drobiowa z sosem malinowym 167

urodziny rodzice zabrali mnie do łódzkiej "Anatewki" na obiad. Na przystawkę zamówiłam wątróbkę z sosem malinowym. Zasmakowało. Bardzo (aż dziwne, że wcześniej tego nie jadłam, jak się nad tym głębiej zastanowić). Aż w domu postanowiłam to danie odtworzyć. Życie chciało, że tegoż dnia spędziłam uroczy dzień z Małgosią. Po kilkugodzinnym spacerze, buszowaniu w antykwariacie i innych cudach nieco nam się(...)Takie czary! Ps. Dopiero oswajam się z nowymi zdobyczami fotograficznymi (filtrami makro i konwerterem), więc zdjęcia mogą ostrością jeszcze nie zachwycać, ale to się zmieni! :) WĄTRÓBKA DROBIOWA Z SOSEM MALINOWYM Składniki na wątróbkę: - 1 kilogram wątróbki drobiowej - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błonek i myjemy. Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (w przypadku niedokładnego osuszenia

Życie zamknięte w smaku
Fiona 161

cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku(...)Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa : * 3 kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa  Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę

Magiczne Życie Marty
Malinowa rozkosz 175

maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na upalne dni. To prawdziwa malinowa rozkosz . Składniki: Biszkopt: 6 jajka 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną(...)doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.  Pianka: 2 "Śnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy

Salonik smaków
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 181

dawno nie było ,żadnego nowego wpisu , bo  Malinowa spędzała upalne dni na bałtyckiej plaży. Ale teraz wracam już z nowa porcją słodkości. Sezon owocowy w pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego

Malinowa Kawiarenka
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 170

Deser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki(...)serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy: 10 dag klasycznej  gorzkiej czekolady Goplana 1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru melisa i maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy

Wanilia i Kardamon
Malinowy pocałunek pod chmurką. 791

stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże/mrożone) 3 galaretki malinowe 3 szkl wrzącej wody opcjonalnie 2-3 łyżki cukru do smaku.  Mrożone maliny rozmrażamy w durszlaku.Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzącej wodzie i odstawić aby przestygła. Następnie dodać maliny

Malinowe Pocałunki
Waniliowy sernik nowojorski. 248

stopni i pieczemy 10 min. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce min 3-4 godz, najlepiej całą noc. Podajemy z ulubionym sosem. U mnie malinowy

Malinowe Pocałunki
Tort "EMERALD" 181

kilka minut, aby napęczniała. Maliny zagotować z cukrem kryształem. Do gorących malin dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętajmy, że przy dodawaniu żelatyny do masy malinowej, maliny nie mogą się gotować. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą i wylać masę malinową. Przestudzić i włożyć do lodówki, by masa zastygła. Składniki na poncz: 50g cukru kryształu; 1 łyżeczka(...)gorącego kremu. Wymieszać. Krem przetrzeć przez sito, aby był gładki. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na malinową galaretkę: 1 łyżeczka żelatyny; 15 ml zimnej wody; 100g malin; 10g cukru kryształu; Żelatynę zalać wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny zagotować z cukrem kryształem, przetrzeć przez sito. Masę jeszcze

In my kitchen
Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami 124

Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym słońcem i wysoką temperaturą. W takie dni żal mi każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser(...)najładniejszych, odłożyć. Resztę zmiksować i przetrzeć przez sito. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, przestudzić i wymieszać z musem malinowym. Następnie masę malinową połączyć z mascarpone. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Z biszkoptów obciąć pod kątem z jednej strony końcówkę . Tortownicę o średnicy ok.16 cm wewnątrz dookoła wyłożyć biszkoptami. Do środka przelać masę

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania