Śliwki po raz kolejny :) Ale cóż poradzę ,że lubię 😋 To ciasto dzisiejsze , robiłam już kilkakrotnie , bo jest tego warte i dlatego dzielę się
Malinowa KawiarenkaDziś zapraszam Was na lekki malinowy deser chia . Prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Osobiście uwielbiam małe nasionka szałwi hiszpańskiej. Idealne do deserów, placuszków, owsianek czy koktajli. Na mojej kuchennej półce nie może ich po prostu zabraknąć. I gdy dziś dostałam 9 kg malin (tak, tak dobrze czytacie Malinowy raj! ) poza domowym sokiem i ciastem od razu sięgnęłam po garść(...)przygotowałam ten pyszny lekki deser. Polecam i Wam. A to mój malinowy raj Z którego robimy właśnie pyszny domowy sok Składniki: 180 g zimnego jogurtu naturalnego* 1 łyżka nasion chia – u mnie od Japar 2 łyżki soku malinowego – u mnie domowy garść malin *używam Zott Przygotowanie: Zimny jogurt mieszamy w miseczce dokładnie z nasionami chia. Odstawiamy na chwilę
Słodkie okruszkiU Was też już robi się jesiennie ? Dziś pogoda iście listopadowa , a tu dopiero wrzesień się zaczął. Nie pozostaje nic innego jak uprzyjemnić sobie
Malinowa KawiarenkaKilka osób pytało mnie już jak powstają moje soki malinowe i stąd dzisiejszy wpis. Co prawda ja zatowarowałam swoją spiżarkę już w lipcu, ale teraz przepis jest dość mocno aktualny, ponieważ na rynku mamy dostęp do malin jesiennych. Szykuję soki z malin według dość starej receptury, którą praktykowała moja babcia, czyli kilogram cukru na kilogram malin. Wiem, wiem dość sporo(...)syrop jest mocno skoncentrowany dlatego do herbaty lub wody będziemy dolewać go w niewielkich ilościach. Praktykuję zasadę, że wszystko jest dla ludzi (nawet cukier) jeżeli tylko zachowamy umiar. Sok malinowy Jak już wspomniałam, składniki są proste: 1 kg cukru na 1 kg malin i tej zasady się trzymam. Do dużego słoika np. po ogórkach (lub do kilku mniejszych): wsypuje
RelaxtimeNo cóż wakacje już powolutku się kończą ... Odpoczywaliście ? Podróżowaliście ? Zwiedzaliście ? Poznawaliście nowe smaki regionalnych kuchni ? A może ktoś z Was był w
Malinowa KawiarenkaW takie upały nic nie gasi pragnienia tak, jak orzeźwiający przepyszny napój. Zawsze należy pamiętać o odpowiedniej ilości przyjmowanych płynów, co naprawdę jest
Malinowe PocałunkiMuszę przyznać, że jestem z tego ciasta wyjątkowo zadowolona. Choć muszę pamiętać, żeby w końcu kupić sztywną folię do wykładania brzegów tortownicy - ciasta z musami zdecydowanie zyskają na aparycji. Malinowe pyszności znajdziecie dzisiaj również u Ani . Sernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie(...)serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 225 g malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu malinowo-bzowego 3 listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzespotkać, jeśli zabraknie na Ziemi owadów zapylających, do których należą pszczoły miodne. Muffinki makowo-miodowe ; blog: lejdi of the house Miodowe serniczki z patelni ; blog: lejdi of the house Malinowa budyniowa kasza manna ; blog: Apetyt na Smaka Dietetyczne pierniczki w czekoladzie ; blog: Vanilla Plan Norweska szarlotka w szkle ; blog: Apetyt na Smaka Sałatka a kurczaka z kurkami i pieczonymi szalotkami(...)krajanka z cukinii ; blog: Vanilla Plan Serowe kluski z malinami ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pudding z tapioki z malinami ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wątróbka w malinowo-miodowym sosie ; blog: Kanarkowa Sałata z malinami, kozim serem i młodą marchewką ; blog: Inspirowane naturą Chrupiąca szarlotka ; blog: Marcepanowa kuchnia Mus owocowy z miodem ; blog: Czerwień i błękit Czekoladowy omlet
Weekendy w domu i ogrodzieCukinia , cukinia , cukinia . Obrodziła i wykorzystuje wszelkie przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie. Do ciast też się nadaje wspaniale
