cukru 100 g mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Poncz: 125 ml słodkiej kawy Masa malinowa: 500 g malin 2 galaretki malinowe 350 ml wrzątku Masa serowo-kawowa: 650 g twarogu sernikowego 250 ml kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kopiaste łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Upieczony biszkopt odstawić do lekkiego wystygnięcia i zdjąć papier. Naponczować. Masa malinowa: Maliny zalać 350 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretki malinowe. Dokładnie mieszać aż galaretki się rozpuszczą i odstawić do stężenia. Gdy masa będzie
My simple kitchenMazurek wielkanocny z masą kajmakowo-malinową Z podanych proporcji wychodzą 3 ciasta w kształcie jajka wielkanocnego Składniki – ciasto: Mąka – 250g Masło – 150g Cukier puder – 80g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa kajmakowo-malinowa: Mleko skondensowane w puszce – 1 puszka Dżem malinowy – 200g Dodatkowo: suszone owoce (np. rodzynki), kandyzowana skórka z pomarańczy, orzechy, migdały, wiórki kokosowe. Wykonanie – ciasto: Miękkie(...)lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykroić z niego formę w kształcie jajka wielkanocnego. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wykonanie – masa kajmakowo-malinowa: Mleko w puszce umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na średnim ogniu. Należy pilnować, aby puszka cały czas była przykryta wodą. Po 2 godzinach wyjąć przełożyć
Kuchnia Bon Appetitdodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować. Do gorących malin dodać galaretkę(...)cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec do kremu, cały czas miksując dodawać powoli ajerkoniak. Dodatkowe składniki: 250 g herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy, który należy przykryć kolejną warstwą herbatników. Galaretkę
In my kitchenminut lub dłużej (u mnie zeszło z 10 minut dłużej) do tzw "suchego patyczka". Ciasto studzimy. Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem, ścinamy go, ciasto przekrawamy na 3 blaty. Składniki frużelina malinowa: 500 g malin świeżych lub mrożonych ( u mnie mrożone) 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce(...)cytrynę i wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika. 2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu. 3. Żelatynę w proszku zalewamy wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Następnie stawiamy na palniku i podgrzewamy. Musimy pamiętać żeby żelatyny nie zagotować
kruche babeczkiKopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym 2017-03-05 15:07:11 Porcje 10 Większość z nas to popularne ciasto kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Nie każdy jednak wie, że ciasto można samodzielnie przygotować w domu i na prawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam(...)frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Ciasto 350 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru
Wędrówki po kuchnidopiero co zostały zerwane z krzaczka;) Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. cukru drobnego 1/2 szkl. mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru(...)które niestety później lekko mi przeszkadzały). Ponownie umieszczamy na palniku i podgrzewamy. Dodajemy cukier puder do smaku oraz sok z cytryny (około 1 łyżkę). Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos malinowy się zagotuje rozpuszczamy w nim 1 galaretkę malinową, mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy (18cm) wyłożonej folią spożywczą i odkładamy do całkowitego stężenia. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozprowadzamy
Smaki Na TalerzuDziś chciałbym z Wami się podzielić przepisem na babeczki z czekoladą i polewą malinową. Z miejsca stały się jednym z moich ulubionych przepisów. To właśnie one umilały nam ostatni weekend. Mieliśmy gości więc była wymówka aby ze 4 razy wylądowały w piekarniku . Są super puszyste a kawałki czekolady, które w nich ukryłem rozpływają się w ustach. Wisienką na torcie (chyba(...)powinno być malinką ) jest polewa malinowa, która nadaje im niesamowitego smaku. Czy potraficie sobie wyobrazić pyszną aksamitną babeczkę , nadzianą gorzką czekoladą w połączeniu ze słodko-kwaśną polewą malinową ? Przepis znów banalnie prosty, a efekt niebiański Babeczki z czekoladą: Składniki (na około 6 szt.): 3 jajka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu ½ szklanki mleka kokosowego ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki mąki
PaleoLifeintensywnym smakiem mango. Marakui nie jadłam, dlatego ciężko mi określić czy czuć ją w tej wersji, choć tak jak wspominałam wcześniej to mango odgrywa tu główną rolę. Batonik przepyszny! MALINOWY daktyle * migdały * susz malinowy (15%) * syrop z agawy * koncentrat soku malinowego (3%) Zawartość owoców: 60,8% Batonik pachnie delikatnie malinowo. Widać dużą ilość kawałeczków orzechów, które nadają kremowego(...)akcentu. Maliny są bardzo dobrze wyczuwalne i sprawiają, że batonik jest lekko kwaskowaty, ale nadal słodziutki. Można poczuć także jakby subtelną "suchość", chyba za sprawą proszku malinowego. Podsumowując, batonik był dobry. BORÓWKOWY migdały * daktyle * borówki 13,5% (borówki, koncentrat soku jabłkowego, olej słonecznikowy) * mąka ryżowa * koncentrat soku z borówek (3%) * syrop z agawy Zawartość owoców
Zdrowie na języku :Psytuacja, kiedy korzystam z czyjegoś przepisu, przeliczam dokładnie składniki (korzystając z kalkulatora foremek), a kremu wychodzi nadmiar . Ale wracając do deseru. W lodówce zalegał mi już kilka dni krem malinowy, który szykowałam do malinowych pralin (przepis tutaj ), a później robiłam przepyszną tartę a’la tiramisu (przepis tutaj ). Krem do tarty również wyszedł mi w nadmiarze, a do tego jest(...)znowu odbiegłam od tematu Miałam dwa kremy, z czego jeden musiałam zużyć od ręki. Postawiłam na deser a’la tiramisu z dwoma kremami: krem jajeczny plus krem malinowy, przełożone biszkoptami nasączanymi w kawie PYCHA Z moich resztek wyszły mi dwa desery. Zużyłam do nich około: 12 sztuk podłużnych biszkoptów, nasączonych w kawie bez cukru. Deser ułożyłam warstwami: biszkopty, krem
RelaxtimeMalinowe praliny A może malinową pralinę do kawy? Pyszny, ręcznie robiony wyrób Tak dla odmiany, żeby nie było tylko ciast na blogu, mam dla was takie małe, eleganckie słodkości. Nie wiem czy już próbowaliście, ale malinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam(...)czekoladę roztapiamy na najmniejszym gazie. Najlepiej ciągle ją mieszać, ponieważ bardzo łatwo może się przypalić. Jak tylko wszystkie kawałki się roztopią, zdejmujemy ją z gazu i łączymy z musem malinowym. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki. Krem będzie na początku dość płynny ale po około godzinie w lodówce delikatnie zgęstnieje. Nie będzie twardy tylko
Relaxtimemiesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często potem zostaje nam malinowa pulpa pełna drobnych pestek i miąższu, która przeważnie jest wyrzucana i dlatego przybywam dziś z pomysłem na to, jak nie marnować owej pulpy, która zawiera w sobie mnóstwo smaku(...)aromatu malin :) To taka słodycz z resztek, a przecież ekonomia w kuchni też jest bardzo ważna! Przed Wami małe, kruche, bezglutenowe i bardzo, bardzo malinowe kulki. Te ciasteczka są pyszne! Dowodem tego może być ich mała ilość na zdjęciach...zostały pochłonięte w mgnieniu oka i nie zdążyłam złapać więcej w kadrze! W sam raz na poniedziałkową przekąskę ;) Bezglutenowe kruche kulki
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą i voila! Gotowe! Wcale nie jest tak źle . Ciasto super kroi się, gdy poleży przed podaniem w lodówce (co najmniej 2-3 godziny), wtedy(...)jest genialne, a ja już mam plan, żeby w przyszłym roku zrobić je z borówkami. Dla kogo: dla fanów malin dla tych, którzy chcą się przekonać, dlaczego wszyscy zachwalają "Malinową chmurkę" dla lubiących bujać w obłokach Składniki na ciasto: 3 żółtka 25g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g masła 150g mąki pszennej Składniki na galaretkę
Mania WypiekaniaPrzepis na to ciasto nazwane "Malinową chmurką" z przepisu mojej koleżanki Ani, która wynalazła je gdzieś w necie w wersji glutenowej - wezwanie do przerobienia na bezglutenowe dość proste... i musiałam je zrobić! Ciasto smakuje niebiańsko - było hitem u mnie w domu i pracy. Jest dość czasochłonne, ale uwierzcie - naprawdę warto! Lekkie, przepyszne letnie ciasto, które koniecznie musicie spróbować(...)SKŁADNIKI: spód: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Warstwa bezowa: 3 białka 160 g cukru 2 łyżeczki mąki
Kuchnia bezglutenowapomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody dodatkowo: 1 galaretka malinowa(...)rozpuści się cukier, zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem, lub jeśli nie przepadamy za pestkami przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy tężejącą galaretkę z musem malinowy. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy ją do rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony
Domowy Smak Jedzenia