Cukinia , cukinia , cukinia . Obrodziła i wykorzystuje wszelkie przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie. Do ciast też się nadaje wspaniale
Malinowa Kawiarenkasię malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy 1-2 minuty, aż maliny zagęszczą się a ich sok stanie się szklistą, błyszczącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, co jakiś czas malinową frużelinę mieszamy. Gdy frużelina wystygnie możemy zabrać się za resztę. Zaczynamy od podstawy sernika, czyli naprawdę dobrego sera. Ten, z którego ja robię lody (i serniki!) to serek składający się(...)wymieszaniu możemy już nasze lody poskładać do kupy. Kruszymy ciasteczka i szykujemy je sobie obok na talerzyku. Do metalowej formy wykładamy 1/3 masy lodowej, wyrównujemy. Nakładamy łyżką kleksy malinowej frużeliny i do dna rozciągamy je nożem, tworząc nieregularne owocowe mazy. Posypujemy 1/3 pokruszonych ciastek. Znowu nakładamy 1/3 masy i powtarzamy proces, i tym razem frużelinę rozciągamy w esy-floresy
Karo in the KitchenLody malinowe lub sorbet malinowy bo zrobiłam i te i te a to tylko dlatego że zabrakło mi foremek na lody. Mało składników, szybkie mrożenie a pyszne lody, zdrowszą wersję tych sklepowych zajadamy w domu i dajemy swoim dzieciom, które jak wiadomo latem nie potrafią oprzeć się żadnemu deserowi który jest zimny. Użyłam tutaj bazylii tajskiej która ma charakterystyczny anyżowy(...)zapach, jeśli jej nie macie zróbcie bez albo dodajcie szczyptę zmielonego anyżu. Bazyli tajska robi tutaj całą robotę smakową. Zaczynamy robić lody malinowe. Lody malinowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie z wiaderka) 200g cukru pudru+ 4 łyżki 1 opakowanie żelatyny fix deserowej (60g) 500g malin 150g czerwonej porzeczki (pozbawionej szypułek) 1 galaretka owoce leśne Dodatkowo: 1 op.galaretki malinowej Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki mielimy w mikserze lub wałkiem (w grubej foliowej torbie) wraz z roztopionym masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i mocno dociskamy. Schładzamy w lodówce. Sernik: Galaretkę(...)pozostałej części dodajemy zmiksowane owoce. Przełożenie: Na spód herbatnikowy wylewamy połowę masy malinowo- porzeczkowej, jak lekko się zetnie wlewamy część z galaretką, mieszamy wykałaczką tak by utworzyły się zygzaki. Pokrywamy resztą masy serowej z owocami (malinowo-porzeczkową). Chłodzimy. Wierzch dekorujemy pozostałą masą serową (białą
Kuchnia w czekoladzieTort Ciasteczkowy Potwór to idealny pomysł na urodziny Twojego dziecka. Tort z kremem z Milky Way i frużeliną malinową sprawi, że urodziny Twojej pociechy na długo zostaną w pamięci gości T ort Ciasteczkowy Potwór zrobiłam z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Gdy szukałam instrukcji do wykonania tego tortu(...)milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (małe obroty, ok 3-4 min). Frużelina malinowa: 280 g świeżych malin / mrożonych 3 – 4 łyżki cukru brązowego/, do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
Słodki PomysłDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit . Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego(...)wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z malinami 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 łyżki konfitury Babuni z malin 3 szklanki wrzącej wody 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, Tężejącą galaretkę
Podróż w kulinariasłodyczą musu. Przypominam również, że na blogu znajdziecie ciemną wersję tego deseru, trochę bardziej wymagającą (przepis po kliknięciu w poniższe zdjęcie). Polecam! Składniki: (na 4 porcje) Warstwa malinowa: 250 ml gorącej wody 50 g malinowej galaretki (proszek) 100 g malin Mus z białej czekolady: 150 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej Dodatkowo: garść malin(...)dekoracji Przygotowanie: Warstwa malinowa: Malinową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu przelać ją po równo do 4 szklanek. Do każdej dać po kilka malin. Galaretki schować do lodówki do całkowitego stężenia. W międzyczasie przygotować mus z białej czekolady: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem do puszystości. Strumyczkiem wlewać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę
Nastoletnie Wypiekanienajprostszą bitą śmietanę. Pamiętajcie jednak, że kremy na śmietanie mogą bezę rozpuścić, i należy położyć krem bezpośrednio przed serwowaniem. Krem, który Wam dziś proponuje to krem maślany z malinowym pure. Można krem położyć wcześniej. Bardzo fajnie trzyma formę i świetnie nadaje się do dekoracji- krem na bezie szwajcarskiej- (swiss meringue buttercream) Porcja na 5 sztuk całkiem sporych torcików(...)piekarnik i od razu temperaturę zmniejszyć do 110 stopni. Piec około 60 minut. Jeśli bezy zaczną ciemnieć zmniejszyć temperaturę. Wystudzić (najlepiej zostawić bezy w wyłączonym piekarniku) Pure malinowe 400 gram malin (użyłam mrożonych) 1/4 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny Maliny zalać wodą i dodać sok z cytryny. Zagotować i pogotować chwilkę,aby odparowało trochę płynu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki
Malinowa Kawiarenkaprostu czekoladowe ciasto. Nie było dokładnie tak jak chciałam, ale też wyszło bardzo smacznie Brownie ma to do siebie, że nie można go zepsuć. Wierzch pokryty jest glazurą malinową, do której wykorzystałam dżem malinowy. Całe ciacho jest przygotowane „na szybko”. No może oprócz ubijania bitej śmietany. Brownie z malinową glazurą i bitą śmietaną Składniki na foremkę 20x20cm: Brownie(...)szpatułką. Piekłam 25 minut w 180 stopniach (góra dół). Wyszło jak na zdjęciach. Polecam piec co najmniej 5 minut krócej. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Dodatkowo: – słoiczek dżemu malinowego – 1,5 listka żelatyny – 100 ml śmietany kremówki 30% + łyżeczka cukru pudru. Dżem miksujemy w blenderze, żeby pesteczki nie były tak mocno wyczuwalne. Żelatynę zalewamy zimną wodą
Relaxtimeprzepis na biszkopt, zwany biszkoptem podstawowym. Zaciekawiła mnie metoda robienia biszkoptu, otóż miksuje się cale jajka z cukrem i dodaje mąki pszennej - to wszystko. Musiałam spróbować! Poza tym malinowy deser obiecałam mężowi, wiec wszytko sprzyjało. Biszkopt rewelacyjny! Mus malinowy ekspresowy, a krokant... Pyszna posypka orzechowa, którą warto mieć w domu. Można ją przechowywać dość długo(...)upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóżcie na ściereczkę. Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zróbcie krem malinowy. Będziecie potrzebować : 400 ml śmietany kremówki (double cream) 1 galaretkę malinową 100 ml gorącej wody Około 300 g malin (użyłam mrożonych - nie rozmrażałam ich) Galaretkę rozpuścić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu pieczone mini serniki z konfiturą malinową . Idealne do popołudniowej kawy, dla maluchów, a nawet dla niespodziewanych gości. Oczywiście zamiast konfitury malinowej możecie spokojnie użyć inną ulubioną lub położyć na serniczki świeże truskawki. Będę równie pysznie. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego warto mieć go w zanadrzu. U nas takie serniczki znikają(...)płaska łyżka budyniu śmietankowego – u mnie ten z eSłoneczko 2 opakowania herbatników regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie (2×63 g) 50 g masła / margaryny konfitura malinową lub świeże owoce opcjonalnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciastka przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Następnie dodajemy do nich 50 g rozpuszczonego masła lub margaryny, mieszamy całość
Słodkie okruszkiCiasto, które urzeka swoim zjawiskowym wyglądem, pieści nasze zmysły ciekawą teksturą i znakomitym smakiem. Jest to wypiek przygotowywany czasem w moim rodzinnym domu
Malinowe PocałunkiŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Tegoroczne jak i następne będą dla naszej rodziny smutniejsze niż zawsze. Zabraknie przy stole najważniejszej osoby w naszym
Malinowe Pocałunkibardzo jej smakowała, natchnęło mnie tak, że nie mogłam przejść obok rzeczonego natchnięcia obojętnie. Spód to blondie, na nim sernik z białą czekoladą - a to wszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną - na drugim zdjęciu widać, jak się w niej wszystko pięknie odbija. Udekorowałam ciasto bezikami posypanymi liofilizowanymi malinami oraz świeżymi owocami(...)użyć malin mrożonych. A właśnie ciasto z mrożonymi owocami było tematem naszego wspólnego gotowania. Koniecznie więc zajrzyjcie do Ani i sprawdźcie, co ona upichciła. Sernik z białą czekoladą, musem malinowo-hibiskusowym i malinową polewą lustrzaną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru 30 g masła 30 g białej
Pożeraczka, czyli raz adobrze