Malinowa Kawiarenkasię malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy 1-2 minuty, aż maliny zagęszczą się a ich sok stanie się szklistą, błyszczącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, co jakiś czas malinową frużelinę mieszamy. Gdy frużelina wystygnie możemy zabrać się za resztę. Zaczynamy od podstawy sernika, czyli naprawdę dobrego sera. Ten, z którego ja robię lody (i serniki!) to serek składający się(...)wymieszaniu możemy już nasze lody poskładać do kupy. Kruszymy ciasteczka i szykujemy je sobie obok na talerzyku. Do metalowej formy wykładamy 1/3 masy lodowej, wyrównujemy. Nakładamy łyżką kleksy malinowej frużeliny i do dna rozciągamy je nożem, tworząc nieregularne owocowe mazy. Posypujemy 1/3 pokruszonych ciastek. Znowu nakładamy 1/3 masy i powtarzamy proces, i tym razem frużelinę rozciągamy w esy-floresy
Karo in the KitchenLody malinowe lub sorbet malinowy bo zrobiłam i te i te a to tylko dlatego że zabrakło mi foremek na lody. Mało składników, szybkie mrożenie a pyszne lody, zdrowszą wersję tych sklepowych zajadamy w domu i dajemy swoim dzieciom, które jak wiadomo latem nie potrafią oprzeć się żadnemu deserowi który jest zimny. Użyłam tutaj bazylii tajskiej która ma charakterystyczny anyżowy(...)zapach, jeśli jej nie macie zróbcie bez albo dodajcie szczyptę zmielonego anyżu. Bazyli tajska robi tutaj całą robotę smakową. Zaczynamy robić lody malinowe. Lody malinowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie z wiaderka) 200g cukru pudru+ 4 łyżki 1 opakowanie żelatyny fix deserowej (60g) 500g malin 150g czerwonej porzeczki (pozbawionej szypułek) 1 galaretka owoce leśne Dodatkowo: 1 op.galaretki malinowej Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki mielimy w mikserze lub wałkiem (w grubej foliowej torbie) wraz z roztopionym masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i mocno dociskamy. Schładzamy w lodówce. Sernik: Galaretkę(...)pozostałej części dodajemy zmiksowane owoce. Przełożenie: Na spód herbatnikowy wylewamy połowę masy malinowo- porzeczkowej, jak lekko się zetnie wlewamy część z galaretką, mieszamy wykałaczką tak by utworzyły się zygzaki. Pokrywamy resztą masy serowej z owocami (malinowo-porzeczkową). Chłodzimy. Wierzch dekorujemy pozostałą masą serową (białą
Kuchnia w czekoladzieTort Ciasteczkowy Potwór to idealny pomysł na urodziny Twojego dziecka. Tort z kremem z Milky Way i frużeliną malinową sprawi, że urodziny Twojej pociechy na długo zostaną w pamięci gości T ort Ciasteczkowy Potwór zrobiłam z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Gdy szukałam instrukcji do wykonania tego tortu(...)milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (małe obroty, ok 3-4 min). Frużelina malinowa: 280 g świeżych malin / mrożonych 3 – 4 łyżki cukru brązowego/, do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
Słodki PomysłDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit . Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego(...)wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z malinami 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 łyżki konfitury Babuni z malin 3 szklanki wrzącej wody 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, Tężejącą galaretkę
Podróż w kulinarianajprostszą bitą śmietanę. Pamiętajcie jednak, że kremy na śmietanie mogą bezę rozpuścić, i należy położyć krem bezpośrednio przed serwowaniem. Krem, który Wam dziś proponuje to krem maślany z malinowym pure. Można krem położyć wcześniej. Bardzo fajnie trzyma formę i świetnie nadaje się do dekoracji- krem na bezie szwajcarskiej- (swiss meringue buttercream) Porcja na 5 sztuk całkiem sporych torcików(...)piekarnik i od razu temperaturę zmniejszyć do 110 stopni. Piec około 60 minut. Jeśli bezy zaczną ciemnieć zmniejszyć temperaturę. Wystudzić (najlepiej zostawić bezy w wyłączonym piekarniku) Pure malinowe 400 gram malin (użyłam mrożonych) 1/4 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny Maliny zalać wodą i dodać sok z cytryny. Zagotować i pogotować chwilkę,aby odparowało trochę płynu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk